to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 08.02.2018

Διεθνή

Συρία: Σφοδρή σύγκρουση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ με τις δυνάμεις του Άσαντ- Βαρύς φόρος αίματος για τους αμάχους

"Στήριξη της τρομοκρατίας" χαρακτήρισε η Δαμασκός την επίθεση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον φιλοκυβερνητικών δυνάμεων - Σφαγή αμάχων στην Ανατολική Γούτα την Τετάρτη από τους βομβαρδισμούς του Άσαντ, περισσότεροι από 200 έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα μετά από 4 μέρες εντατικών βομβαρδισμών -


  Περισσότεροι από 200 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τη Δευτέρα σε τέσσερις μέρες εντατικών αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον της ανατολικής Γούτας, του ανταρτοκρατούμενου θύλακα ανατολικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Μόνο σήμερα, 58 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που συνεχίζουν να σφυροκοπούν την περιοχή όπου περίπου 400.000 κάτοικοι πολιορκούνται από το 2013.

Σύγκρουση δυνάμεων του Άσαντ με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες

(το ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Guardian με την είδηση για τον θάνατο 100 μαχητών του Άσαντ από τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ - Και φωτ. αμάχων που προσπαθούν να φύγουν από τον τόπο των βομβαρδισμών)

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετάδωσε σήμερα ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους βομβάρδισε συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ της ανατολικής Συρίας.

Οι ανακοινώσεις της συριακής κυβέρνησης που μεταδόθηκαν από διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έκαναν λόγο για «νέα επίθεση» και «απόπειρα στήριξης της τρομοκρατίας».

«Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού βομβαρδίζουν τις λαϊκές δυνάμεις που μάχονται κατά του Νταές και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και υπάρχουν αναφορές για θύματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά σε περισσότερα από 100 τα μέλη των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν όταν ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι τοπικοί εταίροι του –οι λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέκρουσαν μια ευρείας κλίμακας, συντονισμένη επίθεσή τους αργά το βράδυ της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

«Εκτιμάμε σε περισσότερα από 100 τα μέλη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τις δυνάμεις του συνασπισμού», επεσήμανε ο αξιωματούχος της CentCom.

Τα πλήγματα, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, εξαπολύθηκαν ως απάντηση σε μια «απρόκλητη επίθεση εναντίον του γενικού αρχηγείου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είκοσι με τριάντα όλμοι και ρουκέτες προσγειώθηκαν περίπου 500 μέτρα από το γενικό αρχηγείο.

Ο συνασπισμός απάντησε με πυρά του πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές. Περίπου 500 άνδρες του συνασπισμού συμμετείχαν στην αντεπίθεση αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το όριο που έχουν θέσει Ρωσία και ΗΠΑ κατά μήκος του Ευφράτη, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν στο βόρειο τμήμα και τις αμερικανικές στο ανατολικό. «Αξιωματικοί του συνασπισμού βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους ομολόγους τους πριν, κατά τη διάρκεια κι έπειτα από την επίθεση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ρωσία: «Θλιβερή»η επίθεση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον φιλοκυβερνητικών δυνάμεων    

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε σήμερα, Πέμπτη, «θλιβερό» το γεγονός ότι οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού βομβάρδισαν τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι θα θέσει το ζήτημα της επίθεσης αυτής κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα συγκληθεί αργότερα σήμερα σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

«Αυτό είναι πολύ θλιβερό, θα θέσουμε αυτό το θέμα, θα τους ρωτήσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Νεμπένζια σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι βρίσκονταν Ρώσοι στην περιοχή όπου σημειώθηκε χθες η επίθεση.

Σφαγή αμάχων στην Ανατολική Γούτα από τους βομβαρδισμούς του Άσαντ

Τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα σε νέες αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώς στην ανατολική Γούτα, έναν ανταρτοκρατούμενο θύλακα ανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι η τέταρτη ημέρα εντατικών αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του καθεστώτος εναντίον αυτής της περιοχής όπου κάπου 400.000 κάτοικοι πολιορκούνται από το 2013.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές ανεβάζουν στους 167 τον συνολικό αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά την πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση.

