to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 07.03.2018

Πολιτική

«Η Ευρώπη στον δρόμο της αλληλεγγύης;»: Προτάσεις και προοπτικές από τη σκοπιά της Αριστεράς

Τι ειπώθηκε στη συζήτηση με θέμα «Η Ευρώπη στον δρόμο της αλληλεγγύης; Προοπτικές για μια αλληλέγγυα συνύπαρξη στην Ευρώπη», η οποία έγινε στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας


«Οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στην Γερμανία είναι δύσκολες. Δεν περιμένω κρίσιμες αλλαγές της γερμανικής πολιτικής ως προς την Ελλάδα. Οι επιλογές της γερμανικής πολιτικής είναι δομικές, είναι ένα χαρακτηριστικό της γερμανικής πολιτικής αυτό, σε ό,τι αφορά στην Οικονομία και στην Εξωτερική της πολιτική. Ως αριστεροί έχουμε προσδοκίες από την Γερμανία και τη γερμανική Αριστερά "Die Linke" και ελπίζαμε ότι θα τα πάει καλύτερα στις εκλογές. Ελπίζαμε και ελπίζουμε ότι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις θα ασκήσουν πιέσεις εντός του κόμματος και θα παρέμβουν σθεναρά, αυτό είναι σημαντικό για όλες τις αριστερές δυνάμεις. Η μη συμμετοχή πάντως των Φιλελευθέρων (FDP) στην κυβέρνηση είναι μια καλή εξέλιξη, η πλήρης επικράτηση της δεξιάς όμως είναι κακή. Ο κύριος κορμός της μελλοντικής κυβέρνησης εννοώ, ο οποίος είναι δεξιός. Το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) της Βαυαρίας λ.χ. απαιτεί ισχυρή συμμετοχή στην κυβέρνηση και την έχει». 

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γεράσιμος Κουζέλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συζήτηση με θέμα «Η Ευρώπη στον δρόμο της αλληλεγγύης; Προοπτικές για μια αλληλέγγυα συνύπαρξη στην Ευρώπη», η οποία έγινε στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το προσκείμενο στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) Ίδρυμα Friedrich-Ebert και το προσκείμενο στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Και προσέθεσε: «Στο προσφυγικό οι θέσεις της μέλλουσας κυβέρνησης είναι διφορούμενες και φοβάμαι πως ενδέχεται να μην είναι προς την θετική κατεύθυνση. Νομίζω επίσης πως κρίσιμο θέμα παραμένει η διαχείριση της εξασθένισης της ίδιας της πολιτικής. Πολύ σημαντικό, ίσως το κρισιμότερο όλων, είναι με τι τρόπο και εάν θα ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της γερμανικής πολιτικής, αν θα είναι μόνο σε επίπεδο θεσμών, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής μέχρι τώρα, κάτι όμως το οποίο δεν αποκλείει την ενδυνάμωση αυταρχικών και μη δημοκρατικά ελέγξιμων διαδικασιών και θεσμών εντός της Ευρώπης, κάτι που μας αφορά άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη «ως Aριστερά δεν έχουμε συγκροτήσει ένα λόγο ο οποίος να απευθύνεται στους μετανάστες και στους πρόσφυγες ως μέρος του πληθυσμού, ως πολίτες». «Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε απλώς φιλάνθρωποι. Η αλληλεγγύη σχετίζεται όντως με τα ζητήματα του προσφυγικού από μια πλευρά που όμως ξεχνάμε: Εάν το προσφυγικό πατά σε αδυναμίες που εκφράζονται από την ακροδεξιά, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε επαρκείς δημοκρατικές δομές. Η αλληλεγγύη απαντά στα ζητήματα αυτά, μόνο εφόσον εξασφαλίσουμε την δημοκρατική υπόσταση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Εάν κάτι αποτυπώνεται στις εκρήξεις της ακροδεξιάς, είναι η έλλειψη προοπτικών τις οποίες ένα μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού πιστεύει πλέον ότι δεν έχει. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν χαρακτηρηστικά σχεδόν αδιαφάνειας και έτσι η στάση των πολιτών γίνεται εξαιρετικά επιφυλακτική αν όχι αρνητική. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το τοπίο και να εγχαράξουμε δομές αλληλεγγύης με χαρακτηριστικά τα οποία να υπενθυμίζουν την αρχική σημασία της αδελφοσύνης», προσέθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη πρόταση τής Γκεζίνε Σβαν, προέδρου της "Επιτροπής Αξιών" του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), για -εθελοντική- εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό με χρηματοδότησή της από ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο, είπε ότι «σαφέστατα θα πρέπει να είναι εκείνη η οποία θα συμβάλει στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Ο "μη αποκλεισμός" στην κοινωνία έχει να κάνει όμως με την ενδυνάμωση όλων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε κοινωνικό κράτος, συμμετοχή και άσκηση δικαιωμάτων στους πάντες».

