to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:04 | 30.01.2018

Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με την ΠΓΔΜ εντός του Φεβρουαρίου (βίντεο)

Σχέδιο συμφώνου θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου "Η επόμενη μέρα" στη δημόσια τηλεόραση.


Σχέδιο συμφώνου θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, των Βασίλη Κοττάκη, Βασίλη Σκουρή και Βασίλη Νέδου, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου "Η επόμενη μέρα" στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Κοτζιά - Νίμιτς σήμερα στο ΥΠΕΞ

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχετικά με τη διαφωνία του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή για το ονοματολογικό βάσει των αποφάσεων τριών υπουργικών συμβουλίων και ότι  είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε ως  «ελληνική πρωτοτυπία το αν υπάρχει μία διαφωνία να πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι δόθηκε από τον κ. Καμμένο «η αυταπάτη σε ορισμένους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανατρέψουν την κυβέρνηση». 

Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα που υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα ζήτημα που δεν είχε τεθεί στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως αυτό του ονόματος των Σκοπίων», υπογραμμίζοντας ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αν ο κ. Καμμένος στηρίζει το συνολικό κυβερνητικό έργο θα παραμείνει στην κυβέρνηση με αυτή του την διαφοροποίηση», διότι «υπάρχει συναντίληψη" στα δύο βασικά θέματα που ήταν τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα». Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι σύμφωνοι με την κυβερνητική πολιτική. 

Για τα συλλαλητήρια ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι έκφραση δημοκρατίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρελαύνουν  δεξιά στοιχεία που έχουν άλλους στόχους. Τόνισε όμως για τους απλούς ανθρώπους που έχουν μία αγωνία για την ταυτότητά τους ότι «σήμερα η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πραγματικότητα με τον πιο ριζοσπαστικό, πατριωτικά υπεύθυνο και σε εθνική κατεύθυνση  τρόπο», ώστε «να φύγουμε από τις 140 χώρες που  αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, η οποία  δεν θα αφήνει υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας». 

Ερωτηθείς αν τα συλλαλητήρια βοηθούν τη διαπραγμάτευση - ενόψει και του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα- ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αυτό που βλέπουν και ερμηνεύουν όλοι έξω είναι ότι δεν είναι μόνο τα Σκόπια που έχουν αλυτρωτισμό αλλά και η Ελλάδα. Το "η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική"  που είναι ένα αίσθημα βαθύτατο για τους Έλληνες Πολίτες διαβάζεται, όπως σημείωσε,  έξω με διαφορετικό τρόπο από ό,τι με τη δικιά μας δημοκρατική ευαισθησία στην Ελλάδα.

Απαντώντας  σχετικά με την εκκλησιαστική διάσταση του ονοματολογικού, αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Νις του 2002 στην οποία προβλέπεται και αιτείται η ονομαζόμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" της πΓΔΜ να γίνει αυτόνομη ή ακόμα και αυτοκέφαλη και να μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδας, όπως λεγόταν στο Μεσαίωνα. «Νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό να βοηθήσει η ελληνική Εκκλησία στην επανάκαμψη της ονομασίας αυτής της Εκκλησίας σε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Αυτό νομίζω ότι είναι το κύριο καθήκον της Εκκλησίας» συμπλήρωσε.

Συζητήσεις με την Αλβανία

Δεχόμενος τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις αλβανικές συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης  το "τσαμικό" εξηγώντας χαρακτηριστικά: «η αλβανική πλευρά το θέτει, η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν το συζητάει και εκεί τελειώνουμε». «Νομίζω» πρόσθεσε «ότι η αλβανική πλευρά θα θελήσει και θα κάνει προτάσεις για ορισμένες γενικές αρχές για ανθρώπινα δικαιώματα και πως εφαρμόζονται».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που άλλαξε τις προκλητικές  δηλώσεις  προ μηνών του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με νηφαλιότητα, υπομονή και επιμονή φέρνουν τα αποτελέσματά τους». Έκρινε ως πολύ θετική τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων, της αποκατάστασης ελληνικών εκκλησιών που είχαν καταστραφεί, της απόδοσης αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο αναγνωρίζοντας τον έργο του, όπως και το ότι έγινε εφικτή μία συμφωνία σε ένα σύνολο θεμάτων, όπως σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και θα πραγματοποιηθεί μία κοινή δήλωση και ένα σχέδιο κοινών δράσεων μαζί με την αλβανική κυβέρνηση. 

 Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία πριν από το Πάσχα. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω της συνέντευξης του κ. Κοτζιά, κατόπιν ενημέρωσης του κ. Κοτρώτσου από τον αρχισυντάκτη της εκπομπής, εύλογη απορία και ειρωνικά σχόλια στο πάνελ των δημοσιογράφων και του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε τίτλος της ηλεκτρονικής σελίδας του "Πρώτου Θέματος" που έφερε τον κ. Κοτζιά να είχε δήθεν πει ότι "τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα". 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβοκάτσια από το «Πρώτο Θέμα» με αφορμή τις δηλώσεις Κοτζιά για το όνομα της ΠΓΔΜ (βίντεο)

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)