to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 06.02.2018

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος για σκάνδαλο Novartis: Η ΝΔ έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, δήλωσε ότι η υπόθεση Novartis είναι «διεθνές» σκάνδαλο και παρατήρησε πως η μόνη ενημέρωση που έχει είναι από τα σχετικά δημοσιεύματα.


«Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρά μόνο αφού λάβουμε αναλυτική γνώση της δικογραφίας και το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι με τη δέουσα σοβαρότητα θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα διαχειριστούμε με τον τρόπο που της αρμόζει». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, όπου δήλωσε συγκλονισμένος από την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνές» σκάνδαλο και παρατήρησε πως η μόνη ενημέρωση που έχει για το περιεχόμενο της δικογραφίας είναι από τα σχετικά δημοσιεύματα. 

«Είναι διεθνές σκάνδαλο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και ο λόγος για τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι είναι ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε την τιμή αναφοράς για 29 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμφέροντα που θα ήθελαν να ελέγξουν την τιμή του φαρμάκου στη χώρα μας υπερβαίνουν κατά πολύ την ελληνική οικονομική και πολιτική ζωή» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε χαμηλούς τόνους, να περιμένουμε τις διαδικασίες της δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου: «Σε αυτήν τη φάση πρέπει να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους. Προφανώς, όλοι είμαστε συγκλονισμένοι με αυτά τα οποία ακούμε, ωστόσο, αυτό το οποίο προέχει είναι, αυτήν τη στιγμή, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες της δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να λάβουμε γνώση της δικογραφίας και από εκεί και πέρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι και τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο έχει τη σωφροσύνη και τη νηφαλιότητα να κρίνει επί των πραγματικών στοιχείων».

 

Σε πανικό η Νέα Δημοκρατία 

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα προσβάλλει ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε «πανικό», δείχνει «να χάνει τον έλεγχο» και χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τις επικρίσεις της. 

«Να μιλήσει συγκεκριμένα η ΝΔ για τι ακριβώς πράγμα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση. Τι ακριβώς έκανε και ποιος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσχηματικές δικαιολογίες για να μην μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης. Αλλά, πιστέψτε με, κάνω την εκτίμηση ότι αυτή η υπόθεση θα είναι τόσο σημαντική, που κανένας δεν θα μπορέσει να αποφύγει ακριβώς τον σχολιασμό, αλλά και την τοποθέτηση επί της ουσίας των κατηγοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα. Προσβάλλουν ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Σε τι συνίσταται η παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελληνική δικαιοσύνη; Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και καλό θα είναι η ΝΔ να είναι και πιο ψύχραιμη και πιο νηφάλια». 

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία δείχνει στην πραγματικότητα έναν κάποιο πανικό, μία προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις που θα έλεγα ότι δεν προσβάλλουν την κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα προσβάλλουν την ελληνική δικαιοσύνη. Με λίγα λόγια, κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι δρουν στη βάση κυβερνητικών εντολών. Αυτός είναι ο ισχυρισμός της ΝΔ. Εκεί κάπου έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος από την πολιτική της ηγεσία, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι φέρεται, με βάση πάντα τα δημοσιεύματα, ότι εμπλέκονται». 

Σε ερώτηση για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται εμπλεκόμενος με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν λάβει γνώση της δικογραφίας. 

Σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής υποστήριξε πως το κεντρικό πολιτικό ερώτημα προς τα πολιτικά κόμματα και τον κ. Μητσοτάκη είναι αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το αίτημα για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος. 

«Κανένας από την ελληνική κυβέρνηση δεν διαφώνησε ότι επρόκειτο για μία μεγάλη συγκέντρωση. Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι η ουσία τής υπόθεσης. Μιλάμε για μία κινητοποίηση, η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία τής γείτονος και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Τα πολιτικά κόμματα με πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα να τοποθετηθούν επί ακριβώς αυτού του αιτήματος. Συμφωνεί, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης ή διαφωνεί με το αίτημα του συλλαλητηρίου για μη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γείτονος; Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ερώτημα», υπογράμμισε. 

