to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 25.01.2018

Διεθνή

Αίγυπτος: Ακόμη ένας υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές αποσύρεται

Αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον πρόεδρο Σίσι


Ο δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χάλεντ Άλι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, αφήνοντας τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μοναδικό υποψήφιο.

Ο Σίσι, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο από το 2014 αφού ηγήθηκε της ανατροπής από τον στρατό του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, υπέβαλε χθες επισήμως τα έγγραφα για την υποψηφιότητά του.

Από τον Δεκέμβριο πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν υποψηφιότητα, όμως τελικά είτε αποκλείστηκαν είτε ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από την κούρσα.

Ο τελευταίος από αυτούς ήταν ο Χάλεντ Άλι, γνωστός αντιφρονών, ο οποίος είχε ηγηθεί της δικαστικής μάχης κατά του καθεστώτος Σίσι και ήταν υποψήφιος και το 2012 απέναντι στον Μόρσι.

«Σήμερα ανακοινώνουμε την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κάιρο.

Ο Άλι κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τον Νοέμβριο «έγινε δεκτή με οργή και ανευθυνότητα, η οποία εκδηλώθηκε με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού νεαρών υποστηρικτών μου».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι δε είχαν τον χρόνο να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να υποβάλλουν επισήμως την υποψηφιότητά τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Ιανουαρίου, καθώς η σχετική ανακοίνωση έγινε μόλις στις 8 Ιανουαρίου από την εκλογική επιτροπή.

Όπως κατήγγειλε ο Άλι η εκλογική επιτροπή δεν του αποκάλυψε πόσες υπογραφές είχε συγκεντρώσει. Βάσει του νόμου, κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη 20 βουλευτών ή να συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών».

Οι προηγούμενοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είχαν ανάλογη τύχη με αυτή του Άλι.

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Σάμι Άναν, ο τελευταίος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Σίσι, συνελήφθη την Τρίτη και η προεκλογική του εκστρατεία ανεστάλη αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανονισμούς ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του χωρίς να ζητήσει πρώτα άδεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός Άχμεντ Σαφίκ ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. Όμως μόλις επέστρεψε στην Αίγυπτο στις αρχές Δεκεμβρίου και αφού αγνοείτο επί 24 ώρες ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος, ο συνταγματάρχης Άχμεντ Κονσόουα, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο, λίγο καιρό προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα, σε έξι χρόνια κάθειρξη «για συμπεριφορά βλαπτική προς το στρατιωτικό σύστημα».

Και στις 15 Ιανουαρίου ο ανιψιός του πρώην προέδρου Ανουάρ αλ Σαντάντ, ο Μοχάμεντ Ανουάρ αλ Σαντάντ, ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται από την κούρσα, καταγγέλλοντας ότι το κλίμα δεν ευνοεί τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζαμαλέκ, ο Μορτάντα Μάνσουρ, που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ίσως τελικά να είναι ο μόνος αντίπαλος του Μόρσι.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο πρόκειται να διεξαχθεί από τις 26 ως τις 28 Μαρτίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)