to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 28.01.2018

Πολιτική

Documento: Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν ότι η ΝΔ δεχόταν «Νέα, Ανω, Βόρεια ή οποιαδήποτε άλλη… Μακεδονία»

Μπορεί σήμερα η ΝΔ να εμφανίζεται ανυποχώρητη σε μια λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ως συνθετικό του ονόματος της ΠΓΔΜ, τα πράγματα ήταν όμως εντελώς διαφορετικά όταν η γαλάζια παράταξη ήταν στην εξουσία.


Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας τύπου «Νέα, Ανω, Βόρεια ή οποιαδήποτε άλλη… Μακεδονία» ήταν σύμφωνοι οι Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη και Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν οι ίδιοι χειρίζονταν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποκαλύπτουν απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει μέσω των Wikileaks.

Μπορεί σήμερα η ΝΔ να εμφανίζεται ανυποχώρητη σε μια λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ως συνθετικό του ονόματος της ΠΓΔΜ, τα πράγματα ήταν όμως εντελώς διαφορετικά όταν η γαλάζια παράταξη ήταν στην εξουσία.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «κρυφές Μακεδονίες» Σαμαρά, Καραμανλή και Ντόρας

Αν και το Μακεδονικό υπήρξε θέμα – ταμπού με μεγάλο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ από το 1993 κι ύστερα, λίγο πριν το 2008 η ΠΓΔΜ, έχοντας ήδη αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, θα επιχειρούσε να μπει στο ΝΑΤΟ, επομένως η ελληνική κυβέρνηση αναγκαστικά έπρεπε να πάρει θέση. Από το 2007 έως και το 2008 υπήρξε μια σειρά από επαφές του Κ. Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη και του εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή Π. Μολυβιάτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Ποια ήταν λοιπόν η θέση της Ελλάδας τότε;

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ε, όχι και πρώτο θέμα η Μακεδονία» για τον Κ. Μητσοτάκη… το 1993

Σε αμερικανικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 10/8/2007, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο των αποκαλύψεων Wikileaks και το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Documento, περιγράφεται η συνάντηση του Αμερικανού επιτετραμμένου Τομ Κάντριμαν με τον εξ απορρήτων του Κ. Καραμανλή πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη.

Στις συναντήσεις με την πρεσβεία η ελληνική πλευρά - και κυρίως η Ντόρα Μπακογιάννη – υποστηρίζει ότι έχει διανύσει το 80% του δρόμου για τη συμφωνία.  Ο Κάντριμαν ρωτάει τον συνομιλητή του Π. Μολυβιάτη τι εννοεί με αυτό η ελληνική κυβέρνηση. Τότε αυτός απαντά πως η Ελλάδα έχει δεχθεί ήδη από το 2005 τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

 Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα αναφέρει:

«Τι λύση προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση; Ο Μολυβιάτης είπε ότι η διατύπωση αναφέρεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης την άνοιξη του 2005 να δεχθεί ως βάση της συζήτησης την πρόταση του Νίμιτς για ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία. Προηγουμένως αυτή ήταν κόκκινη γραμμή για διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. […] Το 80% της Ελλάδας ήταν η αποδοχή ότι το «Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι μέρος του ονόματος. Τα Σκόπια θα έπρεπε να κάνουν το υπόλοιπο 20% συμφωνώντας σε μια παραλλαγή». 

Λίγους μήνες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, εκείνη τη χρονιά, στις 5/1/2008, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντιέται με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρτ. 

Στο απόρρητο τηλεγράφημά του Αμερικανού πρέσβη, το οποίο δημοσιεύει η Documento μέσω Wikileaks, αναφέρονται τα εξής: «Στην πρώτη συνάντησή του με τον πρέσβη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ λέγοντας ότι έχει κάνει ό,τι του αναλογεί την ώρα που τα Σκόπια γίνονται ολοένα πιο αδιάλλακτα. Μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύνθετο όνομα «Νέα, Ανω, Βόρεια ή οποιαδήποτε Μακεδονία» για χρήση στα διεθνή φόρουμ και ένα άλλο όνομα δηλαδή το συνταγματικό όνομα για εσωτερική χρήση. Θα πρέπει να βρεθεί τώρα λύση πριν από τη σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στους ευρω ατλαντικούς θεσμούς».

Ακολουθεί η Ντόρα Μπακογιάννη την άνοιξη του 2008, η οποία όπως φαίνεται από τα τηλεγραφήματα, ώς υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τη θέση ότι δέχεται σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλαδή το «άνω ή νέα», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει από αυτο το ζήτημα και ότι «μία φορά ήταν αρκετή».

Τέλος, όπως αποκαλύπτει η Documento, ο Αμερικανός πρεσβευτής συναντήθηκε και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο στις 15 Φεβρουαρίου 2008. Τότε, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που έχουν αναρτηθεί στα Wikileaks, o Πάγκαλος όχι μόνο δεν έθεσε κάποιο διπλωματικό ζήτημα που προέκυπτε από τη διαδικασία σχετικά με το Mακεδονικό αλλά το χαρακτήρισε και το θέμα… γελοίο. Ο ίδιος σημείωνε μάλιστα ότι είχε πει στην Μπακογιάννη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα «εκμεταλλευτεί» το ζήτημα, πέρα κάποιον επικρίσεων…

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)