to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8η του Μάρτη

Χρόνια πολλά και καλοί αγώνες στις γυναίκες όλου του κόσμου!


Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της δημόσιας αλλά και ιδιωτικής ζωής.
Το γυναικείο κίνημα μάλιστα καταγράφεται από αρκετούς πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό προοδευτικό κίνημα κυρίως του 20ου αιώνα.

Στόχοι και διεκδικήσεις του περασμένου αιώνα παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιροι για το γυναικείο κίνημα. Ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμός, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα, απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Όλα ξεκίνησαν το 1857 όταν οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.   Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από απρόκλητη, βίαιη, άνανδρη και φονική επίθεση της αστυνομίας. 
Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη ως "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". Για να εκφράσουμε είπε, «την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας".   Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή και μόνιμο χαρακτήρα".
Το 1977 ο ΟΗΕ, στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Σήμερα, ο κατάλογος των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών παραμένει μεγάλος και δυστυχώς απύθμενος. Αναφέροντας μόνο μερικά παραδείγματα, όπως τη μεγαλύτερη ανεργία των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, τα μεγαλύτερα ποσοστά απλήρωτης εργασίας,  την άνιση μεταχείριση στην αγορά εργασίας γυναικών και ανδρών (διαφορετική μισθοδοσία, καταπάτηση δικαιωμάτων μητρότητας κλπ), την ακόμη και σήμερα άνιση και στερεοτυπική κατανομή των ρόλων μέσα στην οικογένεια σε βάρος της γυναίκας, την ακόμη και σήμερα αντιμετώπισή της από τα ΜΜΕ ως εργαλείο διαφήμισης και σεξισμού, ως υποδεέστερη και συμπλήρωμα του άνδρα, κ.λ.π

Σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα δυστυχώς είναι και η διαιώνιση  στερεοτύπων και ρόλων στην οικογένεια που μπορεί να αναπαράγονται είτε από άνδρες είτε ακόμη - ακόμη και από γυναίκες, δημιουργώντας διαστρεβλωμένες σχέσεις που δεν έχουν ως βάση τους τον αλληλοσεβασμό αλλά την καταπίεση και την ενδοοικογενειακή βία και επιβολή.

Η στήριξη όμως των γυναικών δεν είναι μόνο δίκαιη, κάνει και τον κόσμο καλύτερο. Σε πολλές περιοχές του υφηλίου οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες,  λ.χ.

Κινδυνεύουν  να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών.

Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή.

Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες.

Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος, που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες, την 8η Μαρτίου.

Όμως, οι αγώνες τους και οι προσπάθειες όλων μας να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος φέρνουν αποτελέσματα.

Χρόνια πολλά και καλοί αγώνες στις γυναίκες όλου του κόσμου!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:  Στον Δήμο Ωραιοκάστρου αντί να στηρίζουν την λειτουργία, δραστηριοποίηση και στελέχωση της υφιστάμενης Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, την καταργούν ως αχρείαστη δια στόματος του Δημάρχου και Προέδρου αυτής κ. Γαβότση που, σημειωτέον, επί προεδρίας του δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά.

* Ο  Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της Δ.Κ.Π.Ω «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)