to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 07.03.2018

Κοινωνία

«Ανέκδοτο» η δωρεάν σίτιση για τους φοιτητές του ΠΑΜΑΚ - Παρέμβαση του Bloco

Ο αριθμός φοιτητών που θα μπορεί να σιτίζεται δωρεάν από την εργολαβική εταιρεία δεν θα ξεπερνά τους 1.748 (σε σύνολο 8000+ εγγεγραμμένων φοιτητών), όπως τονίζει η φοιτητική παράταξη Bloco που πραγματοποίησε σχετική παρέμβαση


Τα τελευταία χρόνια, η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την κακή οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων, οδήγησαν σε σημαντική υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) προφανώς και δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Η καθολική πρόσβαση των φοιτητών/τριών στην δωρεάν σίτιση δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών υποχρεούται να πληρώνει καθημερινά 3,5€ για τη σίτισή του.

Τον περασμένο μήνα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου (εργολάβου) για τη σίτιση των φοιτητών. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12 Μαρτίου και σύμφωνα με αυτόν, ο μέγιστος αριθμός φοιτητών που θα μπορεί να σιτίζεται δωρεάν δεν θα ξεπερνά τους 1748 (σε σύνολο 8000+ εγγεγραμμένων φοιτητών). «Αυτό αναδεικνύει τον αποκλεισμό πολλών συμφοιτητών/τριών μας, ακόμα και αυτών που πληρούν τα κριτήρια για δωρεάν σίτιση», τονίζει το Bloco φοιτητών που πραγματοποίησε παρέμβαση την Τετάρτη 7 Μαρτίου στο ΠΑ. ΜΑΚ. με συνθήματα «δωρεάν σίτιση για όλους & όλες και «να φύγουν οι εργολάβοι από τις σχολές μας».

«Η διοίκηση του πανεπιστημίου, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν συντάσσεται με τους φοιτητές και τις ανάγκες τους», τονίζει το Bloco και συνεχίζει: «Το βιώνουμε καθημερινά με τα υψηλά δίδακτρα που μας επιβάλλουν στα μεταπτυχιακά, το βιώσαμε με τις μηνύσεις συμφοιτητών μας αλλά και με την επιλογή τους να παρεμποδίσουν συνελεύσεις μας κλείνοντας τα φώτα του ιδρύματος.

Για εμας λοιπόν, ειδικά σήμερα, κρίνεται περισσότερο από αναγκαία η πρόσβαση των φοιτητών, σε όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να μπορούν να σπουδάζουν απερίσκοπτα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση».

'Οπως αναφέρει η θέση του Bloco για το ζήτημα της σίτισης:

Η λειτουργία των λεσχών θα πρέπει να πάψει να γίνεται υπό το καθεστώς εργολάβων - catering και τα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις κάνοντας απευθείας προσλήψεις εργαζομένων αποφεύγοντας το κέρδος του ιδιώτη και εξοικονομώντας πόρους.  Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που η είσοδος των εργολαβιών δημιούργησε πλήθος σκανδάλων δημιουργώντας ένα ολόκληρο πελατειακό σύστημα μεταξύ των διοικήσεων και των εργολάβων πλήττοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των πανεπιστημίων 

Σήμερα, με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού. μας δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουμε να μπει τέλος στο αντίτιμο στη λέσχη.

Μας δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουμε δωρεάν σίτιση για όλους & όλες. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, για την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και για τον εκδημοκρατισμό των σχολών μας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)