to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με διπλή γραμμή ο Μητσοτάκης, όμηρος των αποστράτων

Προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα σε Σαμαρά - Καραμανλή για το "Μακεδονικό" - Το δίπολο "εθνικόφρονες - μειοδότες" στήνουν στη Ν.Δ. προσπαθώντας να αποκρούσουν τα σενάρια για δημιουργία δεξιού κόμματος


Ολοένα και δεξιότερα οδηγούν τον Κυρ. Μητσοτάκη οι αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και οι πιέσεις της “ακροδεξιάς” πτέρυγας της Ν.Δ. κατά της σύνθετης ονομασίας.

Έτσι, μετά την απόπειρα “καπελώματος” του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί ανεβοκατεβάζοντας διαρκώς τον πήχη για την επίλυση του "Μακεδονικού", αλλά και ανασύροντας στην επιφάνεια το μετεμφυλιακό δίλημμα - δίπολο που καλλιεργούσε η Δεξιά: “εθνικόφρονες” από τη μία, “μειοδότες” από την άλλη...

Πίσω απ’ αυτό το δίπολο, που προσεκτικά αλλά συστηματικά καλλιεργούν στελέχη της Ν.Δ., βρίσκεται η ανησυχία πολλών στην αξιωματική αντιπολίτευση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις στον χώρο δεξιότερα του Μοσχάτου: εξάλλου η μαζική προσέλευση πολιτών στο συλλαλητήριο και η “πληθωρική” -το λιγότερο...- παρουσία του στρατηγού Φρ. Φράγκου σ’ αυτό έχει πυροδοτήσει σενάρια και φήμες που θέλουν να “ψήνεται” η ίδρυση ενός “κόμματος του Βορρά”, με αμιγώς δεξιά χαρακτηριστικά, που θα “καβαλήσει” στο κύμα του "Μακεδονικού" για να σχηματίσει μία κρίσιμη μάζα πολιτικών υποστηρικτών.

Στη Ν.Δ., λοιπόν, προφανώς ούτε καν θέλουν να ακούνε για ένα τέτοιο σενάριο, καθώς είναι προφανές ότι ένα τέτοιο “πατριωτικό” κόμμα -ή κάτι σαν Χρυσή Αυγή με κοστούμι και γραβάτα - θα “κόψει” ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία συγκυρία που ο Κυρ. Μητσοτάκης διεκδικεί την πρωτιά στις επόμενες εκλογές, οψέποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ανακάλυψε “Αγανακτισμένους”

Σημειωτέον, πάντως, ότι η σεναριολογία -και οι, έστω εμβρυώδεις, διεργασίες μεταξύ των “ενδιαφερομένων- για νέο κόμμα “στα δεξιά” της Ν.Δ. δεν είναι ο μόνος “πονοκέφαλος” για τον Κυρ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά το "Μακεδονικό".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί και τις αντιτιθέμενες πλευρές του κόμματός του, καθώς από τη μία οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ και η πλευρά Σαμαρά εμμένουν στην θέση του 1992, από την άλλη οι “καραμανλικοί” επικαλούνται το “Βουκουρέστι”, ήτοι στη γραμμή “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις”.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει γκρίνιες και ενόχληση στο εσωτερικό του κόμματός του όταν υιοθέτησε στάση Ποντίου Πιλάτου και έδωσε “ελευθέρας” στους βουλευτές του ως προς την παρουσία τους στο συλλαλητήριο. Μετά το συλλαλητήριο, όμως, όταν κατέστη σαφές ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν μαζική, αλλά και πως όλοι οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές της Ν.Δ. ήταν παρόντες, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να επιχειρήσει να “καπελώσει” την εκδήλωση, αλλά και να της προσδώσει ευρύτερα πολιτικά -και δη αντικυβερνητικά- χαρακτηριστικά.

“Η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (sic). Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία" επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η διαμαρτυρία “εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα” καθιστώντας σαφές πως ψάχνει τους δικούς του “Αγανακτισμένους”.

