to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 30.01.2018

Διεθνή

Κύπρος: Πυρετός συναντήσεων και δηλώσεων 24 ώρες πριν το debate Μαλά - Αναστασιάδη

Αναλλοίωτο σε θέματα αρχών το πρόγραμμα Αναστασιάδη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Το ΔΗΚΟ διαγράφει επώνυμα στελέχη και ο δήμαρχος Λευκωσίας, ετεροθαλής αδελφός του Ν. Παπαδόπουλου , ανακοίνωσε στήριξη στον Αναστασιάδη


«'Αλλο η πολιτική συνεννόηση, άλλο οι κομματικές συναλλαγές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας παράλληλα, πως «με πολλή σεμνότητα το λέμε, ότι το μήνυμα που έστειλε η κοινωνία, είναι πως πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας, και της ανάπτυξης - και αυτές τις ημέρες παρατηρούμε να διευρύνεται η κοινωνική συμμαχία για να σφραγίσουμε στις 4 Φεβρουαρίου, τη συνέχιση αυτής της πορείας».

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει αλλοίωση του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη στα βασικά θέματα αρχών του Κυπριακού και της οικονομίας».

Επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν και είναι ανοικτός προς τις πολιτικές ηγεσίες και πολύ περισσότερο προς την κοινωνία και τους πολίτες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ακόμη, ότι πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι «ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής».

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα και τον πρόεδρο των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει ότι μετέφερε στους συνομιλητές του «την έντονη πεποίθησή του ότι η επομένη των εκλογών θα πρέπει να βρει όλους ενωμένους, για αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και για ενίσχυση της ελπίδας και της προοπτικής στον τόπο».

Αύριο το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και ακολούθως με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.

Στο μεταξύ, στην συνάντηση του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά (που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ) με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλήκα (φωτογραφία), επιβεβαιώθηκαν οι έντονες διαφωνίες στις θέσεις τους στο Κυπριακό, αλλά και οι συγκλίσεις τους σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

Η συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, κράτησε γύρω στα 45 λεπτά, και τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των δυο θα μεταφερθούν εκ μέρους του κ. Λιλλήκα στην ανώτατη σύγκλητο του κόμματος, η οποία συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει χώρος για συνεργασία σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα με τα κόμματα. που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο».

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι στο Κυπριακό υπάρχουν δυσκολίες και υπενθύμισε ότι προεκλογικά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, έλεγαν ότι αυτό το οποίο προέχει, είναι να καταστεί εφικτή η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση. Τώρα, πρόσθεσε, θα διαφανεί εάν θα υπάρξει συνέπεια σε αυτή τη θέση.

Εξάλλου, ο 'Αντρος Κυπριανού κάλεσε το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη να αντιπαρατεθεί με σοβαρότητα και επιχειρήματα, «μακριά από λαϊκισμούς και προσωπικές επιθέσεις».

Το επιτελείο του Σταύρου Μαλά ανακοίνωσε ότι ο φάκελος από το Ε. ΛΑ.Μ, με ερωτήματα για τις θέσεις του υποψηφίου προέδρου, απεστάλη πίσω χωρίς να ανοιχθεί.

Στο ΔΗΚΟ, το εκτελεστικό γραφείο πήρε το απόγευμα απόφαση να εισηγηθεί στην Κ.Ε. που θα συνέλθει την Παρασκευή, την παραπομπή πέντε στελεχών στο πειθαρχικό συμβούλιο με εισήγηση την διαγραφή τους: Πρόκειται για τους Μάριο Καρογιάν (τέως πρόεδρο) , Αντιγόνη Παπαδοπούλου (πρόεδρο της Γυναικείας Οργάνωσης του κόμματος και τέως ευρωβουλευτή), Γιάννο Λακκοτρύπη, Σωτήρη Φλουρέντζο και Μιχάλη Γιακουμή.

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» αναφέρουν πηγές του στενού περιβάλλοντος των στελεχών, που θα σταλούν στο πειθαρχικό. Επίσης, υποστήριξαν ότι «ανοίγει και επίσημα ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας για το κόμμα του Κέντρου».

Επίσης, το εκτελεστικό γραφείο πήρε απόφαση να προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ θα προηγηθεί καταστατικό συνέδριο. Συναφώς από το περιβάλλον των υπό διαγραφή στελεχών, σημειώνεται ότι η σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ, υπό το φως της τεράστιας αποτυχίας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και υπό το βάρος της τεράστιας αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει από τα στελέχη του κόμματος, «επιχειρεί ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος να καρατομήσει κάθε στέλεχος και κάθε φωνή αμφισβήτησης προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δήμαρχος Λευκωσίας και ετεροθαλής αδελφός του Νικόλα Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος στον πρώτο γύρο στήριξε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ανακοίνωσε ότι τώρα θα στηρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στη γραπτή δήλωση, ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρει ότι «πριν από πέντε χρόνια βιώσαμε μια καταστροφική οικονομική κρίση, τη χειρότερη μετά την τουρκική εισβολή. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, αλλά έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε. Το σημαντικό είναι ότι μπήκαμε σε μια πορεία αναδιάρθρωσης και επανασχεδιασμού του κράτους και της οικονομίας».

Ο δήμαρχος Λευκωσίας σημειώνει ότι χρειάζεται σύνεση και εμπειρία για να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, η οποία θα θωρακίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Συνεπώς, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνος που μπορεί να διασφαλίσει αυτή τη συνέχεια είναι ο Νίκος Αναστασιάδης» καταλήγει ο δήμαρχος Λευκωσίας.

 «Α λα γαλλικά» η αυριανή τηλεοπτική μονομαχία 

Τέσσερις μέρες πριν από το δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, οι δύο «μονομάχοι», Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, θα πάρουν μέρος σε ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση.

Το debate θα γίνει σε τηλεθάλαμο του ΡΙΚ , από το οποίο θα παίρνουν σήμα τα ιδιωτικά κανάλια. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 20:30 και θα ολοκληρωθεί στις 22:30 ώρα Ελλάδος.

Ερωτήσεις θα υποβάλουν οι διευθυντές ειδήσεων του ΡΙΚ, του ΑΝΤ1, του TVOne και του Sigma, ενώ τιμής ένεκεν, την συζήτηση θα συντονίζει ο διευθυντής ειδήσεων του Alfa, Γιώργος Τσαλακός.

Οι κανόνες για την συζήτηση συμφωνήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των διευθυντών ειδήσεων των πέντε καναλιών και εκπροσώπων των επιτελείων των δύο υποψηφίων.

 Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία συμφωνήθηκε με βάση το γαλλικό μοντέλο debate, δεν θα υπάρχει χρονόμετρο για κάθε ερώτηση. Θα υπάρχει, όμως, χρονόμετρο που θα μετρά τον συνολικό χρόνο κατά τον οποίο θα τοποθετείται ο κάθε υποψήφιος.

Η συζήτηση θα γίνει σε δύο γύρους, ο ένας για το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική και την ενέργεια, και ο δεύτερος για την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία.

Ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να τοποθετηθεί εντός είκοσι λεπτών. Προς τους υποψηφίους θα υποβάλλεται κοινή ερώτηση και θα τους παραχωρείται χρόνος δέκα λεπτών, ώστε να τοποθετηθούν και να γίνεται ελεύθερη συζήτηση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ- ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)