to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 19.02.2018

Οικονομία

Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η πρόοδος για το χρέος στο τραπέζι του Eurogroup

Στο εν εξελίξει Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών


Μετά από σειρά θετικών μηνυμάτων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup που θα εξετάσει την πρόοδο των τελευταίων τεχνικών εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μεγάλο παζάρι για τον «γαλλικό μηχανισμό»

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ τις δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση: 

Πρώτο θέμα η Ελλάδα

Πρώτο θέμα θα αποτελέσει η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup που συνεδριάζει αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της γ' αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την γ' αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Προστίθεται δε, πως «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ. αφορά στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτή απαιτείται), το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ' αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.

Γ. Δραγασάκης: Ασπίδα προστασίας τα ταμειακά διαθέσινα

Για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης είπε, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια «με την ασπίδα προστασίας που μας δίνουν τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούμε, χωρίς προληπτική γραμμή ή άλλα προαπαιτούμενα».

Επίσης, χαρακτήρισε ισοπεδωτικές τις απόψεις περί «μετάλλαξης» του κόμματος, ενώ ερωτηθείς αν «η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν λάθος» απάντησε ότι «η τότε κυβέρνηση υπήρξε θύμα του αδιεξόδου που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της και στη χώρα».

Έφη Αχτσιόγλου: «Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή»

«Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή, στοχεύοντας να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς και η κυβέρνηση, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα με επιτυχία», τονίζει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

Η κυβέρνηση, προσθέτει, «απέδειξε ότι ξέρει να διαπραγματεύεται προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους στους οποίους είχε δεσμευτεί, ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα και από την οικονομική κρίση».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές επιστρέφουν στα επίπεδα προ κρίσης και εκφράζει την αισιοδοξία ότι «η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται».

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική στήριξη, ιδιαίτερα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος» προσθέτοντας πως «παρά ταύτα, οφείλω να πω ότι υπάρχουν σημεία στα οποία αναμέναμε μεγαλύτερη στήριξη απ’ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδιαιτέρως αναφορικά με την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα ως προς την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την υπεράσπιση άλλων εργατικών δικαιωμάτων, που θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος της θεσμικής και κοινωνικής παράδοσης της Ευρώπης».

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»

Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, διατηρώντας μάλιστα την θετική προοπτική, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ένα μήνα μετά την ανάλογη κίνηση από την Standard & Poor’s.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, ενώ προσδοκά πως η 4η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του ‘18 χωρίς τη δημιουργία αστάθειας, καθώς και ότι το Eurogroup θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ακόμη, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής.

Όπως αναφέρει σχετικά το υπ. Οικονομικών: 

«Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β”από “-Β”) προχώρησε ο οίκος Fitch, έναν μόλις μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει και ο οίκος Standard's & Poor's.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.

Με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας».

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και όλες οι οικονομίες βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε γερμανική εφημερίδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι αναμένεται νέα χαλάρωση των capital controls, και τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου μηνιαίων αναλήψεων μετρητών στα 2.300 ευρώ, και στην απελευθέρωση του ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Τη χαλάρωση των περιορισμών επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα Έθνος τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αύξηση της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τάση επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες θα ενισχυθεί μόλις υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)