to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 19.01.2018

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: «Αναπτυξιακή Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας»

Ομιλία-τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου και συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στη διημερίδα για τον τουρισμό υγείας στο Ηράκλειο


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου αρχικά να πω ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων - που όλοι καταλαβαίνουμε - η Υπουργός Τουρισμού δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην διημερίδα.

Θα ήθελα, ωστόσο, να μεταφέρω το χαιρετισμό της ίδιας και τη στήριξη του Υπουργείου σε μια εκδήλωση που αφορά μια σημαντική πτυχή του θεματικού τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρούσα συγκυρία έχει ορισμένα βασικά γνωρίσματα:

ü  Αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

ü  Εδραίωση και ισχυροποίηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

ü  Πρωτόγνωρα - ιστορικά επίπεδα κρατήσεων και αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων στους περισσότερους προορισμούς της χώρας, με πολύ σημαντική θέση να καταλαμβάνει η Κρήτη.

ü  Ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.

Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι αποκομμένα από το Ηράκλειο και την Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηράκλειο έφτασε μέσα στο 2017 τους 7.472.883 επιβάτες, δηλαδή αύξηση 10,8% σε σχέση με το 2016, και είναι κοινός τόπος ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι χρονιά εδραίωσης αυτής της δυναμικής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όχι τυχαία, αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρει το Ηράκλειο ως «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη».

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την συντελούμενη στροφή της στρατηγικής για άμβλυνση της εποχικότητας μέσω της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού – και φυσικά τον τουρισμό υγείας.  

Πού βρισκόμαστε σήμερα:

Σήμερα είναι υπό ολοκλήρωση το νομικό πλαίσιο στον ιατρικό τουρισμό, και ειδικότερα τα θέματα του Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, η Χορήγηση Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού, ο τρόπος πιστοποίησης των Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, η κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ξένων πολιτών – αποδεκτών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς του Ιατρικού Τουρισμού, εκπονείται Αναπτυξιακή Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού. Σημειώνω ότι συναρμόδια Υπουργεία, εκτός των Τουρισμού και Υγείας, είναι και τα Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας.

Σε μια τέτοια αναπτυξιακή δράση, τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις της διημερίδας φυσικά λαμβάνονται υπόψη.

Επιτρέψτε μου να πω ότι βασικός και συναφής στόχος είναι και η διαμόρφωση του νέου πλαίσιου για τον ιαματικό τουρισμό.

Έχει λυθεί οριστικά το  πρόβλημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών, όπου στο παρελθόν είχαν μπλοκάρει οι επενδύσεις.  Νομοθετήθηκε ο  διαχωρισμός των φυσικών εκροών υδάτων των ιαματικών εγκαταστάσεων από οποιασδήποτε μορφής λύματα. Μάλιστα, η πρώτη άδεια λειτουργίας  σε ειδική τουριστική υποδομή με ιαματικές υπηρεσίες δόθηκε τον Μάρτιο του 2017 σε υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό και ακολουθούν κι άλλες. Με χθεσινή μάλιστα απόφαση της Υπουργού Τουρισμού αναγνωρίστηκε η δεύτερη στην Αττική ιαματική πηγή- η Αιξωνή Γλυφάδας.

Σήμερα διερευνούνται όλες οι δυνατότητες συνεργασίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα και τομείς του τουρισμού υγείας όπου είμαστε ανταγωνιστικοί. 

Είναι προχωρημένες οι συζητήσεις στον τομέα του τουρισμού και της υγείας  με φορείς ασφαλιστικών φορέων χωρών, όπως η  Ρωσία, ο Καναδάς και οι Αραβικές χώρες για την προώθηση αυτής της μορφής τουρισμού.

Η Ελλάδα και φυσικά και η Κρήτη χάρη στο εξαιρετικό της κλίμα, και τις υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες από καταρτισμένο προσωπικό και πρωτοπόρους επιστήμονες, αποτελεί ιδανικό ιατρικό προορισμό.

Πίσω από όλες τις ενέργειες όμως λαμβάνεται υπόψη μια πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών ταξιδίων στο εξωτερικό που εντάσσονται στην κατηγορία τουρισμού υγείας έχουν ως βασικό κίνητρο την ευεξία και τις διακοπές σπα.

Μόνο το 1/3 αφορά σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για ιατρικούς λόγους (θεραπεία, αποτοξίνωση σε νοσοκομείο και νοσηλεία σε κλινικές).

Ωστόσο, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε τομείς όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, ιατρική και ορθοπεδική αποκατάσταση, η οδοντιατρική και οι αισθητικές επεμβάσεις.

Επίσης, - και αυτό αφορά ειδικά την Κρήτη - η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού στον κόσμο, με πάνω από 1 εκατ. ταξίδια υγείας/ ευεξίας και ακολουθούν οι ΗΠΑ και έπειτα οι ασιατικές αγορές (Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία).

Κάθε σχέδιο ανάπτυξης του ευαίσθητου αυτού θεματικού τουρισμού πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα. Όπως για παράδειγμα, πρέπει να μας απασχολήσει γιατί σήμερα μια περιοχή της Αθήνας, το Χαλάνδρι που συνδέεται με ιατρικά κέντρα, παρουσιάζει σημαντική αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

Επιτρέψτε μου ειδικά για την Κρήτη να σημειώσω ότι η εικόνα στις μονάδες υγείας στις πύλες εισόδου της χώρας, πρέπει να συμβαδίζει με την πρώτη και τελευταία εντύπωση για την χώρα που θέλουμε να αποκομίσουν οι επισκέπτες. Είναι αυτονόητη η ανάγκη για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε λιμάνια και αεροδρόμια. Χαίρομαι που στη διημερίδα παρεμβαίνει και ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου. Είναι ένα θέμα που έχουμε ήδη συζητήσει και προχωρήσει. Το υπό ίδρυση Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σίγουρα μπορεί να παίξει επίσης έναν σημαντικό ρόλο.

Πού πρέπει να εστιάσουμε;

1.   Στην κάλυψη των τουριστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

2.   Στην κάλυψη τουριστών με συγκεκριμένα, ειδικά και χρόνια προβλήματα υγείας. Πχ. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένα Κέντρο Αποκατάστασης για νεφροπαθείς πλάι στον τουριστικό προορισμό.

3.   Στη βασική παράμετρο, ότι κάθε ενέργεια χάραξης μιας μονάδας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το Χάρτη Υγείας της Κρήτης.

4.   Στην εξειδίκευση και σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.

5.   Στις οργανωμένες ενέργειες, συνέργειες και στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου η Ελλάδα, να καταστεί προορισμός ιατρικού τουρισμού και στη συνέχεια να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της, προκειμένου το εγχείρημα να έχει διάρκεια.

6.   Σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τη χώρα των ίδιων των τουριστών, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από αξιόλογο προσωπικό.

7.   Στη σύσταση τοπικού συνεργατικού σχηματισμού από την Περιφέρεια για όλες τις περιπτώσεις φορέων και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο τομέα του ιατρικού τουρισμού στην Κρήτη.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι σίγουρος ότι στις δύο μέρες θα κατατεθούν και θα αναδειχθούν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Όπως είμαι βέβαιος ότι η υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος δεν θα γίνει αυτόματα.

Απαιτεί σχέδιο και συνέργεια κράτους, κοινωνίας, φορέων.

Και αυτό αφορά βεβαίως και τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού υγείας.

Σας ευχαριστώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)