to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:29 | 08.03.2018

Κοινωνία

«Δε θέλω λουλούδια, θέλω ισότητα και αγώνα»: Διαδηλώσεις και απεργίες για την Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις παγκοσμίως καλούν τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους


Στον απόηχο του «Νi una menos!» (Ούτε μια Λιγότερη, κίνημα που ξεκίνησε στην Αργεντινή ενάντια στη βία και τις δολοφονίες γυναικών) και του «Womens' Strike», στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις παγκοσμίως καλούν τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους. Στην Ισπανία, εκατοντάδες οργανώσεις απευθύνουν κοινό κάλεσμα σε 24ωρη απεργία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Στη Βρετανία (δείτε το παρακάτω tweet), στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού, γίνονται καλέσματα για συμμετοχή στην απεργία και σε διαδηλώσεις όχι μόνο για τη σεξουαλική βία, αλλά και για τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας, για την απλήρωτη οικιακή εργασία, για τον ανισομερή καταμερισμό καθηκόντων στο σπίτι. 

Στην Αθήνα, σε διαδήλωση ενάντια στη γυναικεία καταπίεση καλούν φεμινιστικές οργανώσεις, το απόγευμα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγγέλλονται (και) στα περίπτερα:

Παράλληλα, η γαλλική  Liberation πωλείται σήμερα, 8 Μαρτίου 25% ακριβότερα στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες, σε μια συμβολική αποτύπωση των μισθολογικών αποκλίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Η αριστερή εφημερίδα παρουσίαζει έτσι κατ' εξαίρεσιν δύο διαφορετικά πρωτοσέλιδα, ανάλογα με το φύλο του αγοραστή: ένα με ένα εικονόγραμμα «άνδρας» και τη φράση «Για τους άνδρες 2,50 ευρώ», το άλλο με ένα εικονόγραμμα «γυναίκα» και τη φράση «Για τις γυναίκες 2 ευρώ, κανονική τιμή».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο Αλ. Τσίπρας για την Ημέρα της Γυναίκας: Διεύρυνση και κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων (βίντεο)

Δύο νομοσχέδια - τομή για την ισότητα των δύο φύλων

Εν όψει της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, κατατέθηκε τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί ένα βήμα στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Περιλαμβάνει πρόνοιες για μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, αλλά και τη μέριμνα για την προστασία των θυμάτων.

Παράλληλα, τέθηκε χθες 6 Μαρτίου, στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών το σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Με την παρούσα νομοθετική πρόταση εισάγεται για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων.

Η διαβούλευση βρίσκεται στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών http://www.opengov.gr/ypes/?p=5597 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 20 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καλούν όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, να συμμετάσχουν στη διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπρός για νέες φεμινιστικές κατακτήσεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο

Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών. Τιμούμε τις σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες και συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνες γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κατακτήσουμε. Γιατί είναι πολλά αυτά που κατακτήσαμε και απειλούνται. Γιατί έχει οξυνθεί η βία κατά των γυναικών, ο σεξισμός και η πατριαρχική αντεπίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Γιατί εξακολουθούμε να θεωρούμε επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του Μάρτη του 1857 όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, ημέρα με διεθνές, αγωνιστικό και ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο, δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον φεμινιστικό μας αγώνα κατά της πατριαρχίας και υπέρ της ισότητας των φύλων από κοινού με τις γυναικείες οργανώσεις και τα ριζοσπαστικά φεμινιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και όλων των χωρών της γης.

Είμαστε οι γυναίκες του κόσμου, σήμερα 8 του Μάρτη, διαδηλώνουμε και φωνάζουμε δυνατά: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! (αναλυτικότερα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο «105,5 Στο Κόκκινο» τιμά την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας

«Η θέση της γυναίκας σήμερα»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, την Παρασκευή 9 Μαρτίου

Δράσεις και εκδηλώσεις της Βουλής για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών

Πρ. Παυλόπουλος: Η υπεράσπιση της Γυναίκας χρέος του καθενός

Μακρύς ο δρόμος για τη μισθολογική ισότητα των δυο φύλων

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονταν κατά μέσο όρο 12,5% λιγότερο από τους άντρες το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το 2010 η απόκλιση αυτή έφτανε στο 15%.

Σε επίπεδο ΕΕ, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκε ελαφρά, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 16,8% το 2011 σε 16,2% το 2016.

Η διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2016 ήταν μικρότερη από 10% στη Ρουμανία (5,2%), στην Ιταλία (5,3%), στο Λουξεμβούργο (5,5%), στο Βέλγιο (6,1%), στην Πολωνία (7,2%) και στη Σλοβενία (7,8%) και στην Κροατία (8,7% -στοιχεία του 2014). Αντίθετα, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων ήταν πάνω από 20% στην Εσθονία (25,3%), την Τσεχία (21,8%), τη Γερμανία (21,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (21,0%) και την Αυστρία (20,1%).

Σε σύγκριση με το 2011, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων μειώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πιο αισθητές μειώσεις μεταξύ 2011 και 2016 σημειώθηκαν στη Ρουμανία (-4,4 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (-4 π.μ.) στην Ισπανία και την Αυστρία (-3,4 π.μ.), στο Βέλγιο (-3,3 π.μ.) και στην Ολλανδία (-3 π.μ.). Αντίθετα, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε μεταξύ 2011 και 2016 σε δέκα κράτη-μέλη, με τις σημαντικότερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Πορτογαλία (+4,6 π.μ.) και στη Σλοβενία (+4,5 π.μ.).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)