to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 04.02.2018

Διεθνή

Με 56% ο Ν. Αναστασιάδης επανεκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.


Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος, που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 22:00 την Κυριακή από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η Αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, αλλά και διευκόλυνσης, όσων πήγαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο νέος πρόεδρος παρουσιάζεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου προέδρου. Στην συνεδρίαση ο πρόεδρος διαβεβαιώνει την Βουλή ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους και στην συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

 
 

Ο Σταύρος Μαλάς τηλεφώνησε  στον Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για τη νίκη του, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο την ήττα του. 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ψήφισε περίπου το 73% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, σε σχέση με το 71,88% του πρώτου γύρου των εκλογών.

Άντρος Κυπριανού: «Δώσαμε τη μάχη με αξιοπρεπεία και αξιοπιστία»
 
“Το αποτελεσμα δεν μας ικανοποιεί. Δώσαμε τη μάχη με αξιοπρεπεία και αξιοπιστία” δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ συμπλήρωσε: «Χάσαμε την εκλογή αλλα ευχαριστούμε τις χιλιάδες των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την υποψηφιοόητα του Σταύρου Μαλά. Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Συγχαίρουμε τον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ παραμένει στην αντιπολίτευση. Δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική. Ο Σταυρος Μαλάς δεν κέρδισε τις εκλογές θέλουμε όμως να τον ευχαριστήσουμε.»

 

Συγχαρητήρια Γιούνκερ

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.  

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος όσο ποτέ να βοηθήσω στις προσπάθειες σας για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου.

Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας στενά κατά τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε μια πιο ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική Ένωση».

Στον πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφώνησε και τον συνεχάρη και ο ανθυποψηφιός του Σταύρος Μαλάς όπως επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι ξένοι ηγέτες.


Η εκλογική αναμέτρηση ήταν η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dialogos.com.cy

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)