Ο Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτής πρόεδρος του "Die Linke", χαρακτήρισε την πρόταση Σβαν θαυμάσια, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να αναζητήσουμε και τα οικονομικά αίτια των προβλημάτων αλληλεγγύης. «Στην Γερμανία η λιτότητα ξεκίνησε προ 15ετίας και υπάρχει μια ευρύτατα διαδεδομένη ανασφάλεια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλέξει τέτοιες πολιτικές με αποτέλεσμα να ρέπουν οι πολίτες προς την ακροδεξιά παντού», επισήμανε.

Ανέφερε επίσης πως εργάζεται «ώστε να διατυπωθούν κοινά θέματα από την ευρωπαϊκή Αριστερά ενόψει Ευρωεκλογών, όπως έγινε και με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ως κοινού υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Τέλος, είπε ότι «είναι καλύτερα που το SPD θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αντί των Φιλελευθέρων», σημείωσε ωστόσο, «αμφιβάλλω όμως ότι θα κάνει τις αναγκαίες μακροοικονομικές αλλαγές. Θα περιμένουμε για να δούμε εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα αλλάξει την πολιτική Σόιμπλε».

Από την πλευρά της, η Γκεζίνε Σβαν, υποστήριξε ότι «δεν ήταν αυτοκτονία η απόφαση για συμμετοχή SPD στο νέο μεγάλο συνασπισμό, διαφορετικά θα είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση απρόβλεπτη» και σημείωσε: «Υπάρχουν ευκαιρίες για σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Θετική είναι και η αποδυνάμωση της κ. Μέρκελ».

Προσέθεσε ότι «η αλληλλεγγύη είναι αλληλένδετη με την ευρωπαϊκή πολιτική» και τόνισε: «Η λιτότητα απέτυχε και πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους. Το κόμμα μου μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Οφείλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε όμως τις αλλαγές προς στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Δεν μπορεί να λέγεται "όλα αλλάζουν και όλα να μένουν ίδια"» τόνισε ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και εξήγησε: «Η γενική τάση στην Γερμανία είναι η αποδοχή ενός πλαισίου που δεν μπορεί να αλλάξει. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν τους "ηττημένους" της παγκοσμιοποίησης ως έρμαια των ακροδεξιών, έχουν αποτύχει. Τα αριστερά κόμματα είναι φοβικά απέναντι στην ανατροπή και το μήνυμά τους είναι σταθερότητα. Ο ρόλος τους εξαντλείται στην υπεράσπιση του προβλέψιμου».

Αναφερόμενος στην πρόταση της κ. Σβαν είπε ότι δίνει μια νέα δυναμική στο προσφυγικό, ενώ σημείωσε πως «συχνά ο σοσιαλδημοκρατικός και αριστερός λόγος είναι φιλανθρωπικός και σπάνια οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες». «Είναι εντυπωσιακή η αδυναμία της Αριστεράς να τους κάνει να συμμετάσχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι», προσέθεσε και τόνισε: «Η ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως και παλαιότερα στην Ελλάδα μετά την αθρόα είσοδο μεταναστών στη χώρα μας, δεν έχει δημιουργήσει ένα υπόδειγμα για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων. Η αλληλεγγύη είναι μια έννοια η οποία γεννήθηκε από την κρίση και πρόκειται ουσιαστικά για την ταξική αλληλεγγύη, πρέπει να μιλήσουμε απ΄ευθείας με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους».

Τέλος, η Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα προτιμούσε «να είναι εκτός κυβέρνησης το SPD για να ξαναβρεί το βηματισμό του, αφού Σοσιαλδημοκρατία και φιλελεύθερες πολιτικές δεν συμβιβάζονται». «Έχω επιφυλάξεις για το αν θα αντικαταστήσουν την λιτότητα με την ανάπτυξη εντός του συνασπισμού», είπε.

Εκτίμησε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον κοντά στον άνθρωπο και η λέξη αλληλεγγύη έχει καεί», και αναφερόμενη στην επίσκεψη της ομάδας του "Σοσιαλδημοκρατικού Δικτύου για τους πρόσφυγες" στο Ελληνικό, είπε: «Σοκαρίστηκαν, αλλά στις Βρυξέλλες υπήρξε μια εντυπωσιακή επιφύλαξη. Δύο πράγματα ήταν σαφή: η φιλανθρωπική διάθεση και το μήνυμα κρατήστε τους εκεί, διότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο. Δυστυχώς η σκέψη ήταν να εκπονηθεί μεν, αλλά να μην φτάσουν στην αυλή τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)