to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ως «απαράδεκτη» επιστρέφουν οι εργαζόμενοι του «Ντυνάν» την πρόταση της τρ. Πειραιώς (ενημέρωση - φωτογραφίες)

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του προειδοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», μετά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, η οποία, «με παράνομες μονομερείς ενέργειες καταργεί και τροποποιεί όρους των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με σκοπό την μείωση του μισθολογικού κόστους»


(φωτογραφίες από την κινητοποίηση της Τετάρτης 31/1 έξω από το κεντρικό κτίριο της τρ. Πειραιώς)

Στάση εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» (ΣΕΝΕΝ) απορρίπτοντας ομόφωνα την πρόταση της διοίκησης του νοσκομείου για την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους.

Μετά την δικαίωση, πρωτόδικα, των εργαζόμενων, η θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται το το νοσοκομείο, είναι υποχρεωμένη να τους καταβάλει αναδρομικά χρήματα για τα έτη 2008-2012.

Όπως εξηγεί στο Left.gr ο Κ. Κρέτσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΝΕΝ, πρόκειται για χρήματα που έχασαν οι εργαζόμενοι από τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης κατά τα προαναφερθέντα έτη.

Η «ΗΜΙΘΕΑ» ανέλαβε το «Ντυνάν» την 1η Νοεμβρίου του 2014. Είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου από την Πειραιώς με τη θυγατρική της να καταβάλει 115 εκατ. και να αποκτά το σύνολο των κτιρίων, τον εξοπλισμό καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.

«Η νέα εργοδότρια εταιρεία είχε αποδεχθεί ανεπιφύλακτα να εφαρμόσει πλήρως τους όρους που αρχικώς προβλέφθηκαν στη Συλλογική Σύμβαση. Αντ' αυτού, με εντολή της Τράπεζας Πειραιώς και την καθοδήγηση απο τον Συνδέσμου Ελλήνων Κλινικαρχών, με παράνομες μονομερείς ενέργειες, καταργεί και τροποποιεί όρους των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με σκοπό την μείωση του μισθολογικού κόστους».

                      

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η Επιθεωρήση Εργασίας, στα πλαίσια διενέργειας εργατικής διαφοράς και μετά την ανάπτυξη των απόψεως κάθε πλευράς, με πλήρως τεκμηριωμένη τοποθέτηση και απαντώντας επί του συνόλου των αβασίμων ισχυρισμών του εργοδότη, εξέφρασε την άποψη ότι είναι νομικά εσφαλμένη η μονομερής απόφασή περί κατάργησης των ειδικών ωραρίων των Τεχνολόγων Ακτινολόγων, των Τεχνολόγων Εργαστηρίων, των Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, των Παρασκευαστών, αλλά και των νοσηλευτών όλων των κλειστών τμημάτων.                     

Παράλληλα, οι πρόσφατες αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκαν με εμπεριστατωμένη αιτιολογία αναγνωρίζουν ότι στην περίπτωση του «Ντυνάν» έγινε μεταβίβαση επιχείρησης και ως εκ τούτου η ΗΜΙΘΕΑ, ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις που δημιούργησε το «Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν» απέναντι στους εργαζόμενούς του. 

Οι εργαζόμενοι, τονίζει ο κ. Κρέτσης, με τις κινητοποιήσεις τους, απορρίπτουν κατηγορηματικά ως «απαράδεκτη» την πρόταση της διοίκησης για εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κρέτση, προβλέπει σημαντικότατο «κούρεμα» των αξιώσεων των εργαζομένων, «κούρεμα» που αγγίζει το 50% και τμηματική καταβολή αυτών.

Συγκεκριμένα προτείνεται:                                                                                                               

- οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν  πλήρως από την τοκοφορία της αξιώσεώς τους,

- από το 35,82% περίπου του κεφαλαίου να καταβληθεί το 60% και αυτό σε δύο διμηνιαίες δόσεις, της πρώτης δόσης καταβλητέας με την υπογραφή της συμβιβαστικής επίλυσης και

- από το υπόλοιπο 64,18% περίπου του κεφαλαίου να καταβληθεί το 50% και αυτό σε τρεις μηνιαίες δόσεις της πρώτης δόσης καταβλητέας μετά το πέρας των παραπάνω διμηνιαίων δόσεων. 

«Είναι ξεκάθαρο πως μία τέτοια πρόταση δεν αποσκοπεί στην πραγματική ικανοποίηση των αξιώσεων μας ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζεται ο εργαζόμενος ως καιροσκόπος. Ο αντικειμενικός όμως σκοπός της είναι να διχάσει και να ανακόψει την προαναφερθείσα κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το ΣΕΝΕΝ  για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς», τονίζει ο κ. Κρέτσης εκ μέρους του ΣΕΝΕΝ το οποίο απέρριψε ομόφωνα την παραπάνω πρόταση «μετά από την  λεπτομερή αξιολόγηση της που πραγματοποιήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του».

«Διεκδικούμε όλα αυτά που μας ανήκουν από την καθομολογούμενη υπερ-κερδοφορία του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας», προσθέτει.

Το Σωματείο δηλώνει ότι συνεχίζει τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προτίθεται «να συνεχίσει με δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις προκειμένου να ικανοποιήσει και να υπερασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα και αιτήματά τους».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», πέρα από την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων, διεκδικούν:

-   Τη διατήρηση της όρων και συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων.

-   Την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των μισθολογικών διακρίσεων που υφίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι σε σχέση με τους παλαιούς και εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές των τελευταίων.

-  Τη διασφάλιση για όλους της πλήρους απασχόλησης και τη μη εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας.

-   Τη διασφάλιση όλων των υφιστάμενων τμημάτων απασχόλησης, τη λειτουργία ορισμένων από τα οποία η εταιρεία προτίθεται να παραχωρήσει σε τρίτους.

-   Την άμεση άρση της μονομερώς και παράνομης επιβαλλόμενης από τη εταιρεία κατάργησης των μειωμένων ωραρίων.

-   Τη διασφάλιση όλων των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς όπως απορρέουν από το «Μνημόνιο Συνεργασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)