to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:46 | 27.01.2018

Διεθνή

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των τζιχαντιστών στη Σομαλία

Οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) τείνουν να «εξαλείψουν» τους τζιχαντιστές στη Σομαλία, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της AMISOM, της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.


Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στη Σομαλία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως πολλαπλασιάζοντας τις επιδρομές των UAVs εναντίον των μελών των οργανώσεων Σεμπάμπ και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Αυτές οι επιδρομές (...) οδεύουν να εξαλείψουν τα μέλη της Σεμπάμπ, που υφίστανται βαριές απώλειες. Κι είναι καλό να τελειώνουμε με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Φρανσίσκο Μαδέιρα, ειδικός επιτετραμμένος της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, στο περιθώριο της συνόδου της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα.

Η οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα, προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τους 22.000 και πλέον άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, στρατιωτικούς και αστυνομικούς από την Ουγκάντα, το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί, την Κένυα και την Αιθιοπία.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί δεκάδες τζιχαντιστές σε αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και του σομαλικού στρατού.

Δεκατρείς «τρομοκράτες» της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη νότια Σομαλία το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στα τέλη του Μαρτίου του 2017, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεύρυνε τις εξουσίες που διαθέτουν οι αμερικανοί στρατιωτικοί για να εξαπολύουν αντιτρομοκρατικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, δίνοντάς τους πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων.

Η AMISOM, η οποία είχε αναπτυχθεί το 2007 για να υποστηρίξει την εξαιρετικά εύθραυστη σομαλική κεντρική κυβέρνηση, θεωρητικά θα αποσυρθεί περί τα τέλη του 2020, αφού μεταφέρει όλες τις εξουσίες της ως προς την ασφάλεια στον σομαλικό στρατό και στα σομαλικά σώματα ασφαλείας. Όμως ο Φρανσίσκο Μαδέιρα δεν απέκλεισε την παράταση της εντολής της αποστολής.

«Η δημιουργία ενός εθνικού σομαλικού στρατού, ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού, μπορεί να πάρει περισσότερο καιρό από ό,τι προβλεπόταν», εξήγησε ο Μαδέιρα.

Η AMISOM άρχισε να αποσύρει περί τα τέλη του 2017 περίπου χίλιους από τους 22.000 στρατιώτες της, αλλά ο εμβρυικός Εθνικός Σομαλικός Στρατός, που έχει ανεπαρκή οπλισμό κι ελλιπή οργάνωση, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ειρήνη στη χώρα, παρά την εκπαίδευση των δυνάμεών του από διάφορες ξένες χώρες.

Οι Σεμπάμπ, που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα, εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και έχουν χάσει έκτοτε πολλά από τα προπύργιά τους στη χώρα. Όμως ελέγχουν ακόμα τεράστιες αγροτικές περιοχές από όπου διεξάγουν ανταρτοπόλεμο κι εξαπολύουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά μέσα στην πρωτεύουσα, αλλά κι εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Παρότι δεν ανέλαβε την ευθύνη, η Σεμπάμπ θεωρήθηκε πως διέπραξε την επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών τη 14η Οκτωβρίου 2017 στο κέντρο του Μογκαντίσου, η οποία με 358 νεκρούς και 228 τραυματίες ήταν η πιο πολύνεκρη στην ιστορία της Σομαλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)