to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 05.03.2018

Πολιτισμός

Στον Δήμο Βοΐου παραχωρείται από την ΕΤΑΔ το Αρχοντικό Μανούση

Στον Δήμο Βοΐου πέρασε το «Αρχοντικό Μανούση» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής του, ύστερα από προσπάθειες 20 ετών, που ξεκίνησε ο πρώην δήμος Σιάτιστας αρχικά με τον ΕΟΤ, στη συνέχεια με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), για να ακολουθήσει η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).


   Το εν λόγω κτίσμα, μετά την οριστική έγκριση, που υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη διοίκηση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), μεταγράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στο υποθηκοφυλακείο Σιάτιστας στο περιουσιολόγιο του Δήμου Βοϊου.

   «Είμαστε έτοιμοι για την περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή του Αρχοντικού, που αποτελεί μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έληξε αισίως μια εκκρεμότητα του δήμου με τις υπηρεσίες τους ΕΟΤ και του κράτους, που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια.

   Το «Αρχοντικό Μανούση» βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται με επιγραφή στην πρόσοψή του στο 1762/63. Η κατασκευή του γίνεται την περίοδο που η Σιάτιστα γνωρίζει την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξκή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ο γιος της οικογένειας Θόδωρος Μανούσης βαθιά μορφωμένος για τα δεδομένα της εποχής, διετέλεσε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πρώτο πανεπιστήμιο Αθηνών, εθνικός ευεργέτης, ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο πανεπιστήμιο. Ακόμη και σήμερα, το ίδρυμα που θέσπισε μέσα από κληροδοτήματα που διαθέτει προσφέρει υποτροφίες σπουδών στους νέους και νέες της Σιάτιστας.

   Το «Αρχοντικό Μανούση» διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ξυλόγλυπτα που στολίζουν τους χώρους στο μεσοπάτωμα και στον όροφο, ενώ οι τοιχοποιίες του κτιρίου καλύπτονται από μια ποικιλία ζωγραφικών απεικονίσεων.

   Το κτίριο στο παρελθόν ήταν επισκέψιμο αλλά σήμερα χρειάζεται επειγόντως να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στα εσωτερικά δώματα του κτίσματος.

   Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Λαμπρόπουλο, «υπάρχουν έτοιμες μελέτες για την πλήρη ανακαίνιση και αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το κτίριο» και, όπως διαβεβαίωσε, «προλαβαίνουμε να το εντάξουμε στα τρέχοντα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

   Εκτός από το «Αρχοντικό Μανούση» ο δήμος έχει στην κατοχή του και το Αρχοντικό Τζώνου, όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κοζάνη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)