to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 06.02.2018

Πολιτισμός

Στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι ο Πάνος Σκουρολιάκος

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση αφιερωμένη στον Πάνο Σκουρολιάκο και το Κωνσταντινουπολίτικο Θέατρο το Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι με διοργανωτή την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna που εδράζει στη γαλλική πρωτεύουσα.


Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna, Παρίσι, Γαλλία.

Δυναμική και πολύπλευρη παρουσία του Πάνου Σκουρολιάκου στο Παρίσι

Ο καταξιωμένος Έλληνας θεατρικός δημιουργός, βουλευτής περιφέρειας Αττικής, έδωσε εμπεριστατωμένη διάλεξη μπροστά σε διεθνές κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ιστορία της εξέλιξης των θεατρικών γραφών και δρώμενων καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία απο τον 17ο αιώνα έως σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Αναφορές έγιναν στην αρχαία εποχή, στην περίοδο του Γαλλικού Διαφωτισμού και στις μέρες μας.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ερμήνευσε αποσπάσματα απο τα έργα “ Ο Φιάκας” του Μισιτζή και “Ο Χαρτοπαίκτης” του Χουρμούζη προκαλώντας γέλιο και χειροκροτήματα. Η Αναστασία Πολίτη απέδωσε στα γαλλικά τα θεατρικά αποσπάσματα και τη διάλεξη. Μουσική επένδυση της βραδιάς ήταν ηχογραφημένα παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης. Στη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα της ελληνικής διασποράς σήμερα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επίδραση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς στις σύγχρονες γραφές, το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, και άλλα. Στην προετοιμασία και διεξαγωγή της εκδήλωσης, συνέβαλαν, εκτός απο την Αναστασία Πολίτη, ηθοποιό και σκηνοθέτη, η Αμίνα Μπάαμερ, μέλος του ΔΣ του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού συλλόγου Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα, ο Ζιλ Ντελόρντ, σκηνογράφος και γραφίστας της ομάδας, ο Φράνκ Μερά, κινηματογραφιστής που κατέγραψε την εκδήλωση και ο Φρεντερίκ Μεντενάν, μουσικολόγος και συνθέτης.

Τη βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους  ο Πρόξενος, κος Ψιάχας, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρέσβη, κος Νικολαίδης, η σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας, κα Πανέτη, η Αγγλίδα ευρωβουλεύτρια του εργατικού κόμματος, Τζούλυ Γουόρντ, ελληνικό, γαλλικό αλλά και βελγικό κοινό που ταξίδεψε στο Παρίσι απο τις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Πλωτά Νησιά Ελληνισμού, που προτείνει η καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα με σκοπό την προβολή στη Γαλλία, καλλιτεχνών, διανοουμένων και προσωπικοτήτων του κοινωνικού χώρου της σημερινής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Πάνος Σκουρολιάκος και η Αναστασία Πολίτη επισκέφτηκαν  το ιστορικό Θέατρο της Ευρώπης – Οντεόν, ένα απο τα τέσσερα Εθνικά Θέατρα του Παρισιού. Παρακολούθησαν την παράσταση Μάκβεθ του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στεφάν Μπρονσβέγκ, διεθνούς εμβέλειας σκηνοθέτη θεάτρου και όπερας, διευθυντή του Οντεόν. Σημειωτέον ότι η Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός με εικοσαετή καρριέρα στις εθνικές σκηνές της Γαλλίας, έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Στεφάν Μπρονσβέγκ. Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε λοιπόν διάλογο με το διευθυντή του Θεάτρου του Οντεόν,  με αιτούμενο να στηθεί ισχυρή γέφυρα παραστατικών τεχνών και πολιτισμού ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)