to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 10.02.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στην ΕΡΤ: Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη κάνουν κακό και οι κραυγές δεν βοηθούν (βίντεο)

«Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιας εμβέλειας και οι αποκαλύψεις γύρω από αυτό έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών, έχει εμπλακεί η αμερικανική δικαιοσύνη και το FBI, και ήδη η Novartis έχει αποδεχθεί την ύπαρξη του σκανδάλου»


Σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ (Τ. Σαράντη – Α. Γιάμαλη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή κάνουν κακό και οι κραυγές δεν βοηθούν

Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιας εμβέλειας και οι αποκαλύψεις γύρω από αυτό έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών, έχει εμπλακεί η αμερικανική δικαιοσύνη και το FBI, και ήδη η Novartis έχει αποδεχθεί την ύπαρξη του σκανδάλου.  

Το σκάνδαλο αυτό έχει όμως κι ένα σημαντικό ελληνικό σκέλος και οι μέχρι στιγμής έρευνες των ελληνικών αρχών στηρίζονται στη στενή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές. Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που το FBI έχει χαρακτηρίσει προστατευόμενους μάρτυρες – δεν πιστεύω να θεωρεί κανείς ότι έχει ανάμειξη σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Τσίπρας- και υπάρχουν και χιλιάδες σελίδες δικογραφίας.

Αυτή την ώρα, και στις Βρυξέλλες, οι πάντες ξέρουν ότι υπάρχει σκάνδαλο και ελληνικό σκέλος σε αυτό. Το ζητούμενο για μας είναι πώς θα μπορέσουμε ως χώρα, με θεσμική ευθύνη και σοβαρότητα, να συνδυάσουμε τους μεγάλους στόχους που έχει η χώρα –έξοδος από τα μνημόνια, ανάκαμψη οικονομίας, μείωση της ανεργίας- με την αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς, χωρίς κραυγές και χρωματιστά γυαλιά κομματικής σκοπιμότητας, που υπάρχει στη χώρα και όλοι το ξέρουν και μία έκφανσή της είναι και το σκάνδαλο Novartis.

Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε έκφραση που «μυρίζει» σκάνδαλο, αποφεύγοντας την σκανδαλολογία. Και αυτό σημαίνει «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή κάνουν κακό και οι κραυγές δεν βοηθούν.

Επειδή έχουμε μια μακρά εμπειρία από το παρελθόν με σκάνδαλα που κουκουλώθηκαν ή με κοινοβουλευτικές ομάδες που έβγαζαν πορίσματα και υπέγραφαν π.χ. ότι ο Τσοχατζόπουλος είναι αθώος και μετά ήρθαν αλλιώς τα πράγματα, εγώ θα ήθελα όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίσουν το θέμα χωρίς κομματική σκοπιμότητα.

Είναι λάθος κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι να παριστάνουν τους δικαστές στο θέμα της Novartis. Πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών

Επισημαίνω στην Ελλάδα μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Βλέπω ορισμένους δημοσιογράφους και ΜΜΕ, αλλά και ορισμένα κόμματα –ευτυχώς λίγα-, αντί να ζητούν διαλεύκανση του σκανδάλου, να επιτίθενται στους προστατευόμενους από το FBI μάρτυρες, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν θώρακα προστασίας για τους αναφερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Είναι λάθος κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι να παριστάνουν τους δικαστές σε αυτό το θέμα. Πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών και θα ήθελα αυτός ο φάκελος να πάει το ταχύτερο δυνατόν από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη.

Εάν εγώ ήμουν ένας από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, θα παραιτούμουν από την υπερβολική προστασία που μου δίνει το άρθρο 86 του Συντάγματος ή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και θα ζητούσα να εκκαθαριστεί δικαστικά το ταχύτερο δυνατό η υπόθεση, για να αποδείξω ότι είμαι αθώος.

Εκτός από αυτούς τους πολιτικούς που έχουν συγκεντρώσει πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, σε αυτή την υπόθεση είναι πάρα πολλοί μπλεγμένοι, που ανήκουν στον ιατρικό και φαρμακευτικό κλάδο, σε νοσοκομεία, σε διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι. Δεν πρέπει αυτό το κομμάτι της δικαστικής έρευνας να ξεχαστεί και να σκεπαστεί λόγω της κόντρας γύρω από τους πολιτικούς.

Είναι αναγκαίο να ελεγχθούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα πάντα γύρω από το σκάνδαλο της Novartis, ώστε όσοι είναι μπλεγμένοι να τιμωρηθούν και όσοι όχι να αθωωθούν

Την περίοδο 2000 – 2009, με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαμε ένα πάρτι εκτόξευσης των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα. Στη χώρα μας οι δαπάνες πενταπλασιάστηκαν, ενώ την ίδια περίοδο στην Ισπανία π.χ. διπλασιάστηκαν.

Επίσης, αυτή η αύξηση των δαπανών γινόταν και με μία εκπληκτική υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα, τα οποία αγοράζονταν από το ελληνικό σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία σε τιμές 5 και 10 φορές παραπάνω. Και αυτά υπάρχουν σε επίσημες εκθέσεις, που έφερναν στα χρόνια του μνημονίου οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να τεκμηριώσουν, μετά τις περικοπές, τις δαπάνες.

Ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, των whistleblowers, ισχύει στο διεθνές δίκαιο και είναι επικίνδυνο λάθος να τον εξευτελίζουμε. Αντιθέτως, στο Ευρωκοινοβούλιο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ενισχυθεί η προστασία αυτών των ανθρώπων, ώστε να μπορούν να καταθέτουν.

Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μάρτυρες διαφόρων ζοφερών υποθέσεων, όπως για το Noor 1, ένα απροστάτευτο φορτίο ηρωίνης 2 τόνων, πέθαναν μέσα σε χρόνο ρεκόρ, για περίεργους λόγους.

Στην Ελλάδα όσοι έχουν θεωρηθεί προστατευόμενοι μάρτυρες με αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, είναι ύστερα από την εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι λάθος, λοιπόν, ένα νόμο που εμείς φέρνουμε μετά να τον λοιδορούμε, όταν κάποια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ημών, και δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή το αίτημα να ξηλωθεί και να ακυρωθεί αυτός ο νόμος.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ελεγχθούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα πάντα, ώστε όσοι είναι μπλεγμένοι να τιμωρηθούν και όσοι όχι να αθωωθούν. Και σε αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι, γιατί «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, για την υπόθεση αυτή και τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, είπε «ουδέν σχόλιο».

Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει εντατικά, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, έγκριση μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και περαιτέρω επεξεργασία του ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε καλά πράγματα για την Ελλάδα και την οικονομία της, κονιορτοποίησε τα περί 4ουμνημονίου που επιμένει να λέει μόνο η ΝΔ σε όλη την ΕΕ, κι αυτό γιατί τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει εντατικά, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης,  έγκριση μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και περαιτέρω επεξεργασία του εγκεκριμένου μεσοπρόθεσμου για το 2019-2023, με ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια. Μετά τα μνημόνια θα υπάρχει μια χαλαρότερη εποπτεία, σε σχέση με τώρα, που θα στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χθες ο κ. Μοσκοβισί είπε στη Βουλή ότι μετά τον Αύγουστο του ’18 μπαίνουμε σε μια καλύτερη πορεία για την Ελλάδα, κάτι που δεν αντικρούστηκε ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)