«Το μήνυμα που πήραμε είναι ότι πράγματι υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι έχουν μία πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχουν μία πολύ μεγάλη αγωνία, έχουν μία απαίτηση να μην υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου "Μακεδονία" από τη γειτονική χώρα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, αυτό το αίτημα, βεβαίως, το ακούμε και νομίζω ότι η απάντηση εκεί θα πρέπει να είναι μία καθαρότερη εξήγηση και μία πολύ πιο αναλυτική, για τους λόγους για τους οποίους η υιοθέτηση αυτού του αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αδύνατη. Οποτεδήποτε είχαμε μία τέτοια αδιάλλακτη στάση στην ελληνική εξωτερική πολιτική οδηγηθήκαμε σε εθνική ήττα και είναι δεδομένο ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν δημιουργηθεί μία σειρά από τετελεσμένα στη διεθνή πολιτική σκηνή και στους διεθνείς οργανισμούς, τα οποία δεν μπορεί καμιά ελληνική κυβέρνηση να παραβλέψει». 

Για την εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «διέγραψε το ίδιο του το παρελθόν και αυτό είναι η πιο θλιβερή εξέλιξη από το συλλαλητήριο της Κυριακής».




Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Alpha 98,9» και την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου:

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο. Καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι, κυρία Παπαδάκου.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχετε πληροφορηθεί και εσείς, ίσως και από πρώτο χέρι, τις πρώτες λεπτομέρειες μιας δικογραφίας, η οποία είναι δεμένη σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Θέλω να μου κάνετε ένα γενικό σχόλιο τώρα και θα μιλήσουμε και για την επίσκεψή σας χθες στον ΄Αρειο Πάγο. Γιατί, ξέρω ότι αυτό έγινε θέμα. Αλλά το θέμα είναι, γιατί πήγατε, πώς βρεθήκατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της δικογραφίας παρά μόνο δια των δημοσιευμάτων και των ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά χτες. Και μ’ αυτή την έννοια καταλαβαίνετε ότι και θεσμικά, αλλά και πραγματικά δεν έχω την δυνατότητα να σχολιάσω τίποτα από αυτά που αναφέρατε εσείς και τα οποία έχετε μάθει εσείς μέσω του ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ένα γενικό πολιτικό σχόλιο που αφορά το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι διεθνές σκάνδαλο. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και ο λόγος για τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι ήταν διότι η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, αποτελούσε τη χώρα, η οποία είχε την τιμή αναφοράς για 29 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα συμφέροντα που θα ήθελαν να ελέγξουν την τιμή του φαρμάκου στη χώρα μας υπερβαίνουν κατά πολύ και την ελληνική οικονομική, αλλά και την ελληνική πολιτική ζωή. Επομένως, αυτό είναι το γενικό πολιτικό σχόλιο. Νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση, πρέπει να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους. Προφανώς, όλοι είμαστε συγκλονισμένοι με αυτά τα οποία ακούμε και αυτά τα οποία διαβάζουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εγώ δεν έχω δει τέτοια δικογραφία και έχω δει πολλές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να λάβουμε γνώση της δικογραφίας και από εκεί και πέρα, είμαι απολύτως βέβαιος ότι και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει και τη σωφροσύνη και τη νηφαλιότητα να κρίνει επί των πραγματικών στοιχείων για τα οποία θα λάβουμε γνώση πάρα πολύ σύντομα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κοιτάξτε. Βέβαια, το θέμα του ξεπλύματος δεν το έχετε εσείς, εννοώ η Βουλή και οι πολιτικοί. Ερευνάται παράλληλα από την κυρία Τουλουπάκη, τον κύριο Τζούρα και τον κύριο Μανώλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μπούμε στη συζήτηση για τους ποινικούς και τους νομικούς χαρακτηρισμούς. Η ελληνική Βουλή θα εξετάσει την δικογραφία. Τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν γνώση του περιεχομένου τους και από εκεί και πέρα, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι απαιτείται, θα πράξει τα δέοντα και θα προχωρήσει τη διαδικασία.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επειδή είστε τώρα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θέλω να μου πείτε ποια ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού. Είχε μια ενημέρωση χτες. Είχε δίωρη σύσκεψη με τον κύριο Παπαγγελόπουλο και τον κύριο Κοντονή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση, κυρία Παπαδάκου, είναι θεσμική και διαδικαστική σε ό,τι αφορά την πορεία της δικογραφίας. Δηλαδή, από πού ξεκίνησε, πού διαβιβάστηκε και από εκεί και πέρα, ποιες είναι οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν με βάση το νόμο και τον κανονισμό της Βουλής.