to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 01.02.2018

πηγή: dialogos.com.cy

Διεθνή

Η ματιά της «Χαραυγής» για το χθεσινό debate στην Κύπρο

Πώς σχολιάζει ο Δημήτρης Στρατής το debate στην εφημερίδα που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ


Ο Σταύρος Μαλάς επιχειρηματολογούσε και ο Νίκος Αναστασιάδης αδυνατούσε ν’ απαντήσει επί της ουσίας, σε πολλά και σοβαρά ζητήματα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το τελευταίο ντιμπέιτ λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Την ώρα που ο Σταύρος Μαλάς παρουσίασε λόγο ήρεμο, συγκροτημένο, απτά επιχειρήματα, παρουσίαζε έγγραφα, ξεδιπλώνοντας πολιτική οξυδέρκεια, εκ διαμέτρου αντίθετος παρουσιάστηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, έδειξε εκνευρισμένος, διαμαρτυρήθηκε αρκετές φορές για το χρόνο του και απαντούσε… χωρίς να απαντά. Μπροστά στην αδυναμία του να απαντήσει ο Πρόεδρος δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο για το Κυπριακό, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε να υποτιμά τον πολιτικό του αντίπαλο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ορθά ενημερωμένος, ότι βασίζεται σε fakenews ή ότι δεν ασχολείται με όσα λέει ο συνομιλητής του. Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Νίκου Αναστασιάδη ήταν επίσης ότι στο διάλειμμα του ντιμπέιτ έσπευσε να διαβουλευθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δεσμεύτηκε για δημοσιοποίηση εγγράφου ο Αναστασιάδης

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Κυπριακό χαρακτηριστική ήταν η δέσμευση του απερχόμενου Προέδρου να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα το έγγραφο που αφορά το δικαίωμα veto σε πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Ταυτόχρονα, ο απερχόμενος Πρόεδρος, αρνήθηκε ότι επικαλέστηκε τον Άντρο Κυπριανού για να αποδράσει από το Μοντ Πελεράν αποδίδοντάς το σε τ/κ πληροφόρηση. Ο κ. Αναστασιάδης, αφού προκλήθηκε από τον Σταύρο Μαλά, αρνήθηκε ότι έχει αποδεχθεί να ανοίξει σύγκλιση για τη ρύθμιση στο θέμα της διακίνησης προσώπων μετά τη λύση. Ο Ν. Αναστασιάδης παραδέχθηκε ακόμα ότι έχει αποδεχθεί την Εκ Περιτροπής Προεδρεία στο Κραν Μοντανά.

Κληθείς από τον Σ. Μαλά ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάφερε επίσης να απαντήσει γιατί αποδέχθηκε τη μείωση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ε/κ στην τ/κ πολιτεία σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες εκτός από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο

Ο Σταύρος Μαλάς, υπέδειξε ότι ο επόμενος Πρόεδρος έχει τεράστια ευθύνη να φέρει τη λύση και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να χωρίσει το λαό σε ενδοτικούς και απορριπτικούς. «Μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε ότι η Τουρκία έχει εδραιωθεί στην πατρίδα μας με μειωμένες δυνατότητες αντίδρασης», ανέφερε.

Υπέδειξε ακόμα ότι ο ίδιος θα πολιτευτεί με σύνθεση απόψεων και σεβασμό προς τη διαφορετική άποψη, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην Κύπρο και διεθνώς ότι είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το Κυπριακό. Σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά και με ενότητα ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο. Πρέπει σημείωσε να δώσουμε ελπίδα στο λαό καθότι όλοι θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό για να ζήσουμε με ειρήνη.

Έμεινε μια πενταετία πίσω ο Αναστασιάδης

Μπροστά στην πολιτική αδυναμία να απαντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης για τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσέφυγε ξανά στο παρελθόν και στη διακυβέρνηση Χριστόφια, προσπαθώντας να αποσείσει από πάνω του την κάθε ευθύνη για το κούρεμα.

Ο Σταύρος Μαλάς, υπέδειξε ότι στην πολιτική πρέπει να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του και υπέδειξε στον κ. Αναστασιάδη, να σταματήσει να αναμασά αυτή την “πιπίλα” κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απάντησε για τη μείωση από 72 δισ. ευρώ σε 48 δισ. των καταθέσεων στις τράπεζες. Ένα από τα μεγάλα ατοπήματα του κ. Αναστασιάδη είναι η αναφορά για παροχή 48 εκατ. ευρώ στο κρατικό χημείο την ώρα που είναι τοις πάσι γνωστόν η κτιριακή κατάστασή του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης περίπου πανηγύρισε γιατί η ΑΗΚ, όπως υποστήριξε, έχει εξαιρεθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, ο Σταύρος Μαλάς υπενθύμισε ότι το Σχέδιο ετοιμάστηκε επί δικής του υπουργίας, παραδόθηκε στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεν έπραττε κάτι μέχρι που ο Υπουργός Υγείας συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση.

