to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 06.02.2018

Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία: «Ανοιχτή πληγή» οι συνθήκες στη Μόρια και τη ΒΙΑΛ

«Να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα»: Αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χίο και στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής - Δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη


(όλες οι φωτ. του Γιώργου Μουτάφη)

Εκπρόσωποι του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στην Χίο και της Μόριας στη Λέσβο, συνομίλησαν με δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κατέγραψαν τις συνθήκες διαμονής τους και ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές. 

 cloud, sky, tree, plant, grass, outdoor and nature

Δείτε ακόμα από τη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, σχετικά με την επίσκεψή της σε Λέσβο και Χίο: Πόσο ακόμα να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση;

Επιπλέον, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό καθώς και με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου με σκοπό τόσο την ενημέρωσή τους για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και την πληροφόρηση της οργάνωσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. 

 2 people, outdoor

Τέλος, εκπρόσωποι της οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με σκοπό να συντονιστούν οι δράσεις θεσμικής πίεσης.

No automatic alt text available.

Σε συνέχεια της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χίο και στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, δήλωσε:

«Οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στην Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποτελούν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών. Οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί μαζί με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις ζωές τους κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι για να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η υποδοχή που τους επιφύλαξε η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ήταν να τους περιορίσει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουνε μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές με βάση τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Αυτό που ζητάμε ως Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να καταγραφούν, να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

 1 person, night and fire

 sky, tree, outdoor and nature

(όλες οι φωτογραφίες, του Γ. Μουτάφη, από τη Μόρια της Λέσβου)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)