to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 01.02.2018

Διεθνή

Ρωσία: Σκότωσαν τζιχαντιστή που σχεδίαζε επίθεση την ημέρα των εκλογών

Μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος...


Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στην περιοχή του Βόλγα, «μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που προετοίμαζε μια επίθεση» για την ημέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών, στις 18 Μαρτίου.

Η FSB «έθεσε τέρμα στις δραστηριότητες ενός μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που προετοίμαζε μια τρομοκρατική ενέργεια στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Ο εγκληματίας προέβαλε ένοπλη αντίσταση κατά τη σύλληψή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FSB.

«Εξουδετερώθηκε από μία μονάδα της FSB», διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας τον όρο που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας όταν σκοτώνουν υπόπτους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, έπειτα από μια επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό 18 ανθρώπων σε σουπερμάρκετ της Αγίας Πετρούπολης (βορειοδυτικά), ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή να «εκκαθαριστούν επί τόπου» οι δράστες τις επίθεσης θέτοντας σε κίνδυνο τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με την FSB, ο ύποπτος ετοίμαζε επιθέσεις για την «ημέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών» και προερχόταν «από το εγγύς εξωτερικό», έκφραση με την οποία οι Ρώσοι αναφέρονται στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν στο σπίτι του «έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος, υλικά για την κατασκευή πολλών άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά».

Η Ρωσία έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές από το Ισλαμικό Κράτος και από τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα μετά την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοινώνουν κατά διαστήματα τη διάλυση τρομοκρατικών πυρήνων στους οποίους εμπλέκονται συχνά πολίτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.

Μετά την ανακοίνωση, στα μέσα Δεκεμβρίου, από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της μερικής αποχώρησης των στρατευμάτων του από η Συρία, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εκφράσει φόβους για επιστροφή τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ τώρα που το ΙΚ έχασε σχεδόν το σύνολο του εδάφους που κατείχε στις χώρες αυτές.

Σχεδόν 4.500 Ρώσοι πολίτες μετέβησαν στο εξωτερικό προκειμένου να πολεμήσουν «στο πλευρό τρομοκρατών», ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο η FSB.

Στους Ρώσους που έφυγαν για να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία και που προέρχονται στην πλειονότητά τους από ασταθείς μουσουλμανικές δημοκρατίες του Καυκάσου, προστίθενται πολλές χιλιάδες μαχητές από χώρες της κεντρικής Ασίας που συνιστούν μια σημαντική κοινότητα στη Ρωσία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)