to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 30.01.2018

Διεθνή

Σύνοδος στο Σότσι για το Συριακό: «Η Μόσχα σκοτώνει αμάχους» φώναξαν αντιπρόσωποι σε Λαβρόφ

Οι αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων μερών άρχισαν χτες να καταφθάνουν στο Σότσι της Ρωσίας, παραμονή της συνόδου που έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση της Συρίας, απουσία όμως των κυριότερων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και των Κούρδων.


Μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία ξεκίνησε μετ' εμποδίων σήμερα στο Σότσι όταν ορισμένοι αντιπρόσωποι που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο μετά την άφιξή τους ενώ, σε ένα άλλο συμβάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε αποδοκιμασίες.

Η σύνοδος αυτή συγκαλείται με πρωτοβουλία της Μόσχας, του κυριότερου συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συγκατάθεση της Τεχεράνης και τη Άγκυρας. Βασική επιδίωξη είναι να καθοριστεί το νέο Σύνταγμα της Συρίας. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου διαβάζοντας μια δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία ανέφερε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου η Συρία να γυρίσει μια «τραγική σελίδα» στην ιστορία της.

Όμως ορισμένοι αντιπρόσωποι σηκώθηκαν και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σκοτώνει αμάχους στη Συρία με τις αεροπορικές επιδρομές της.

Το συμβάν μεταδόθηκε από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση, όπου δύο φρουροί ασφαλείας φαίνονται να πλησιάζουν έναν άνδρα στο ακροατήριο λέγοντάς του προφανώς να καθίσει στη θέση του και να μην κάνει φασαρία.

Άλλοι αντιπρόσωποι στη διάσκεψη, που διεξάγεται στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σηκώθηκαν την ίδια στιγμή από τη θέση τους και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Ρωσία. Ο Λαβρόφ είπε στους αντιπροσώπους να τον αφήσουν να τελειώσει την ομιλία του λέγοντας ότι θα έρθει και η δική τους σειρά να μιλήσουν αργότερα σήμερα.

Επίσης, μία ομάδα αντιπροσώπων, που περιελάμβανε μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης που είχε φθάσει στο Σότσι από την Τουρκία, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της πόλης μέχρις ότου απομακρυνθούν οι σημαίες και τα εμβλήματα της συριακής κυβέρνησης.

«Θα επιστρέψουμε στην Τουρκία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Άχμαντ αλ-Μπούρι, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν.

«Ό,τι κι αν γίνει δεν θα εισέλθουμε στο Σότσι. Ενημερώσαμε (τους Ρώσους) για τους όρους μας να απομακρύνουν όλα τα εμβλήματα και τις σημαίες που εκπροσωπούν τη συριακή κυβέρνηση.»

Ο Μοχάμεντ Αντνάν, δημοσιογράφος και μέλος της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσε πως περίπου 70 άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα αυτή βρίσκονται στο αεροδρόμιο και περιμένουν αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Άγκυρα.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Συριακών Διαπραγματεύσεων (CNS) που εκπροσωπεί τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και οι Κούρδοι, που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίτευξη απτής προόδου.

Γελοιογραφία για την Σύνοδο του Σότσι

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Σότσι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)