to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν.Δ.: Η... σοβαρότητα κράτησε τρεις ημέρες

Ακραία ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση από τον Κυρ. Μητσοτάκη για την κράτηση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη


Μόλις τρία 24ωρα κράτησε η στάση “ήπιας” και “μετρημένης” κριτικής που είχε υιοθετήσει από την αρχή της περασμένης εβδομάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης σε σχέση με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας: ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε, την περασμένη Δευτέρα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μόνο ότι “υποτίμησε” την κατάσταση. Ωστόσο, έκλεισε την εβδομάδα στηρίζοντας την άρρητη επιθυμία Ερντογάν για απευθείας “ανατολίτικο παζάρι” ως εάν να επρόκειτο για αιχμαλώτους και με την εκπρόσωπο του κόμματός του Μαρ. Σπυράκη να καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι... “δεν ενδιαφέρεται” για τους δύο στρατιωτικούς. Ενδιαμέσως, βεβαίως, είχε μεσολαβήσει (ακόμη) ένα κοινοβουλευτικό Βατερλώ με την υπόθεση Novartis...

Η μεταστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης αιφνιδίασε ακόμη και στελέχη του κόμματός του, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη “γαλάζια” πρόταση παραπομπής των Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη σε Προκαταρκτική Επιτροπή, σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους και ενέταξε και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του, παρότι πρόκειται για ένα προδήλως “ευαίσθητο” και ειδικού χειρισμού θέμα.

Με “γραμμή” Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει μέσα στη Βουλή τη ρητορική ακραίων τουρκικών κύκλων για το ζήτημα των 8, αναμασώντας τους -πολλαπλώς διαψευσθέντες- ισχυρισμούς Ερντογάν περί δήθεν “υπόσχεσης Τσίπρα” για επιστροφή των 8 στην Τουρκία. Σαν να μην έφτανε αυτό, με την ακραία ρητορική του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας επιχειρούσε να “σπρώξει” την κυβέρνηση στο να αναγάγει σε μείζον διπλωματικό θέμα τη συγκεκριμένη υπόθεση - κάτι που, προφανώς, ρίχνει νερό στον μύλο των επιδιώξεων του Τ. Ερντογάν.

Και, σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης “προκάλεσε” τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο, καίτοι γνωρίζει ότι ακριβώς αυτό θα ήθελε και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν: να “παρακαμφθούν” οι διεθνείς οργανισμοί και τα fora και να ξεκινήσει ένα “ανατολίτικο παζάρι” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και όλους τους υπόλοιπους “παίκτες” απόντες από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας, με αυτή τη στάση του ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε σε κίνδυνο την προσπάθεια για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα και, μάλιστα, στην πιο λεπτή φάση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Επίσης, με την αξίωσή του για απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν προφανώς περιορίζει τις δυνατότητες για να επιλυθεί αίσια το ζήτημα, καθώς αν η ελληνική τακτική υπαγορευθεί από την πίεση της δημοσιότητας, τότε η Τουρκία θα έχει το “πάνω χέρι”, γνωρίζοντας ότι έχει απέναντί της έναν πολιτικά και κοινωνικά πιεζόμενο συνομιλητή.

Πέραν όλων των παραπάνω, αν ο Αλ. Τσίπρας αδιαφορούσε για τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί “ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης” και ζητούσε την παράκαμψή της, τότε θα ακύρωνε τις δικές του ξεκάθαρες δηλώσεις προς τον Τ. Ερντογάν περί την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που έχει αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα να μην εκδώσει τους 8 στην Τουρκία.

Αλλά όλα αυτά είναι προφανώς “λεπτομέρειες” για τον Κυρ. Μητσοτάκη μπροστά στην ανακίνηση της υπόθεσης Novartis, την επανεμφάνιση του Αντ. Σαμαρά, που ελεεινολόγησε κατά της κυβέρνησης και της χώρας ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου των αναγνωστών των «Financial Times», αλλά και της εξαιρετικά απογοητευτικής εικόνας που παρουσίασε η -απούσα- από τα έδρανα της Βουλής Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. σε μια συζήτηση που... η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προκαλέσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)