to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 09.02.2018

Κοινωνία

«Δεν φιμωνόμαστε»: Κοινή ανακοίνωση των δημοσιογράφων της Χίου για την επίθεση από κατοίκους κοντά στη ΒΙΑΛ

Την καθολική αντίδραση και καταδίκη των δημοσιογράφων της Χίου συγκεντρώνει η απρόκλητη λεκτική επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος – συνεργάτης του τοπικού astraparis.gr, στην διάρκεια των χθεσινών (Τετάρτη 7/2/18) γεγονότων πέριξ της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου.


(Στη φωτ.: Συγκέντρωση κατοίκων στα χωράφια όπισθεν του χοτσποτ της ΒΙΑΛ καθώς μπουλντόζα επιχειρεί να ανοίξει δρόμο, μέσα από το χοτσποτ, για να γίνει εφικτή η τοποθέτηση επιπλέον κοντέινερ για τους υπεράριθμους πρόσφυγες)

Την καθολική αντίδραση και καταδίκη των δημοσιογράφων της Χίου συγκεντρώνει η απρόκλητη λεκτική επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος – συνεργάτης του astraparis.gr, στην διάρκεια των χθεσινών (Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018) γεγονότων πέριξ της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:

Ακόμη μία φορά ο δημοσιογραφικός κόσμος του νησιού μας έγινε μάρτυρας και θύμα συγχρόνως απρόκλητης λεκτικής επίθεσης. Συνάδελφος δημοσιογράφος το πρωί της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου 2018, που κλήθηκε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να καλύψει γεγονότα πέριξ της ΒΙΑΛ δέχθηκε λεκτικούς προπηλακισμούς και ύβρεις από ελάχιστους ευτυχώς κατοίκους του Χαλκειούς.

Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε οι δημοσιογράφοι της Χίου να καλύψουμε τα γεγονότα και να διατυπώσουμε τις απόψεις και τις κρίσεις μας, χωρίς να έχουμε τον φόβο να στοχοποιηθούμε ή και να δεχθούμε επιθέσεις από οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με όσα ή με τον τρόπο που τα γράφουμε.

Πρέπει να αντιληφθούν οι ελάχιστοι αυτοί που παρεκτρέπονται, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στα γεγονότα και την μεταφορά των ειδήσεων, καθώς και την διατύπωση κρίσεων που επιβάλλει η συνείδησή τους.

Όσο για τους συγκεκριμένους οφείλουν να καταλάβουν ότι μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στον τόπο τους και συνολικά στο νησί και καλούμε την δημοκρατική πλειοψηφία των συγχωριανών τους να τους απομονώσει.

Ο έλεγχος και η όποια διαφωνία του κάθε πολίτη,  μπορούν και πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι με επιθέσεις απαράδεκτες στον δρόμο ή στους χώρους εξέλιξης των γεγονότων και του ρεπορτάζ, θέτοντας έτσι τον δημοσιογράφο σε κίνδυνο ακόμα και για την σωματική του ακεραιότητα.

Δηλώνουμε,  ότι τέτοιου είδους επιθέσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται, είναι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης συνολικά και της ελευθεροτυπίας και ως τέτοιες θα αντιμετωπίζονται με την προσφυγή μας σε όλα τα αρμόδια όργανα και Αρχές».

Χίος 8 Φεβρουαρίου 2018

Yπογράφουν: Ειρήνη Αναγνώστου, Βαγγελιώ Αμέντα, Κώστας Γιαννάρας, Κλαίρη Κάβουρα, Αγγελική Κωνσταντίνου, Νίκος Μαραγκέλλης, ,Χρύσα Μαργαρίτη, Γιώργος Παγούδης, Θοδωρής Πυλιώτης, Γιάννης Στεβής, Γιάννης Τζούμας, Παντελής Φύκαρης, Χριστίνα Ψυλλή

Καταδικάζει και η Ένωση Συντακτών των Νησιών

Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος της Χίου ενώ κάλυπτε γεγονότα έξω από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στο νησί καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το απαράδεκτο αυτό περιστατικό αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι δημοσιογράφοι της Χίου να καλύψουν τα γεγονότα, χωρίς να έχουν τον φόβο να στοχοποιηθούν ή και να δεχθούν επιθέσεις από οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με όσα ή με τον τρόπο που τα καλύπτουν. Οι δημοσιογράφοι έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στα γεγονότα και τη μεταφορά των ειδήσεων, καθώς και τη διατύπωση κρίσεων που επιβάλλει η συνείδησή τους».

«Ο έλεγχος και η όποια διαφωνία του κάθε πολίτη μπορούν και πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι με επιθέσεις απαράδεκτες στον δρόμο ή στους χώρους εξέλιξης των γεγονότων και του ρεπορτάζ, θέτοντας έτσι τον δημοσιογράφο σε κίνδυνο ακόμα και για την σωματική του ακεραιότητα. Τέτοιου είδους επιθέσεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, είναι επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε μία ευνομούμενη κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Το περιστατικό

Όπως γράφει το astraparis.gr

Απαράδεκτη και ανοίκεια επίθεση δέχθηκε δημοσιογράφος συνεργάτης του astraparis.gr από ελάχιστους ευτυχώς «αγανακτισμένους» Χαλκούσους, το πρωί της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2018, στην περιοχή της ΒΙΑΛ, όπου ευρίσκετο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
 
Συγκεκριμένα, κάποιες κυρίες της περιοχής, απευθυνόμενες με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο, κατηγορούσαν τον astraparis.gr ότι δήθεν δεν γράφει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στο Χαλκειός και ότι δήθεν ταυτίζουμε τους Χαλκούσους με τους χρυσαυγίτες και τους φασίστες. «Και εσύ τώρα τι ήρθες εδώ; Αφού δεν θα γράψεις την αλήθεια; Και αυτό το χωράφι που βρίσκεσαι τώρα δεν είναι φερόμενη ιδιοκτησία, είναι ιδιοκτησία και να σηκωθείς να φύγεις», εκστόμισε χαρακτηριστικά μία εξ αυτών!
 
Ένας άλλος «αγανακτισμένος» Χαλκούσης ήταν ακόμα πιο προκλητικός και έβριζε χυδαία σε προσωπικό επίπεδο.
 
Ο astraparis.gr δηλώνει σε όλους αυτούς, καθώς και σε κάθε άλλον επίδοξο υβριστή και τραμπούκο, ότι ουδέποτε θα υποστείλει την σημαία της αντικειμενικής ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στο Χαλκειός και στη Χίο γενικότερα.
 
Το οφείλουμε στην αλήθεια, το οφείλουμε στην μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του Χαλκειούς, που αγωνιούν και δικαίως για το μέλλον της περιοχής τους και αγωνίζονται με σωστό και δημοκρατικό τρόπο για την λύση των όποιων προβλημάτων ενδημούν στην περιοχή.
 
Στους δε εμπνευστές και ηθικούς αυτουργούς αυτής της ανοίκειας και απαράδεκτης επίθεσης δηλώνουμε ότι θα τους ξεσκεπάσουμε και θα τους παραδώσουμε στην χλεύη και στην περιφρόνηση της χιακής κοινωνίας.
 
Το απαράδεκτο, αλλά όχι και πρωτοφανές αυτό περιστατικό κατά του Αστραπάρη, θα τεθεί υπ΄ όψιν των αρμοδίων δικαστικών και αστυνομικών αρχών, για να γνωρίζουν και οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί και καθοδηγητές τους ότι δεν είναι στο απυρόβλητο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)