to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:38 | 27.02.2018

Διεθνή

Ούτε καν μια 5ωρη εκεχειρία: Νέες συγκρούσεις στην Ανατολική Γούτα, δεν περνάει η ανθρωπιστική βοήθεια

«Έχουμε αναφορές από σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε του ΟΗΕ. «Η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την είσοδο αυτοκινητοπομπών ή την απομάκρυνση των ασθενών», πρόσθεσε. Χθες, Δευτέρα, ο Βλ. Πούτιν είχε ζητήσει 5ωρη εκεχειρία (9 με 2 μ.μ.) για να φύγουν οι άμαχοι.


Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επανάληψη των συγκρούσεων στην ανατολική Γούτα στη Συρία, παρά την ανακοίνωση επιβολής πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας. «Έχουμε αναφορές από σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Στο μεταξύ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ο ίδιος. «Προφανώς η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την είσοδο αυτοκινητοπομπών ή την απομάκρυνση των ασθενών», πρόσθεσε.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αν υπήρξε ποτέ ζήτημα ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία για διάστημα 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Λέρκε. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων «είναι αδύνατο για εμάς να κάνουμε πολλά στην ανατολική Γούτα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα. «Όμως δεν έχουμε ενημέρωση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ή ότι πρόκειται να συμβεί τώρα», επεσήμανε.

Ένα παιδί ο πρώτος νεκρός μετά την έναρξη της εκεχειρίας

'Ενα παιδί σκοτώθηκε σήμερα από τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, έναν ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας την οποία κήρυξε η Μόσχα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για τον πρώτο άμαχο που σκοτώνεται μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε πως το παιδί σκοτώθηκε στην περιοχή Τζισρίν, όπου «ερρίφθησαν τουλάχιστον τέσσερα πυρά πυροβολικού» τραυματίζοντας άλλους επτά αμάχους.

Ρωσία: Φταίνε οι αντάρτες

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η επιχείρηση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου απομάκρυνσης αμάχων τον οποίο η Ρωσία βοήθησε να ανοίξει στην ανατολική Γούτα της Συρίας θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών τους οποίους κατηγόρησε ότι κρατούν αμάχους ως ομήρους εκεί και ότι υπονομεύουν τη διαδρομή διαφυγής.
 
Η Ρωσία, που υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, έδωσε εντολή για εκεχειρία καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. και για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.
 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως η Ρωσία λυπάται για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Γούτα και είπε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά τις «προκλήσεις», όπως τις αποκάλεσε, από τους αντάρτες.
 

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ερευνά ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

* * *

Ο Γκάρντιαν για την κατάσταση στη Γούτα: «Κανείς δεν εμπιστεύεται τον Άσαντ ή τους Ρώσους»

 

Απόσπασμα από το σημερινό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian:

Αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού και σήμερα στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, την ώρα που υποτίθεται πως θα εφαρμοζόταν η πρώτη ημερήσια «ανθρωπιστική παύση» που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Οι νέες συγκρούσεις σήμερα κάνουν πιο φανερά τα όρια της ρωσικής επιρροής στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον πρόεδρο της Συρίας, και εγείουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της πρόθεσής του να περιορίσει τη βία. 

Κάτοικοι και ακτιβιστές λένε πως η βία εξαλουθεί παρά τους ισχυρισμούς ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος θα άνοιγε σήμερα ώστε να φύγουν οι άμαχοι.

«Μόνον τα αεροπλάνα είναι λιγότερα, αλλά οι βομβαρδισμοί και οι ρουκέτες από το έδαφος συνεχίζουν», λέει ο Νουρ Αντάμ, ακτιβιστής στη Γούτα. «Καμιά οικογένεια, κανένας πολίτης δεν έχει βγει από τα καταφύγια, γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το καθεστώς ή τους Ρώσους»

* * *

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες, Δευτέρα, να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Σε ισχύ βρίσκεται - θεωρητικά -  ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, που είναι στόχος εδώ και 10 ημέρες μιας σφοδρής εκστρατείας βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 560 αμάχων.

Ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

«Έκτοτε, επικρατεί ηρεμία στα χωριά και τις πόλεις της ανατολικής Γούτα», διαβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητήριου.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την ανατολική Γούτα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανακοίνωση της Μόσχας και η μερική παύση των βομβαρδισμών σημειώθηκε αφού ο ΟΗΕ και πολλές δυτικές δυνάμεις είχαν ζητήσει την άμεση εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να ισχύσει «χωρίς καθυστέρηση» εκεχειρία σε όλη τη Συρία. Προς το παρόν η απόφαση παραμένει νεκρό γράμμα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα, του τελευταίου θύλακα αντίστασης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στη Δαμασκό, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη απλώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μάς σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», κατήγγειλε ο Σάμερ αλ Μουιντάνι, κάτοικος της Ντούμα.

«Δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους πράκτορές της και να εγκαταλείψω (τη Γούτα) μαζί με την οικογένειά μου (μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Αν δεχθώ να φύγω, (το καθεστώς) θα με στρατολογήσει αμέσως να πολεμήσω εναντίον άλλων Σύρων», πρόσθεσε.

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε.

Κατηγορούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ

Η Ρωσία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Συρία και δρα «και ως εμπρηστής και πυροσβέστης» δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (Centcom), καθώς κατέρρευσε η πεντάωρη εκεχειρία που διέταξε η Μόσχα στο θύλακα της Ανατολικής Γούτας.

«Διπλωματικά και στρατιωτικά, η Μόσχα παίζει το ρόλο του εμπρηστή και του πυροσβέστη, πυροδοτεί εντάσεις ανάμεσα σε όλες τις πλευρές στη Συρία…και έπειτα κάνει το διαιτητή για να λύσει τις διαφορές, επιχειρώντας να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει τις διαπραγματευτικές θέσεις κάθε πλευράς», τόνισε ο Βότελ, σε ακρόασή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικάνος στρατηγός υποστήριξε ότι η Ρωσία απέτυχε να συγκρατήσει τον σύμμαχό της, το συριακό καθεστώς.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία είτε πρέπει να παραδεχθεί την ανικανότητά της, ή ότι δεν θέλει να διαδραματίσει έναν ρόλο για τον τερματισμό του συριακού πολέμου. Πιστεύω ότι ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικός αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.


 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)