to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 12.03.2018

Κοινωνία

Περισσότεροι από 7.500 μαθητές από 80 εθνικότητες πέρασαν από τα θρανία του "Οδυσσέα"

Περισσότεροι από 7500 μαθητές από 80 εθνικότητες έχουν περάσει από τα θρανία του Σχολείου Αλληλεγγύης "Οδυσσέας" στα 20 χρόνια λειτουργίας του, για να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής, γαλλικής, γερμανικής και ρωσικής γλώσσας εντελώς δωρεάν.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής, το Σχολείο, που στηρίχθηκε μόνο στην εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών, διοργανώνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής, εκδήλωση με ομιλητές τον Δημήτρη Καπέτη, ιδρυτικό μέλος του "Οδυσσέα", Σούλα Μητακίδου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και Δέσποινα Κακατσάκη, διδάσκουσα στον "Οδυσσέα".

"Τα πρώτα χρόνια, μαθητές του Οδυσσέα ήταν στην πλειονότητά τους Αλβανοί και άνθρωποι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του διοικτηικού συμβουλίου του "Οδυσσέα", Αντώνης Γαζάκης.

Το σχολείο λειτουργεί καθημερινά στην Αισώπου 24, κοντά στον Βαρδάρη, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζεται στην εθελοντική εργασία, ενώ τα αναλώσιμα προέρχονται από δωρεές.

"Μαθητές μας είναι και Ελληνες, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών καθώς και αλλοδαποί οι οποίοι θέλουν να δώσουν εξετάσεις γλωσσομάθειας που είναι προαπαιτούμενο για να πάρουν άδεια μακροχρόνιας παραμονής" διευκρινίζει ο κ. Γαζάκης, προσθέτοντας ότι από το 2000 δημιουργήθηκε από μαθητές και θεατρική ομάδα.

Σεισάχθεια για τον "Οδυσσέα"

Αν και το έργο του Σχολείου είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες, εντούτοις από το 2012 αντιμετωπίζει μια οικονομική περιπέτεια καθώς, ύστερα από έλεγχο των λογιστικών του βιβλίων από την Εφορία, του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους πάνω από 70.000 ευρώ για τυπικές και γραφειοκρατικές παρατυπίες στα λογιστικά του βιβλία.

Σύμφωνα με υπεύθυνους του "Οδυσσέα", οι παρατυπίες συνίσταντο κυρίως σε λογιστικές παραλείψεις που παρουσίαζαν τα -εκ του νόμου μη φορολογητέα- έσοδα του Σχολείου, κατά πολύ λιγότερα από τα έξοδα της περιόδου 2001-09, και σε εκπρόθεσμη προσκόμιση αποδείξεων είσπραξης και πάλι μη φορολογητέων ποσών της ίδιας περιόδου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 κινήθηκε και αυτόφωρη διαδικασία εις βάρος του νόμιμου υπεύθυνου του "Οδυσσέα", Αντώνη Γαζάκη, καθώς τα επιβληθέντα πρόστιμα του 2012 μετατράπηκαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο λόγω αδυναμίας καταβολής των χρημάτων.

Η Γενική Συνέλευση των μελών του "Οδυσσέα" αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών και την αποπληρωμή του ποσού των σχεδόν 78.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, σε δόσεις, και ταυτόχρονα να επιδιώξει την πολιτική ρύθμιση του ζητήματος εκ μέρους της Πολιτείας, είτε μέσω μιας διαγραφής της οφειλής είτε μέσω μιας κρατικής χρηματοδότησης ίσου ύψους με αυτή.

"Εχουν καταβληθεί τα μισά του χρέους μαζί με τους τόκους, τα οποία είναι χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσα από μηνιαίες εισφορές μελών και φίλων, οργανώσεων και κάποιων ΔΕΚΟ" εξηγεί ο κ. Γαζάκης. 

"Ωστόσο", προσθέτει, "το έργο του "Οδυσσέα" θα έπρεπε να επιβραβεύεται αφού μέσα απ΄αυτό, εκτός των άλλων, έχουν παραχθεί επιστημονικά έργα και διδακτορική διατριβή που αφορά στις διδακτικές του μεθόδους".

"Το μόνο που θα μας ικανοποιούσε τώρα είναι η διαγραφή του δυσβάσταχτου χρέους αφού ήδη έχουμε διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει σύντομα οριστική λύση στο ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση" καταλήγει ο κ. Γαζάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση "σεισάχθεια για τον "Οδυσσέα" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο".

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)