to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:49 | 24.01.2018

Κοινωνία

Σε πανηγυρικό κλίμα η συνάντηση Νεφελούδη με τους πρώην απολυμένους της Β.Φ.Λ. (φωτογραφίες)

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Β.Φ.Λ. Νίκος Βογιατζίδης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νεφελούδη υπογραμμίζοντάς ότι είναι ο εγγυητής των όσων συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δικαίωση των 180 απολυμένων εργαζομένων και την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους


Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, όπως τονίζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, υποδέχθηκαν σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη 24/1) το απόγευμα τον Ανδρέα Νεφελούδη οι εργαζόμενοι – πρώην απολυμένοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, αναγνωρίζοντας έτσι την καθοριστική συμβολή του ιδίου στην οριστική επίλυση του προβλήματός τους, που ανέκυψε πριν από 18 μήνες με τις άδικες απολύσεις σε βάρος τους από τη διοίκηση της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Β.Φ.Λ. Νίκος Βογιατζίδης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νεφελούδη υπογραμμίζοντάς ότι είναι ο εγγυητής των όσων συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δικαίωση των 180 απολυμένων εργαζομένων και την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους.

Ο κ. Βογιατζίδης εξέφρασε το παράπονο ότι οι τοπικοί φορείς της Καβάλας δεν στάθηκαν εξ αρχής και όσο έπρεπε στο πλευρό των απολυμένων «δεν στάθηκαν απέναντι σε αυτή την κατάφορη αδικία, όπως στάθηκαν οι βουλευτές απέναντι στην κυβέρνηση πιέζοντας συνεχώς, όπως στάθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο της Κομοτηνής στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στήριξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νεφελούδης μίλησε από καρδιάς. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρά, παρουσία πλήθος κόσμου απευθυνόμενος προς τους επαναπροσληφθέντες εργαζομένους τη Β.Φ.Λ. τόνισε ότι «μέσα από τη γνωριμία μαζί σας έμαθα τι σημαίνει συνεργασία, πάθος, αγωνιστικότητα, συνδικαλισμός. Σε σας και μόνο οφείλεται η δικαίωση του αγώνα σας».

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά «πότε μας φτύνατε και πότε μας εκτιμούσατε, δικαιολογημένα όλα τα συναισθήματά σας γιατί έτσι μας πείσατε για το δίκαιο των αιτημάτων σας. Ο αγώνας που κάνατε είναι σημαντικός, νομίζω πως δεν έχω δει αντίστοιχο παράδειγμα απόλυτης δικαίωσης συνδικαλιστικού κινήματος». Αναφέρθηκε στη δυνατή σχέση που αναπτύχθηκε όλους αυτούς τους 18 μήνες ανάμεσα στον ίδιο και τους εργαζόμενους, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τα διλήμματα που υπήρχαν σε πολλά επίπεδα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας ανάφερε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από το εργοστάσιο με ταυτόχρονη υποβολή μηνύσεων χωρίς και δικαιούνται επιδόματα και αποζημιώσεις για να συμπληρώσει «ήσασταν στον Καιάδα και αναστηθήκατε».

Αναφερόμενος στον αγώνα που έδωσαν υπογράμμισε ότι οι απολυμένοι που βρίσκονταν έξω από το εργοστάσιο διαμαρτύρονταν και πάλευαν για την αξιοπιστία και των μέσα, όσων δέχθηκαν τους όρους της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η εργασιακή κανονικότητα για όλους.

Ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε η Β.Φ.Λ. η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας να λειτουργήσει ορθολογιστικά, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εξυγίανση της επιχείρησης σημειώνοντας «η βιομηχανία έχει πολλά και μεγάλα χρέη, οπότε ρέπει να εξυγιανθεί για να έχει ασφαλείς θέσεις εργασίας και για να στηρίζει την ελληνική οικονομία».

Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα ο Ανδρέας Νεφελούδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους κι άλλων συνδικαλιστικών σωματείων της Καβάλας με τους οποίους συζήτησε όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανά κλάδο.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Κόκκινο Καβάλας:

Συνάδελφε Ανδρέα

«Συνάδελφε Ανδρέα», αποκάλεσε τον κ. Νεφελούδη ο κ. Βογιατζίδης, στην ομιλία του, λέγοντας πως, πλέον « σε θεωρούμε δικό μας κομμάτι».