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι μήνυμα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου τώρα, σε σχέση με την πρόοδο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρά μόνο αφού λάβουμε αναλυτική γνώση της δικογραφίας. Το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε είναι ότι με την δέουσα σοβαρότητα θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Και πιστέψτε με ότι θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα τη διαχειριστούμε με τον τρόπο που της αρμόζει.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τα στοιχεία αυτά που υπάρχουν είναι συγκλονιστικά, που δεν χωράει – αν αποδειχθούν και στην πράξη βεβαίως- δεν χωράει σχόλιο περί πολιτικής δίωξης ή περί στημένων κ.λ.π. Εν πάση περιπτώσει, θα τα δούμε όλα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά πρέπει να τα επισημάνετε στη Ν.Δ., η οποία κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση δείχνει στην πραγματικότητα, έναν κάποιο πανικό, μία προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, που θα έλεγα –επιτρέψτε μου αυτό το σχόλιο- ότι δεν προσβάλλουν την ελληνική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, προσβάλλουν την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη. Με λίγα λόγια, κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι δρουν στη βάση κυβερνητικών εντολών. Αυτός είναι ο ισχυρισμός της Ν.Δ. και νομίζω ότι εκεί κάπου έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι φέρεται με βάση – το ξαναλέω- τα δημοσιεύματα ότι εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μεταξύ των φερομένων ως εμπλεκομένων, υπάρχει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Για κάντε μου ένα σχόλιο γι΄ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄ αυτό, θα κάνω σχόλιο όταν λάβω γνώση της δικογραφίας.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, γιατί πρέπει να μας πείτε, γιατί έχει σημασία, έχει θεσμικό ρόλο ο συγκεκριμένος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω εγώ; Οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με πολίτες…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχει κάνει, βέβαια, δήλωση ο ίδιος, αρνείται, να το πούμε και αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται, θα γίνει, εφόσον λάβουμε γνώση της δικογραφίας.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα. Για πείτε μου, τώρα, για την επίσκεψή σας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τι έγινε; Πώς συνέπεσε, τώρα, χθες, να είστε νωρίτερα από την κυρία Τουλουπάκη, γιατί εγώ ξέρω ότι είχατε πάει πριν από την έλευση της κυρίας Τουλουπάκη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την κυρία Τουλουπάκη δεν την έχω συναντήσει τα δύο τελευταία χρόνια και η τελευταία φορά που την συνάντησα δεν ήταν στο πλαίσιο οποιασδήποτε θεσμικής αρμοδιότητας, είτε δικής της, είτε δικής μου. Η χθεσινή επίσκεψη είχε πάρει αφορμή από τα δημοσιεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής (3/2-4/2) και ο λόγος για τον οποίο επισκέφτηκα, όπως είπα και χθες (5/2), την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ήταν για να έχω μια διαδικαστική ενημέρωση. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα, το οποίο υπερβαίνει και την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη και την ίδια μας τη χώρα. Επομένως, στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της διαδικαστικής ενημέρωσης, συνάντησα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συζητήσαμε σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ενημερώθηκα ότι η δικογραφία, πράγματι, υπάρχει και διαβιβάζεται εκείνη τη στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτή ήταν η συνάντηση που τόσο πολύ θορύβησε τη Νέα Δημοκρατία και τους διάφορους υπερασπιστές της θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και της Δικαιοσύνης, καθώς και του διαχωρισμού των εξουσιών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να επιμείνουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι απλώς ένα πρόσχημα, το οποίο βρίσκουν κάποιοι για να μην μπουν στην ουσία της υπόθεσης.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λοιπόν, θα πάμε σε τίτλους ειδήσεων και αμέσως μετά θα είμαστε πάλι μαζί, γιατί θέλω να σας ρωτήσω και για το Σκοπιανό. Θα ήταν το πρώτο θέμα τώρα, αλλά μετά τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis…