Με “διπλή” γραμμή

Ταυτοχρόνως, πάντως, η Ν.Δ. και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρούν να “φωτίσουν” τον διαχωρισμό μεταξύ “εθνικής γραμμής” και “κόκκινης γραμμής”, προκειμένου η... “γαλάζια” γραμμή να χωράει και τους “καραμανλικούς” και τους “σαμαρικούς”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, να επαναλάβει εκ νέου τη “γαλάζια” διπλή γραμμή εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Η Ν.Δ., λοιπόν, διαμηνύει ότι το “Βουκουρέστι” είναι “το ελάχιστο” που μπορεί να αποδεχθεί ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τη “σύνθετη ονομασία”, αλλά με θέση... κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” και παραγώγων του.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες, με δημόσιες παρεμβάσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος επιχειρεί να συμβιβάσει τις δύο γραμμές και να δικαιολογήσει τον μαξιμαλισμό του κόμματός του αναφέροντας πως η Ν.Δ. περιμένει καλύτερα αποτελέσματα από το Βουκουρέστι επειδή τώρα είναι καλύτερες οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης, μικρότερες οι διεθνείς πιέσεις προς την Αθήνα, αλλά και διαλλακτικότερη του Ν. Γκρούεφσκι η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαξιμαλίζει, τα ντοκουμέντα και τα βίντεο που δείχνουν ότι η Ν.Δ. είχε δεχθεί ήδη από το 2008 τη χρήση του όρου “Μακεδονία” θα συνεχίσουν να κυνηγούν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έφερε στην επιφάνεια ένα βίντεο από δελτίο ειδήσεων του Mega εκείνη την εποχή, όταν η Ντ. Μπακογιάννη έλεγε σε ομάδα blogger που την είχαν επισκεφθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ήταν “αποδεκτή” η ονομασία “Νέα Μακεδονία”.

“Ενδοτικός” ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, όσο η Ν.Δ. κατευθύνεται ολοένα προς τα δεξιά ώστε να μην αφήσει ζωτικό χώρο σε τυχόν νέο κόμμα, τόσο διάφοροι “γαλάζιοι” επιχειρούν να ανασύρουν ένα άλλο “δίπολο” -προς αντικατάσταση του “Μνημόνιο - αντιμνημόνιο” άραγε; Ο λόγος για το, βγαλμένο από τις πλέον μαύρες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, “εθνικόφρονες εναντίον μειοδοτών”.

“Είναι λογικό οι συριζαίοι, που δεν έχουν πρόβλημα με την ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', να αδυνατούν να καταλάβουν την πατριωτική στάση του Αντ. Σαμαρά, του Κ. Καραμανλή και φυσικά του Κυρ. Μητσοτάκη. Στην αριστερή λογική τους ό,τι δεν είναι ενδοτικό είναι ακροδεξιό” υπογράμμισε, αίφνης, χθες ο Μ. Βορίδης, ενώ μήνυμα ακόμη και στους... αγανακτισμένους δεξιούς έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ 'Πρακτορείο:

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας χώρος για κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως γιατί κανένας δεξιός δεν θα ρισκάρει να μην πέσει ο Τσίπρας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αίσθημα στην κοινωνία είναι να φύγει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας όλων των εποχών όσο γίνεται πιο γρήγορα” επισήμανε.

Επιμονή Δένδια

Οι διαφωνίες, πάντως, δεν έχουν τέλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Ν. Δένδιας συνέχισε και χθες τις διαρκείς παρεμβάσεις του κατά των συλλαλητηρίων, καθώς, ερωτηθείς αν η μαζικότητα της εκδήλωσης την Κυριακή του έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις, απάντησε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει κάτι που να με έχει κάνει να αλλάξω άποψη στο ότι δεν είμαι γενικά υπέρ των συλλαλητηρίων σε ό, τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» (στον ρ/σ Πρακτορείο FM).

Ταυτοχρόνως μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματός του -και δη στους... “πολυλογάδες”- έστειλε ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Κ.Αχ. Καραμανλής: “Και από τη Ν.Δ. και από την κυβέρνηση μιλούν πολλοί άνθρωποι που δεν πρέπει να μιλάνε”. Ο Κ. Καραμανλής, μάλιστα, επισήμανε πως “αυτοί που πρέπει να μιλάνε” είναι ο πρόεδρος, ο υπεύθυνος τομεάρχης και η εκπρόσωπος Τύπου” και πρόσθεσε: «Αυτοί εκφράζουν τη θέση της Ν.Δ. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά τελικά η επίσημη θέση εκφράζεται από αυτούς, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

Η διαφωνία των “πρώην”

Εν τω μεταξύ, μέσω... διαρροών και υπονοουμένων, αναδεικνύεται ο εγκλωβισμός του Κυρ. Μητσοτάκη στις διαφορετικές απόψεις των δύο “πρώην”: του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή.

Ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός, που άφησε τους εκπροσώπους των παμμακεδονικών ενώσεων, την περασμένη εβδομάδα, να υπονοήσουν ότι συμφωνεί μαζί τους ενάντια στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, απάντησε με ένα “όλα καλά προς το παρόν” προχθές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, εισερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Γ. Κεφαλογιάννη.

Αυτή η φράση του ερμηνεύεται ως έμμεση επιδοκιμασία και υποστήριξη του συλλαλητηρίου, αλλά και του κεντρικού αιτήματός του, δηλαδή της μης χρήσης του όρου “Μακεδονία”.

Στον αντίποδα, έπειτα από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που παρουσίαζε τον Κ. Καραμανλή να λέει σε συνομιλητές του πως “ποτέ δεν δέχθηκε ονομασία με τον όρο 'Μακεδονία'”, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κατέστησαν σαφές το αντίθετο. “Η μόνη παρέμβασή του είναι αυτή περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους” έλεγαν πηγές από το περιβάλλον του αναφερόμενες σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Real News" στο οποίο αναφερόταν η σχετική ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού.

Κόμμα βλέπει τώρα ο Φραγκούλης Φράγκος

Αφού εξαπέλησε ύβρεις περί «γυφτοσκοπιανών»

"Μετά τα 'Ζήτω ο ελληνικός στρατός, Ζήτω οι ειδικές δυνάμεις'"...

Πάντως, μια γεύση μόνο από την ομιλία του Φρ. Φράγκου στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής είναι αρκετή προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο πολιτικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, αλλά και του τυχόν νέου “δεξιού κόμματος”, αν αυτό προκύψει. Κάλεσε τους πολίτες «να φωνάξουν επιτέλους 'ζήτω ο ελληνικός Στρατός', 'ζήτω οι ειδικές δυνάμεις'», αποκάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ “γυφτοσκοπιανούς”, συνέδεσε την ψιχάλα που άρχισε να ρίχνει με... το “δάκρυ της Παναγίας” και επιτέθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη ως... χρηματοδοτούμενο από τον Τζ. Σόρος!

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, ενώ παλαιότερα είχε διαψεύσει τα σενάρια περί ίδρυσης κόμματος, από προχθές ο Φρ. Φράγκος αφήνει όλα τα σχετικά ενδεχόμενα ανοιχτά, “αν τού ζητηθεί”, επαναλαμβάνοντας τη φράση “δεν είμαι ρίψασπις”.

Με ύβρεις κατά ΣΥΡΙΖΑ απαντά η ΟΝΝΕΔ στις "κρεμάλες" του υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης

Τον στέλνουν στο πειθαρχικό αλλά...

Σαν να μην έφταναν όλα τούτα, το παραλήρημα του υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ Δημ. Τρούπου ανέδειξε και το... ήθος που επικρατεί στη “γαλάζια” νεολαία. «Αλεξάκη, κάτσε καλά, είσαι επικίνδυνος... η ΕΛΛΑΣ δεν είναι παιχνιδάκι για να κάνεις τα ''ψευτοαριστεροπατριωτικά'' καπρίτσια σου... Οι κρεμάλες στο Σύνταγμα για τους εθνοπροδότες είναι έτοιμες και περιμένουν...» έγραψε στο Τwitter για τον πρωθυπουργό, ενώ περιέγραψε ως “πιθήκια” τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την παραίτησή του ζήτησε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ρατσιστικές και φασιστικές διατυπώσεις εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα και του γειτονικού λαού της ΠΓΔΜ, που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Τρούπος, ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής χυδαιότητας” επισήμανε η Κουμουνδούρου ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη την αποπομπή του.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβος, πάντως, αποδοκίμασε τον “γαλάζιο” νεολαίο με... το γάντι και προανήγγειλε την παραπομπή του στο Πειθαρχικό, αλλά έκανε λόγο για... “βόθρο της άνω και της κάτω πλατείας”.

“Οι κρεμάλες και τα ρατσιστικά σχόλια δεν έχουν θέση στην ΟΝΝΕΔ. Δεν είμαστε ίδιοι με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που χωρίς ντροπή προπηλάκιζαν λεκτικά και σωματικά τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ανοίγοντας τον βόθρο της άνω και της κάτω πλατείας” δήλωσε ο Κ. Δέρβος υποστηρίζοντας πως "το κόμμα που εκτρέφει Πολάκηδες και Καρανίκες δεν θα κάνει μαθήματα πολιτικού ήθους στην ΟΝΝΕΔ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)