to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 27.02.2018

Διεθνή

Κογκρέσο: Θα ενισχύσει τους ελέγχους αλλά δεν θα απαγορέψει την οπλοκατοχή

Ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι δεν είναι πιθανόν το Κογκρέσο να νομοθετήσει υπέρ της οπλοφορίας των καθηγητών στα σχολεία, ούτε να αυξήσει το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτόματων όπλων, ένδειξη ότι δύο από τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην εγκριθούν από το Καπιτώλιο.


Ο Ράιαν είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται στη βελτίωση των ελέγχων του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων. Δεν ενδιαφέρονται όμως να απαγορεύσουν την αγορά κάποιου τύπου όπλου, μια ιδέα στην οποία έχουν αντιταχθεί σφοδρά οι ενώσεις που προασπίζονται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, όπως το πανίσχυρο λόμπι NRA.

"Δεν θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τα όπλα στους νομοταγείς πολίτες" είπε ο πρόεδρος της Βουλής. "Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες που δεν θα έπρεπε κατ' αρχήν να έχουν όπλα, δεν θα τα αποκτήσουν", πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από την οπλοκατοχή ξανάνοιξε με αφορμή το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου, όταν ένας 19χρονος σκότωσε 17 μαθητές και καθηγητές στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ της Φλόριντας. Έκτοτε, ο Τραμπ έχει διατυπώσει διάφορες προτάσεις για να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση της περίθαλψης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα μέχρι την απαγόρευση των λεγόμενων bump stocks ("υποκόπανος ανάδρασης"), ενός αξεσουάρ που επιτρέπει να ημιαυτόματα όπλα να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό.

Ο Ράιαν είπε ότι η Βουλή είναι απίθανο να υιοθετήσει δύο από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του Τραμπ: εκείνη που θα επέτρεπε στους καθηγητές να φέρουν όπλα στην τάξη και μια δεύτερη που αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά επιθετικών τουφεκιών από τα 18 στα 21 έτη.

Σύμφωνα με τον Ράιαν, οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές είναι εκείνες που θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την οπλοφορία των εκπαιδευτικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)