to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 29.01.2018

Διεθνή

Βοήθεια για να παραστεί στην επανεκλογή του ζητά ο Πουτζντεμόν

Ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, προκειμένου να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την επανεκλογή του, στις 30 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του ως επικεφαλής της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.


Στο μήνυμά του ο Πουτζντεμόν σημειώνει ότι "έχει το δικαίωμα να παραστεί στη συζήτηση και την ψηφοφορία της ολομέλειας" και υπογραμμίζει ότι διαθέτει ασυλία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί εκτός και αν διαπράξει ένα "ξεκάθαρο έγκλημα". Επιμένει επίσης ότι οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση της Ισπανίας "παρεμποδίζουν την εφαρμογή της θητείας του ως βουλευτή και ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Τζενεραλιτάτ" και ότι, κυρίως, εμποδίζουν την παρουσία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

"Ζητώ την προστασία σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του κοινοβουλίου και όλων των μελών του", καταλήγει το μήνυμά του προς τον Τόρεντ.

Το Σάββατο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Πουτζντεμόν μπορεί να ορκιστεί πρόεδρος μόνο αν παραστεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου. Επιπροσθέτως, ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάμπλο Λαρένα θα πρέπει προηγουμένως να δώσει την άδεια στον Πουτζντεμόν να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο για την τελετή της ορκωμοσίας. Ο Λαρένα, στον οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση του Πουτζντεμόν, έχει δώσει εντολή για τη σύλληψή του.

Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει στους Καταλανούς βουλευτές που βρίσκονται στο Βέλγιο μαζί με τον Πουτζντεμόν να εξουσιοδοτήσουν συναδέλφους τους στο τοπικό κοινοβούλιο για να ψηφίσουν εκ μέρους τους στις συνεδριάσεις. Εκτός από τον Πουτζντεμόν, τέσσερα μέλη του καταλανικού κοινοβουλίου ζουν σήμερα στο Βέλγιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)