Εδώ είμαστε, πάλι, κυρίες και κύριοι, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου του 2018, να καταλάβουμε αυτό το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis, τις αντιδράσεις και έχουμε πάλι στη γραμμή μας τον κ. Τζανακόπουλο. Κύριε Τζανακόπουλε, είστε εδώ μαζί μας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, εδώ είμαι.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για να ενημερωθείτε πρώτα και μετά να κάνετε τα σχόλια, γιατί εδώ εμπλέκονται και θεσμικοί παράγοντες στους εμπλεκομένους, έτσι όπως καταγράφεται από τη δικογραφία της κυρίας Τουλουπάκη. Και μάλιστα, υπάρχει παράλληλη έρευνα και για ξέπλυμα για τους συγκεκριμένους, σας λέω και ενημερώνω και τους ακροατές μας. Πείτε μου κάτι: Υπάρχει μια ανακοίνωση της Ν.Δ. –αυτό και να κλείσουμε με την Novartis και να πάμε στο Σκοπιανό- η οποία κατηγορεί για παρεμβάσεις, αναφέρεται και στις δηλώσεις των δύο υπουργών, χθες, του κ. Κοντονή και του κ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι βιάστηκαν να καταδικάσουν, να δικάσουν, να εκτιμήσουν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και από τη Siemens…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Παπαδάκου, σας είπα και προηγουμένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό: Οποιαδήποτε καταγγελία της Ν.Δ. για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, αλλά προσβάλλει ευθέως την ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι έχουν διερευνήσει την υπόθεση και έχουν σχηματίσει τον φάκελο της δικογραφίας. Αυτό νομίζω ότι είναι το πρώτο και κατηγορηματικό σχόλιο, το οποίο πρέπει να κάνει κανείς. Δηλαδή, τι ισχυρίζεται η Ν.Δ.; Ότι η κυβέρνηση παρενέβη τίνι τρόπω στη διαδικασία σχηματισμού της δικογραφίας και στη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης αυτής; Πρέπει να μιλήσει συγκεκριμένα η Ν.Δ. για ποιο ακριβώς πράγμα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, τι ακριβώς έκανε και ποιος; Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά προσχηματικές δικαιολογίες για να μην μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης. Αλλά, πιστέψτε με, ότι αυτή η υπόθεση, κάνω την εκτίμηση ότι θα είναι τόσο σημαντική, που κανένας δεν θα μπορέσει να αποφύγει ακριβώς τον σχολιασμό, αλλά και την τοποθέτηση επί της ουσίας των κατηγοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εγώ μαθαίνω ότι και η ηγεσία της Ν.Δ. θα εξετάσει τα στοιχεία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, θα τα εξετάσει.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν μπορεί να μην τα εξετάσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένουμε και τις τοποθετήσεις της. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα –σας ξαναλέω- περί παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, δεν προσβάλλουν την ελληνική κυβέρνηση. Προσβάλλουν ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης, χθες το βράδυ, εγώ έχω να σας πω το εξής: Όταν διαβιβάζεται μια δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε ο υπουργός Δικαιοσύνης να την αναδιαβιβάσει στη Βουλή για να πράξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο τα δέονται, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος ή ποια ακριβώς απαγόρευση υπάρχει για τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Μιλάμε για μια δικογραφία, η οποία εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα. Μιλάμε για μια δικογραφία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Επομένως, δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς συνίσταται η παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, όταν μάλιστα ο φάκελος της δικογραφίας έχει κλείσει και έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ποια ακριβώς είναι η παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης; Όλα αυτά, λοιπόν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, κατά τη γνώμη μου. Και καλό θα είναι η Ν.Δ. να είναι και πιο ψύχραιμη και πιο νηφάλια, διότι εδώ μιλάμε για μια υπόθεση, η οποία θα απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: …μήνες, είναι βέβαιο, το λέγαμε και χθες στο δελτίο του Alpha, γιατί, είπαμε, συνεχίζεται η έρευνα –αυτό το λέω εγώ, δεν το ξέρετε εσείς- για το ξέπλυμα και για τα πολιτικά πρόσωπα στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ το είπα και χθες το βράδυ, κάποιοι δεν το πρόσεξαν. Έτσι; Δεν συνεχίζεται μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει το ξέπλυμα και για τους πολιτικούς.

