to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 10.02.2018

Πολιτική

Συνέντευξη του Π. Ρήγα στη Free Sunday: Η έμπρακτη καταδίκη κάθε φαινομένου διαφθοράς θωρακίζει τη δημοκρατία

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κρατά στο ζήτημα της υπόθεσης Novartis εξαπολύει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τη Δικαιοσύνη


Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Ρήγα στην «Free Sunday»:

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφερθούμε στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Τι μήνυμα λάβατε από αυτό ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ;

Το συλλαλητήριο και οι μέρες που προηγήθηκαν χαρακτηρίστηκαν από δύο πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες. Αφενός αυτή των διοργανωτών για τεράστια προσέλευση και αφετέρου αυτής της ΝΔ, η οποία σε συνεργασία με τα γνωστά μιντιακά εξαπτέρυγά της επιχείρησε να μετατρέψει το συλλαλητήριο σε αντικυβερνητική συγκέντρωση. Και οι δύο αυτές προσδοκίες λίγο ως πολύ διαψεύστηκαν. Νομίζω ότι το ισχυρότερο μήνυμα προήλθε την περασμένη Κυριακή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αγνόησε τους χορηγούς επικοινωνίας της διαπλοκής και της ακροδεξιάς που επιχείρησαν να αξιοποιήσουν το συλλαλητήριο για ίδιον όφελος. Το μήνυμα όλου αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με γνώμονα τη μισαλλοδοξία, τον απομονωτισμό και τον φανατισμό.

Η κυβέρνηση τι επιδιώκει από τη διαπραγματευτική διαδικασία με την κυβέρνηση των Σκοπίων;

Από την πρώτη κιόλας στιγμή προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση στη χώρα μας σε άμεση συνάρτηση με το διεθνές περιβάλλον και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες δυναμικές ισορροπίες. Διεκδικήσαμε και έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Ειδικά για τη Βαλκανική χερσόνησο, οφείλουμε να πρωτοστατούμε, ώστε τα Βαλκάνια να αποτελέσουν πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης.
Στοιχείο αυτής ακριβώς της αντίληψης και της πολιτικής αποτελεί και η ανάγκη να δοθεί επιτέλους μια λύση σε ένα πρόβλημα που μας έχει ταλαιπωρήσει για χρόνια, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η συγκυρία σήμερα είναι ευνοϊκή και δίνει δυνατότητες για λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων, διότι μετά τις περιπέτειες που έχει περάσει η χώρα μας και μετά τον απομονωτισμό και την αβεβαιότητα που βίωσε και βιώνει η ΠΓΔΜ, κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ζήτημα.

Ποιο το σχόλιό σας για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη διαπραγμάτευση αυτή;

Είναι απίστευτος και επικίνδυνος ο τακτικισμός με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα η ΝΔ. Αφού αρχικά αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα στην εθνική θέση του Βουκουρεστίου και στη στρατηγική του κ. Σαμαρά το 1993, αποφάσισε εντέλει να συμπλεύσει με απόψεις οπισθοδρομικές, αντιδραστικές και ακροδεξιές και να εγκαταλείψει όσα έχουν καταγραφεί από το 2007 και μετά: τα επίσημα διεθνή ντοκουμέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τις προγραμματικές δηλώσεις κυβερνήσεων, τους δημόσιους λόγους πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών. Είναι, δυστυχώς, ξεκάθαρο ότι, στο πάθος του για την εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά συμφέροντα και την εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή.

Δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ στήριξαν τα συλλαλητήρια, πιστεύετε ότι δημιουργείται ρήγμα στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ, διά του προέδρου τους κ. Καμμένου, έχουν κάνει μια πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη δήλωση, ότι η προγραμματική μας συμφωνία θα τηρηθεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο εν λόγω ζήτημα. Έχουμε προφανώς διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα η διαφωνία σε ένα ζήτημα. Υπάρχει ο βασικός κοινός στόχος της εξόδου της χώρας από την κρίση και τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Πιστεύω, λοιπόν, ειλικρινά πως η κυβερνητική συνεργασία είναι κάτι παραπάνω από ασφαλής.

Για να αλλάξουμε θέμα, μετά το κλείσιμο και της τρίτης αξιολόγησης, πόσο εφικτό θεωρείτε τον στόχο της ολοκλήρωσης του προγράμματος μέσα στο καλοκαίρι του 2018;

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ επίπονης προσπάθειας και έχοντας αφήσει τα δύσκολα πίσω μας ο στόχος μοιάζει πιο εφικτός από ποτέ. Απομένουν πλέον δύο βασικά βήματα: η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση –που, όπως και η τρίτη, δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα– και η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεδομένων και των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία, με τη δημιουργία της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού και το υπουργείο Οικονομικών στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών, νομίζω πως έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτοί οι επτά μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι και οι τελευταίοι της χώρας σε οποιουδήποτε τύπου προγράμματα και η αφετηρία των μεγάλων αλλαγών με κριτήριο τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι αυστηρή. Τι σημαίνει αυτό για τις δυνατότητες της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές της;
Η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 θα αποτελέσει μια στιγμή-ορόσημο για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφαινόμενη έξοδος από τα μνημόνια και τον σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο επαναφέρει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην εκλεγμένη κυβέρνηση και επιβάλλει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως κοινωνία, για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με δική μας ευθύνη. Ιδιαίτερα κρίσιμος, ωστόσο, στη συζήτηση αυτή είναι ο τρόπος που θα κινηθούμε την επόμενη μέρα. Η έξοδος που επιδιώκουμε σημαίνει ότι θα βγούμε στις αγορές έχοντας διαμορφώσει ήδη ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Αυτός είναι και ο μόνος όρος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για οργάνωση του σχεδιασμού της δικής μας πολιτικής. Είναι σαφές ότι για το παλαιό καθεστώς του χρεοκοπημένου δικομματισμού, η καθαρή έξοδος συνιστά πλήρη κατάρρευση της επιχειρηματολογίας τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα, την υπόθεση της Novartis.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε και μια κοινωνική κρίση και κρίση αξιών, συνυφασμένες με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πιο επικίνδυνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέρασε από τη χώρα, γιατί συμπεριφέρεται όπως ο θύτης απέναντι στο θύμα. Η επιδίωξή του να χριστεί πρωθυπουργός τον οδηγεί σήμερα σε ενέργειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης προκειμένου να μη διερευνηθούν οι ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δεν αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Η έμπρακτη καταδίκη κάθε φαινομένου διαφθοράς θωρακίζει τη δημοκρατία, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, ενισχύει αξίες με διαχρονική κοινωνική αποδοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)