Γιατί προτάθηκε η μείωση του κατώτατου μισθού;

Στα θέματα οικονομίας ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι εργαζόμενοι είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να ρυθμίσει τον κατώτατο μισθό, ενώ αναφέρθηκε και στη γενιά των 500 ευρώ. Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να απαντήσει γιατί Υπουργός της δικής του διακυβέρνησης υποστήριξε τη μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού. Ο Σταύρος Μαλάς, από την πλευρά του επανέλαβε ότι στην έρευνα και την καινοτομία δεν έχει δοθεί ούτε ένα σεντ.

Οργή υποστηρικτών του ΔΗΣΥ για ένα… tablet

H διαφορά των δύο υποψηφίων φάνηκε και από τη δυνατότητά τους να χειρίζονται την τεχνολογία. Όπως φαίνεται ο εκνευρισμός του Προέδρου μεταφέρθηκε και στα στελέχη του Επιτελείου του. Πολλά στελέχη και υποστηρικτές της κυβερνητικής παράταξης επέκριναν υποτιμητικά τον Σταύρο Μαλά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επειδή χρησιμοποιούσε  tablet, υπονοώντας ότι του αποστέλλονται οι απαντήσεις. Την ίδια ώρα στελέχη του Επιτελείου Σ. Μαλά, απάντησαν ότι ο κ. Μαλάς χρησιμοποιεί την τεχνολογία γιατί μπορεί ως νεότερος σε ηλικία.

Η «πρόταση» του Στεφάνου στον Αβέρωφ

Τα βλέμματα επιχείρησε να κεντρίσει και πάλι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, φορώντας αυτή τη φορά άλλη μια «αξίας» καμπαρντίνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου να του προτείνει αστειευόμενος να του δώσει τη Burberry καμπαρτίνα του και σε αντάλλαγμα να του δώσει τον Λεόντιο Φιλοθέου.

Στ. Μαλάς: Η αποχή ουσιαστικά είναι αποδοχή της παρούσας κατάστασης

Την πεποίθησή του ότι οι πολίτες που ψήφισαν τον ενδιάμεσο χώρο την Κυριακή θα πάνε στις κάλπες και θα αποφασίσουν εξέφρασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας ότι την Κυριακή δεν θα εκλεγεί ο κανένας. Θα εκλεγεί, είπε, ένας εκ των δύο υποψηφίων και θεωρώ ότι η Δημοκρατία, μας δίνει όλους το δικαίωμα να βάζουμε και προτεραιότητες και βεβαίως να επιλέγουμε όταν αυτές οι προτεραιότητες δεν έχουν επιλεγεί. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η αποχή ουσιαστικά είναι αποδοχή της παρούσας κατάστασης. Οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τον ενδιάμεσο χώρο, που είναι πάντοτε ο ρυθμιστικός πολιτικός χώρος, θα πάνε στις κάλπες και θα αποφασίσουν, κατέληξε ο κ. Μαλάς.

«Ο κυπριακός λαός την περασμένη Κυριακή έδωσε μια ισχυρότατη εντολή η χώρα μας να αλλάξει πορεία, να μας βρει όλους ενωμένους, γιατί για να διαχειριστούμε τα τεράστια προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε, να δώσουμε ελπίδα για την επανένωση της χώρας μας, να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες πληγές που αφήνει πίσω της αυτή η οικονομική κρίση που θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να κινηθούμε με επιστημοσύνη,  με εξωστρέφεια, χωρίς ιδεοληψίες και πάνω από όλα με επαγγελματισμό και σεβασμό προς την κοινωνία». «Η κοινωνία η ίδια θέλει να δει μια διακυβέρνηση η οποία να ενώνει πρωτίστως τους πολίτες, να τους φέρνει πιο κοντά της, οι πολιτικές να βγαίνουν από την ίδια την κοινωνία και όχι μέσα από κλειστές πόρτες», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος. Να είναι μια κυβέρνηση, σημείωσε, «η οποία να μην είναι προϊόν πολιτικής συνδιαλλαγής και αυτό είναι που υπόσχομαι ότι θα πράξω αν οι πολίτες με επιλέξουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)