Λοιπόν, πάμε τώρα στο άλλο θέμα: Στο Σκοπιανό. Είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση. Έτσι; Συμφωνείτε, πιστεύω. Δεν νομίζω ότι δεν συμφωνείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Την Κυριακή, ήταν μεγάλη η συγκέντρωση. Τώρα, τα νούμερα και λοιπά, όλα αυτά… έχω πάρει μέρος σε πολλές συγκεντρώσεις, κύριε Τζανακόπουλε, πιστέψτε με, κανείς δεν μπορεί να έχει εικόνα ακριβή, τώρα, έτσι όπως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας από την ελληνική κυβέρνηση δεν διαφώνησε ότι επρόκειτο, πραγματικά, για μια μεγάλη συγκέντρωση. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε, όπως και στο προηγούμενο ζήτημα, είναι την ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, μιλάμε για μια κινητοποίηση, η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος και εκεί, νομίζω, ότι πρέπει να εστιάσουμε. Πρέπει τα πολιτικά κόμματα, με πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα, να τοποθετηθούν επί ακριβώς αυτού του αιτήματος. Συμφωνεί, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης ή διαφωνεί με το αίτημα του συλλαλητηρίου για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος; Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ερώτημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εσείς τι μήνυμα πήρατε, η κυβέρνηση, από αυτή τη συγκέντρωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα που πήραμε είναι ότι, πράγματι, υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι έχουν μια πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχουν μια πολύ μεγάλη αγωνία, έχουν μια απαίτηση να μην υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, αυτό το αίτημα, βεβαίως, το ακούμε και νομίζω ότι η απάντηση εκεί θα πρέπει να είναι μια ακόμη καθαρότερη εξήγηση και πολύ πιο αναλυτική για τους λόγους για τους οποίους η υιοθέτηση αυτού του αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αδύνατη. Διότι, ξέρετε, ότι οποτεδήποτε είχαμε μια τέτοια αδιάλλακτη στάση στην ελληνική εξωτερική πολιτική, οδηγηθήκαμε σε εθνική ήττα. Και είναι και δεδομένο ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από τετελεσμένα στη διεθνή πολιτική σκηνή και στη σκηνή των διεθνών Οργανισμών, τα οποία δεν μπορεί καμία ελληνική κυβέρνηση να παραβλέψει. Ξέρετε, υπάρχουν πάνω από 100 χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία και αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας στην προσπάθειά μας να διαπραγματευτούμε με τους γείτονές μας και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Επομένως, ξαναλέω, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μιλήσουμε για την ουσία της υπόθεσης και να τοποθετηθούμε με πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα πάνω στα επίδικα ζητήματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Το ερώτημα, ξέρετε, που βάζει ο κόσμος, είναι εάν αλλάζει κάτι στη δική σας την πολιτική, μετά από την Κυριακή. Αυτό είναι το ερώτημα, πολύ απλά το βάζω, γιατί έτσι το λέει ο κόσμος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Παπαδάκου, εξήγησα τους λόγους και υπάρχουν και άλλοι, για τους οποίους η υιοθέτηση του αιτήματος του συλλαλητηρίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διότι έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες καταστάσεις στη διεθνή και τη διπλωματική σκηνή. Έχουν υπάρξει μια σειρά από εξελίξεις από το 1992 μέχρι σήμερα. Αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο είναι να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας χώρα, δημιουργεί προβλήματα και στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η πολιτική θέση της κυβέρνησης. Αυτή ήταν και πριν το συλλαλητήριο, αυτή εξακολουθεί να είναι και μετά το συλλαλητήριο.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα. Να ρωτήσω κάτι και για τον κ. Θεοδωράκη. Σοκαριστήκατε λίγο από αυτά που είπε για «αριστερόστροφο φασισμό», έτσι όπως το έθεσε, σε καροτσάκι τώρα, είχε μια συγκινησιακή φόρτιση όλο αυτό. Τι λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Νομίζω πως ό,τι ήταν να πω, σε σχέση με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, το είπα χθες. Θεωρώ ότι ο κ. Θεοδωράκης στην πραγματικότητα, με την κίνησή του αυτή, διέγραψε το ίδιο του το παρελθόν και αυτή είναι η πιο θλιβερή εξέλιξη από το συλλαλητήριο της Κυριακής.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα. Λοιπόν, να βάλουμε μια άνω τελεία εδώ. Να δούμε και τη δικογραφία, που εσείς θα τη δείτε στη Βουλή, αλλά είμαι βέβαιη ότι κάτι θα μάθουμε και εμείς. Εμείς έχουμε, ήδη, μάθει πράγματα, που είπα από την αρχή. Εγώ δεν συγκλονίζομαι πολύ εύκολα από στοιχεία δικογραφίας, αλλά αυτά που λένε οι τρεις μάρτυρες, όπως είπα και χθες, που υπάρχουν προστατευόμενοι, είναι συγκλονιστικά. Και να δούμε πώς θα προχωρήσει και αυτή η υπόθεση. Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κυρία Παπαδάκου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)