to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 22.01.2018

Διεθνή

Πώς σώθηκαν οι Έλληνες πιλότοι από την τρομοκρατική επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Οι δύο Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο είναι τελικά καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε βρετανική βάση. Οι ίδιοι μίλησαν για την περιπέτεια που έζησαν.


Δυο Έλληνες πιλότοι βρέθηκαν ανάμεσα στους ένοικους του ξενοδοχείου  Intercontinental στην Καμπούλ, το οποίο έγινε στόχος πολύνεκρης επίθεσης των Ταλιμπάν

Σε 43 ανέρχονται, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik οι νεκροί από την επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental, ενώ οι αρχές του Αφγανιστάν αναφέρουν πως «η τρομοκρατική ενέργεια κράτησε 12 ώρες και έληξε με την απελευθέρωση 160 ομήρων, οι 41 ξένοι» ενώ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 6 τρομοκράτες έπεσαν νεκροί.
 
Στην αρχική ανακοίνωση του, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν έκανε λόγο για 14 νεκρούς, με το BBC, να μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται κι ένας Έλληνας. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.
 
Οι δύο Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο είναι τελικά καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε βρετανική βάση. Οι ίδιοι μίλησαν για την περιπέτεια που έζησαν.
 
Μιλώντας στο Star, ο Βασίλης Βασιλείου είπε ότι σώθηκε χάρη στα αντανακλαστικά του. Όπως διηγείται, βρίσκονταν στον 5ο όροφο, όπου επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν, σκορπίζοντας τον θάνατο. Όταν άκουσε τους πυροβολισμούς, αμέσως έσβησε τα φώτα του δωματίου του. «Είδα τους σεκιούριτι να τρέχουν προς το βουνό, περίπου 10 άτομα», λέει. Στη συνέχεια, περιγράφει πως οι τρομοκράτες έφτασαν στο δωμάτιό του. Πρώτα, έσπασαν την πόρτα του διπλανού δωματίου, ώστε να μπορούν να παρατηρούν και να «χτυπάνε» στην πλατεία. 
«Ζω από θαύμα... έμεινα μαζί με τους τρομοκράτες σχεδόν 13 ώρες. Πρώτα σκότωναν τους Δυτικούς και μετά γελούσαν με τους νεκρούς. Εγώ, με το πού μπήκα στο δωμάτιό μου, κλείδωσα. Άνοιξα την μπαλκονόπορτα, σήκωσα ένα κρεβάτι όρθιο και κρύφτηκα στο στρώμα του άλλου κρεβατιού, ενώ το είχα πρώτα κόψει με το μαχαίρι. Μπήκα μέσα και έμεινα εκεί πολλές ώρες… Όλη την ώρα άκουγα φωνές, πυροβολισμούς και χτυπήματα στις πόρτες» είπε.
 
«Όταν ήρθαν στο δικό μου δωμάτιο στον 5ο όροφο, έσπασαν την πόρτα με μια βαριοπούλα και μπήκαν. Ευτυχώς το ρεύμα ήταν κομμένο και έτσι ήταν σκοτεινά, πυροβόλησαν το άλλο κρεβάτι με μερικές ριπές και μετά άρχισαν να μιλάνε και να γελάνε, έφευγαν και ξαναγυρνούσαν στο δωμάτιό μου. Μάλιστα ο ένας, ο πιο κοντός, μάλλον ο αρχηγός τους, κάθισε δίπλα στο κρεβάτι να ξεκουραστεί και τους έδινε οδηγίες... Μπαινόβγαιναν στο δωμάτιό μου για 13 ώρες, μέχρι να με σώσει η συμμαχική ασφάλεια. Μόλις έφυγαν την πρώτη φορά, θεώρησα ότι μπορώ να πηδήξω από τον 5ο όροφο ή ακόμα να διαφύγω από τα μπαλκόνια… Όταν βγήκα στο μπαλκόνι οι φίλιες δυνάμεις με πέρασαν για τρομοκράτη και άρχισαν να μου ρίχνουν και μια σφαίρα πέρασε δίπλα μου. Ξαναμπήκα αμέσως μέσα και κρύφτηκα στο στρώμα» αναφέρει, στο Πρώτο Θέμα. 
 
«Μετά από αρκετές ώρες, οι τρομοκράτες άναψαν φωτιά στο δωμάτιό μου… Ταράχτηκα, αλλά επειδή μας έχουν εκπαιδεύσει για τέτοιες περιπτώσεις, έκοψα την μπλούζα μου και έβαλα στα ρουθούνια μου ύφασμα, ενώ με την υπόλοιπη μπλούζα κάλυψα το στόμα μου, αναπνέοντας μόνο από το στόμα. Ευτυχώς, ως εκ θαύματος η μπαλκονόπορτα έκλεισε από τον αέρα και έτσι δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο στο δωμάτιο, για να συνεχίσει η καύση της φωτιάς. Βλέποντας όμως την φωτιά, οι φίλιες δυνάμεις πέταξαν νερό με πίεση και την έσβησαν, βρέχοντάς με και μένα, όπου έμεινα βρεγμένος στους - 2 βαθμούς Κελσίου, παθαίνοντας υποθερμία… Ευτυχώς, στις 12 το μεσημέρι σήμερα (σσ. χθες) οι φίλιες δυνάμεις κατάφεραν και έλεγξαν τον χώρο, όπου, όταν άκουσα να μιλούν αγγλικά, βγήκα και αποκαλύφθηκα - έμειναν έκπληκτοι οι άντρες της ασφάλειας» κατέληξε.
 
«Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ, που βρισκόμασταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και τρώγαμε… Ξαφνικά ακούμε πυροβολισμούς από το μέρος της κουζίνας. Προφανώς, οι τρομοκράτες μπήκαν από την πόρτα της κουζίνας στον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου και σκότωναν Δυτικούς. Μόλις ο Βασίλης και εγώ ακούσαμε τους πυροβολισμούς, σηκωθήκαμε και τρέξαμε στα δωμάτιά μας, θεωρώντας το καλύτερο για την ασφάλειά μας. Εγώ κατευθύνθηκα στον 4ο όροφο, ενώ ο Βασίλης στον 5ο, που ήταν αντίστοιχα τα δωμάτιά μας. Από την εκπαίδευση που μας έχουν κάνει, μας έχουν πει σε τέτοιες περιπτώσεις να κρυβόμαστε ή στο κρεβάτι ή στην μπανιέρα. Εγώ μπήκα στην μπανιέρα, αλλά δεν ήρθαν πολλοί στον όροφό μου. Περισσότερο πρόβλημα είχε ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος και ο 5ος - μάλιστα τον πρώτο και τον δεύτερο τους κάψανε ολοκληρωτικά» είπε, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ο δεύτερος πιλότος, Μιχάλης Πουλικάκος.
 
Οι αρχές ζητούν απαντήσεις για την πολύνεκρη επίθεση 
 

Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν σήμερα για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, που απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η αφγανική πρωτεύουσα σε επιθέσεις ενόπλων.

Ακόμη και σε μια πόλη εξοικειωμένη με τη βία, η επίθεση των ενόπλων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, προκάλεσε σοκ και ήγειρε ερωτήματα για το πώς οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έναν λοφίσκο με θέα την πόλη και σήμερα η περιοχή γύρω από αυτό παρέμεινε αποκλεισμένη. Η επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και την ευθύνη για αυτήν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την επιβολή του ισλαμικού νόμου μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία το 2001 από τις υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επισήμως κάνει λόγο για τουλάχιστον 19 νεκρούς, αλλά οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τους 30.

Πολλά από τα θύματα ήταν Ουκρανοί, μέλη πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας Kam Air, και ο θάνατός τους πιθανόν να εγείρει ερωτήματα για το αν ξένοι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αφγανικές εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να τους προσφέρουν τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη ή οι πρεσβείες ξένων χωρών.

Οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν έναν ζωτικό σύνδεσμο ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις της χώρας αυτής όπου οι οδικές μετακινήσεις είναι συχνά επικίνδυνες και αναξιόπιστες.

"Πολλοί Ουκρανοί μηχανικοί αεροσκαφών εργάζονται στο Αφγανιστάν και όλα τα θύματα εργάζονταν στην αφγανική αεροπορική εταιρεία Kam Air και διέμεναν στο ξενοδοχείο Intercontinental", δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Βίκτορ Νικίτιγιουκ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Αφγανιστάν, ο οποίος εδρεύει στο γειτονικό Τατζικιστάν.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι επτά Ουκρανοί σκοτώθηκαν και είπε ότι ένας αξιωματούχος του προξενείου θα επισκεφθεί την Καμπούλ για να φροντίσει για τον επαναπατρισμό των σορών τους. Και οι πέντε δράστες της επίθεσης έχουν επίσης σκοτωθεί.

Πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 21:00 του Σαββάτου, παραμένουν αδιευκρίνιστες και πιθανόν οι έρευνες να επικεντρωθούν στην ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, οι πέντε ένοπλοι πέρασαν από ένα πρώτο σημείο ελέγχου πλησιάζοντας το ξενοδοχείο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο που βρίσκεται κοντά σε χώρο στάθμευσης πλησίον της εισόδου του ξενοδοχείου.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, φαίνεται ότι οι δράστες πυροβόλησαν τους φρουρούς στο σημείο ελέγχου και προωθήθηκαν από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου στην κουζίνα του προτού εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Έχοντας πλέον εισέλθει, άνοιξαν πυρ στο ισόγειο και στους πρώτους ορόφους του ξενοδοχείου εναντίον υπαλλήλων και ενοίκων του προτού μεταφερθούν γρήγορα στους υψηλότερους ορόφους του εξαώροφου κτιρίου.

Ο Χασιμπουλάχ, ο οποίος εργάζεται στον φούρνο του ξενοδοχείου, είπε ότι όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί ανέβηκε τρέχοντας στους πάνω ορόφους και βρήκε καταφύγιο μέσα σε ένα δωμάτιο του πέμπτου ορόφου μαζί με περίπου άλλους 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ενοίκους. Από το μπαλκόνι του δωματίου έπεσε στο κενό και επέζησε έχοντας υποστεί κατάγματα και στα δύο πόδια του, στην πλάτη του καθώς και εσωτερικά τραύματα.

Μιλώντας από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, ο ίδιος είπε ότι οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν την πόρτα, πίσω από την οποία οι ένοικοι είχαν στοιβάξει έπιπλα. Ξαφνικά έσβησαν τα φώτα και ο Χασιμπουλάχ έκρινε ότι η μοναδική του ευκαιρία ήταν να πηδήξει από το μπαλκόνι για να σωθεί.

Περισσότεροι από 150 ένοικοι του ξενοδοχείου και επισκέπτες του κατάφεραν να διαφύγουν όταν ένα τμήμα του τυλίχθηκε στις φλόγες. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σεντόνια για να κατέβουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των πάνω ορόφων, ενώ άλλοι διασώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)