Αναφερόμενος στον πολύμηνο  αγώνα του Σωματείου, τόνισε ότι αυτός «είχε δύο χαρακτηριστικά: Ήταν αγώνας αξιοπρέπειας και αξιών. Κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να συσπειρώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, που δεν είχαν πρόβλημα να ταχθούν με τη δική μας πλευρά. Η προχθεσινή, ήταν μια ιστορική ημέρα διότι  180 οικογένειες παλέψαμε για να επανέλθουμε στη δουλειά, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε».

Όμως, όπως επισήμανε, «ο αγώνας δεν τελείωσε. Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία και μέσα από αυτήν έχουμε να παίξουμε έναν διαφορετικό ρόλο μέσα στο εργοστάσιο, αυτόν του εγγυητή της ασφαλούς λειτουργίας της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας».

Θέλοντας να υπογραμμίσει τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και των τοπικών φορέων στον αγώνα των εργαζομένων, ο κ. Βογιατζίδης είπε προς τον κ. Νεφελούδη ότι «ακόμη κι όταν κάναμε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχες πρόβλημα να συναντηθείς μαζί μας και να μας κοιτάξεις στα μάτια, βάζοντας μαζί μας στόχους που επιτυχώς φέραμε εις πέρας. Αντιθέτως, μικροκομματικά συμφέροντα συμμετείχαν συνειδητά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς, τοπικοί φορείς δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αν το έκαναν, ο αγώνας μας θα ήταν πιο σύντομος. Αντιθέτως, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που τάχθηκαν ξεκάθαρα και υπέμειναν και την κριτική μας και πίεσαν την Κυβέρνηση. Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».

Τελειώνοντας, τόνισε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να γίνει το εργοστάσιο πρότυπο εργασιακού χώρου και βίου, με στόχο την ανάπτυξη του Νομού και της χώρας», και  κάλεσε το κυβερνητικό στέλεχος: «Να σε δούμε και μέσα στο εργοστάσιο».

Κατάλαβα τι σημαίνει εργατική τάξη

«Μέσα από τον αγώνα σας κατάλαβα τι σημαίνει εργατική τάξη στην Ελλάδα, τι σημαίνει συνεργασία, πόνος, πάθος, αγωνιστικότητα για να διεκδικήσεις αυτά που σου ανήκουν», δήλωσε, ο κ. Νεφελούδης, θυμίζοντας ότι επρόκειτο για έναν σκληρό αγώνας, που δεν υπάρχει αντίστοιχος στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.  Έναν αγώνα που δείχνει προς το Εργατικό Κέντρο πως η Καβάλα έχει ένα υπόδειγμα αγωνιστικότητας».

Αναφερόμενος σ’ αυτούς που στάθηκαν απέναντι, τόνισε ότι «κάποιοι πολέμησαν για να μείνετε άνεργοι. Δεν κατάλαβαν ότι ενώ ήσασταν από έξω από το εργοστάσιο, αγωνιζόσασταν και για την αξιοπρέπεια στην εργασία και αυτών που ήταν μέσα.

Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της κρίσης των αποφάσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την αμφισβητούμενη αδειοδότηση του εργοστασίου. «Αυτό δεν θα μείνει έτσι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «νόθες άδειες που κρίνονται» και γνωστοποιώντας ότι αναμένεται το αποφαντικό του ελέγχου που έκανε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας.

Τέλος, δήλωσε ότι «θα πρέπει να επέλθει εργασιακή κανονικότητα, για όσους είναι ώριμοι να την αποδεχτούν. Ακολουθούν η εξυγίανση του εργοστασίου και η εύρεση νέου επενδυτή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στ αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή».

Συγκίνηση από τους βουλευτές

Συγκινημένοι οι βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου δήλωσαν ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν με τη μεριά των παρανόμως απολυμένων.

Ο κ. Νεφελούδης και οι βουλευτές, στη συνέχεια είχαν συνάντηση με εκπροσώπους Σωματείων του Νομού. Προηγουμένως, ο κ. Νεφελούδης στάθηκε στην είσοδο του ΕΥΚ και ξεπροβοδίζοντας τους εργαζόμενους στα λιπάσματα, τους ασπάστηκε έναν-έναν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)