Μόνο την Τρίτη (προχθές) ο απολογισμός έφθασε τους 80 νεκρούς, έναν από τους βαρύτερους εδώ και χρόνια, έναντι 31 θυμάτων τη Δευτέρα και 38 την Τετάρτη. Τουλάχιστον έξι κοινότητες επλήγησαν σήμερα μεταξύ των οποίων η Τζισρίν, όπου οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

 

 
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν χθες έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη συριακή επικράτεια, εκφράζοντας φόβους περί «επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης». Εκπρόσωποι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι η Ανατολική Γούτα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στην Δαμασκό μετά από σχεδόν επτά χρόνια πολέμου, έχει να λάβει από τον Νοέμβριο βοήθεια από υπηρεσίες των ΗΕ.

Τουλάχιστον 80 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Εκφράζοντας φόβους περί «επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης» ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη Συρία, χώρα που σπαράσσεται από έναν καταστροφικό πόλεμο από τον Μάρτιο του 2011 με πάνω από 340.000 νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους.

Επρόκειτο για τις πλέον πολύνεκρες επιδρομές από την έναρξη πριν από έξι εβδομάδες μιας επιχείρησης των δυνάμεων του καθεστώτος στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτας, μιας περιοχής κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, πρόσθεσε αυτή η ΜΚΟ.

Στη Σάκμπα, μια από τις κοινότητες της Ανατολικής Γούτας που πολιορκείται από το 2013, τα Λευκά Κράνη, τα μέλη των σωστικών συνεργείων στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, έβγαλαν από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι με το πρόσωπο αιμόφυρτο. Στην Καφρ Μπάτνα, μέλη σωστικών συνεργείων και κάτοικοι μέσα σε ένα πηχτό σύννεφο σκόνης μετέφεραν σε φορεία ή στα χέρια αιμόφυρτους τραυματίες εν μέσω ενός ωκεανού από συντρίμμια.

Στο νεκροτομείο ενός νοσοκομείου, μια γυναίκα κατέρρευσε κλαίγοντας αφού αναγνώρισε τον σύζυγό της.

Η Ανατολική Γούτα γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος βομβαρδισμών του καθεστώτος, ενώ οι περίπου 400.000 κάτοικοι αυτού του θύλακα βιώνουν για καιρό ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Σε αντίποινα, αντάρτες και τζιχαντιστές εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και πυροβόλα εναντίον της πρωτεύουσας, οχυρού του καθεστώτος, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Πολλά σχολεία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν επ' αόριστον τη λειτουργία τους εξαιτίας των επιθέσεων αυτών.

Εκτός από τις επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, το καθεστώς έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία) και όπου είναι παρούσες επίσης πολλές άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Τη Δευτέρα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην Ιντλίμπ.

Τόσο η Ανατολική Γούτα όσο και η επαρχία Ιντλίμπ συμπεριλαμβάνονται στις τέσσερις περιοχές αποκλιμάκωσης, που είχαν οριστεί ενόψει μιας συνολικής εκεχειρίας στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί «μετατρέπουν σε φαρσοκωμωδία τις λεγόμενες περιοχές αποκλιμάκωσης», κατήγγειλε μια επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία. «Τις τελευταίες 48 ώρες το εύρος και η σφοδρότητα των επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά.»

Η ίδια επιτροπή ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να έκανε το καθεστώς στη Σαρακέμπ, μια κοινότητα στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου αναφέρθηκαν 11 κρούσματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επίσης και στην Ανατολική Γούτα.

Την 22α Ιανουαρίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο για 21 ανθρώπους με συμπτώματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα, με ορισμένους κατοίκους και ιατρικές πηγές να καταγγέλλουν μια επίθεση με χλώριο σε αέρια μορφή.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εχθρεύονται το καθεστώς του, επέρριψαν στη Δαμασκό την ευθύνη για νέες επιθέσεις με χημικά όπλα και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα πλήγματα εναντίον των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων.

Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήρθαν αντιμέτωπες όσον αφορά ένα κείμενο που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς και καταδίκαζε τις επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να διέπραξε η Δαμασκός, με τη Μόσχα να απαιτεί να τροποποιηθεί και την Ουάσινγκτον να το αποκλείει.

Η Γαλλία από την πλευρά της έκρινε πολύ πρόωρο «σε αυτό το στάδιο» να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι οι συριακές δυνάμεις προχώρησαν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Καταγγέλλοντας την «ακραία κατάσταση» στη Συρία, διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Δαμασκό απηύθυναν έκκληση για μια «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών για τουλάχιστον έναν μήνα» με μια ανακοίνωσή τους, με σκοπό «τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απομάκρυνση των τραυματιών και των αρρώστων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και να απαλυνθούν τα δεινά» των αμάχων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)