to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 28.02.2018

Διεθνή

Κύπρος: O Ν. Αναστασιάδης ανέλαβε και επίσημα την προεδρία - Τα κόμματα σχολίασαν την ομιλία του

Με την επίσημη τελετή στις 11:30, στη Βουλή, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με 56%, Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει την νέα πενταετή προεδρική του θητεία.


Επίσημα και με το γράμμα του νόμου, όπως προβλέπει το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο επανεκλεγείς στις 4 Φεβρουαρίου με 56% Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε τα καθήκοντα του για την προσεχή πενταετία, η οποία θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το τελετουργικό της σημερινής μέρας περιελάμβανε την εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη διαβεβαίωση -βάσει Συντάγματος- ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις τη διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι, επειδή το πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προεδρικό, δεν απαιτείται ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής για την κυβέρνηση. Ωστόσο, χρειάζεται συνεργασία, με στόχο την εξασφάλιση πλειοψηφίας για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που καταθέτει η κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις για την προσεχή πενταετία. «Όραμά μας είναι, το 2023 να παραδώσω ένα κράτος ελεύθερο και σεβαστό» είπε και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατη, επί του παρόντος, η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, λόγω της απροθυμίας της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, οι οποίες προβάλλουν απαράδεκτες αξιώσεις και προτάξεις».

Ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της υφιστάμενης «απαράδεκτης κατάστασης με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ διατύπωσε τη θλίψη του για τη στάση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, καθώς γι άλλη μια φορά -όπως είπε- «υπαναχωρεί από συγκλίσεις, που καθορίζουν ξεκάθαρα ότι η αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης στο μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος».

Πρόσθεσε ότι η αντίδραση στα κατεχόμενα για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεικνύει ότι επιδίωξη δεν είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά των στρατηγικών στόχων της Άγκυρας κι επιπλέον διατύπωσε με σαφήνεια την ετοιμότητά του να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον όρο ότι «θα αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, με κατάργηση των όποιων επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναφώς -ανέφερε- οι εξελίξεις δικαιώνουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντανά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση της οικονομίας και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, τόνισε: «Θέλω κατηγορηματικά να αναφέρω ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στη δημόσια ζωή. Με περαιτέρω μέτρα διαφάνειας θα υλοποιήσουμε τις δράσεις που έχουν αποφασιστεί με τη δημιουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς, της προστασίας του κράτους, της συμμόρφωσης της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις».

Τέλος, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τη δημιουργία υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου.Κριτική από τα κόμματα της Βουλής

«Από λόγια έχουμε χορτάσει» σχολίασε γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής και διατύπωσε ανησυχία για τις τοποθετήσεις του Κύπριου Προέδρου περί το Κυπριακό, λέγοντας πως μέσα από την ομιλία του «προέκυψε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης διαφωνεί με το πλαίσιο, που έχει χαράξει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών για λύση του ζητήματος».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι, μόλις ακυρωθεί η τουρκική παράνομη navtex, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κινείται στις παραμέτρους, που πρέπει και με βάση όσα διαμορφώνονται υπό το φως των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων και αξιώσεων».

Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε: «Άλλο είναι μια συνάντηση ουσίας και άλλο μια συνάντηση με στόχο την ανίχνευση του εδάφους». Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση Οζερσάϊ για διμερή συμφωνία στην οριοθέτηση ΑΟΖ, σημείωσε ότι «όσα απαράδεκτα ακούγονται, τυγχάνουν χειρισμού με υπομονή και ψυχραιμία».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ολομέλειας «αποτελεί ύψιστη έκφραση της δημοκρατικής κυριαρχίας» και πρόσθεσε πως επιπλέον εκφράζει τις σχέσεις αλληλοσεβασμού και καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, για τη διαφύλαξη των αρχών και αξιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης απευθύνοντας, εκ μέρους της Βουλής, συγχαρητήρια στον Κύπριο Πρόεδρο, υπογράμμισε πως στη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους χρειάζονται κοινές ενέργειες.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα πρέπει στη διεθνή διάσκεψη να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σχολίασε την ομιλία Αναστασιάδη: «Η ΕΔΕΚ, με πολιτική ευθύνη, θα κρίνει την υλοποίηση των προτάσεων και το κατά πόσο εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών».

Το κίνημα Οικολόγων, τέλος, εξέφρασε τη διάθεσή του να στηρίξει τις θέσεις αρχών του Προέδρου Αναστασιάδη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Κινήματος, βουλευτή Γιώργου Περδίκη. Διατύπωσε, ωστόσο, την απογοήτευσή του για την αναφορά του Προέδρου -στη διάρκεια της ομιλίας του- περί αξιοποίησης των περιοχών «ΝΑΤΟΥΡΑ». «Όταν ακούμε τη λέξη "αξιοποίηση" ακούμε τον ήχο της μπουλτόζας» είπε ο κ. Περδίκης και ζήτησε διευκρινίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)