to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 17.02.2018

Πολιτική

Νέα αντιπαράθεση με αφορμή τις δηλώσεις Κοτζιά: «Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές», επαναλαμβάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου τουρκικού ΥΠΕΞ για την πρόσφατη συνέντευξη Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha


'Αμεση απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επίθεση του Τούρκου ομολόγου του (σ.σ.: δείτε αναλυτικά παρακάτω) εναντίον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με αφορμή την προειδοποίηση, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προς την τουρκική πλευρά για «μη ειρηνική απάντηση» την επόμενη φορά που θα προκληθεί η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της» τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό», τον οποίο «η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει» όπως επίσης «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».   

Παράλληλα ο κ. Γεννηματάς καταγγέλλει την Τουρκία ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές» υπογραμμίζοντας ότι «όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί». 

(τα μηνύματα από τον Ν. Κοτζιά προς την Τουρκία - εδώ το σχετικό δημοσίευμα)

Τι ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τα όσα ανέφερε κατά την προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζει «ανησυχητική» τη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι σε ενδεχόμενο ανάλογο συμβάν με αυτό στα Ίμια «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την ελληνική πλευρά. Κατηγορεί επίσης τον Ν. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία «μη ειρηνική στάση» που «ξεπερνά τα όρια».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζει την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα εξέφρασε την προσδοκία της ότι «η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο». «Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η συζήτηση διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως επίσης και η εστίαση στις λύσεις των προβλημάτων μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε για να συμπληρώσει:

«Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε και πάλι ότι η χώρα μας υποστηρίζει την απόκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε μια προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπέρασε τα όρια και απέχει από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τέλος τον Έλληνα ΥΠΕΞ να «συμμορφωθεί» με τις «κοινές επιθυμίες» που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Βίντεο: Η στιγμή του εμβολισμού του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια 

Στο μεταξύ, βίντεο στα οποία καταγράφεται η στιγμή που το τουρκικό πλοίο "UMUT", εμβολίζει το ελληνικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης "090 Γαύδος" στα Ίμια, είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η "Καθημερινή", είναι τραβηγμένα από το Γαύδος και απεικονίζουν από διαφορετικές γωνίες λήψης την τουρκική ακταιωρό να προσκρούει στην πρυμναία αριστερά πλευρά του Γαύδος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετάβλητη η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ - «Είναι ζήτημα διπλωματίας», δηλώνει η ιταλική εταιρεία

 

Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

«Δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν για εμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γκρίζες ζώνες στην περιοχή του Αιγαίου. Ειδικά για το εδαφικό καθεστώς της Δωδεκανήσου υπάρχει σειρά διεθνών συνθηκών, από το 1912 που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία. Όλα αυτά είναι καθαρά και τα Ίμια είναι ελληνικά», τονίζει ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στη Realnews.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σημειώνει ότι «πολεμοκάπηλες κραυγές δεν τρομάζουν κανέναν» και διαβεβαιώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστούν τη χώρα «με γνώση, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».

Συμβουλεύει την τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να αποφεύγουν τους αλαλαγμούς και τους λεονταρισμούς, ενώ προειδοποιεί όποιον απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα ότι «θα πρέπει πολύ καλά να το υπολογίζει και να το μετράει από όλες τις πλευρές», καθώς και ότι «απειλή ενάντια στην Κύπρο λειτουργεί ως απειλή που προεκτείνεται και ενάντια στην Ελλάδα».

Ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι η χώρα περιμένει από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να πάρουν θέση στο θέμα «κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση διεύρυνσης της ζώνης αποσταθεροποίησης θα τους βρει ενεργά αντίθετους. Η σταθερότητα στην περιοχή είναι υπόθεση που τους αφορά».

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνει πως «θα ήταν πρωτοφανές, νομικά και πολιτικά, να γίνει κάτι για μια σύμβαση η οποία ποτέ δεν εκτελέστηκε. Μάλιστα και στην ίδια τη δικογραφία αποτυπώνεται από όλους όσοι έχουν δώσει κατάθεση, ότι δεν υπάρχει μεσάζων».

Αναφέρει ακόμα ότι τέλος Φεβρουαρίου θα συζητηθεί με την επιτροπή από τις ΗΠΑ το θέμα της αναβάθμισης των F16 και τονίζει πως «κανείς δεν πρέπει να φοβάται να βάλει την υπογραφή του λόγω του γενικότερου κλίματος, εφόσον τηρούνται με ευλάβεια οι διαδικασίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)