to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 13.02.2018

Διεθνή

Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Έντονη δυσαρέσκεια για την «προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία ανάμεσα στο λαό», σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί που γίνονται από την κυβέρνηση είναι αποτρεπτικοί της όποιας κρίσης.


Οι χειρισμοί μας, είπε, γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει ηρεμία στον τόπο και στην οικονομία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «η Κύπρος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια».

Σε ερώτηση για τη δήλωση εκπροσώπου της ΕΝΙ για την ποσότητα φυσικού αερίου στον στόχο «Καλυψώ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευαρέσκεια. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι έως ότου ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα. 

Έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου εκτιμάται ότι διαθέτει το κοίτασμα στον στόχο «Καλυψώ» 

Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι επιλογές, που υπάρχουν για την γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κύριος Λακκοτρύπης ενημέρωσε την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής για την πορεία των ερευνών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις, μετά την συνεδρίαση, είπε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας, ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».

Ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6, δήλωσε ότι «δεικνύει ανακάλυψη στήλης φυσικού αερίου, που φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας».

Ωστόσο, σημείωσε, πως δεν μπορεί ακόμα να καθοριστεί το μέγεθος, διότι θα χρειαστούν περισσότερες γεωφυσικές μελέτες.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι ανέφερε ότι εκτιμάται πως στον στόχο ‘Καλυψώ' στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανακαλύφτηκαν έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κάιρο, εάν το κοίτασμα πιστεύεται ότι διαθέτει έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ο Ντεσκάλτζι δήλωσε: "Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος». Σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα, πρόσθεσε. Είπε ότι είναι μια καλή ανακάλυψη, που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις.

Ο κ. Ντεσκάλτζι ανέφερε ότι προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και ότι η ENI θα αποφασίσει μαζί με την TOTAL. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr, είπε ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)