to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μακεδονικός» πονοκέφαλος για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Επισήμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει να περιφρουρήσει το κόμμα του από κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας, αφήνοντας... όλα τα λουλούδια να ανθίσουν


Σε εσωκομματικό γρίφο εξελίσσεται για τον Κυρ. Μητσοτάκη η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του «Μακεδονικού», καθώς η “αφωνία” του προέδρου της Ν.Δ. έχει προκαλέσει έντονη γκρίνια σε μερίδα στελεχών και βουλευτών της οδού Πειραιώς, ενώ ταυτοχρόνως βαθαίνει η διχοστασία στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τα συλλαλητήρια, τη “γραμμή” του Βουκουρεστίου και την επιθυμία πολλών “γαλάζιων” για μη χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Επισήμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει να περιφρουρήσει το κόμμα του από κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας, αφήνοντας... όλα τα λουλούδια να ανθίσουν: στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού των τομεαρχών της Ν.Δ., ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κάθε στέλεχος μπορεί να εκφράζει την άποψή του, υπό την προϋπόθεση πως αν η κυβέρνηση φέρει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, η Ν.Δ. θα υιοθετήσει μία στάση που θα πρέπει να τηρήσουν όλοι. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαβεβαιώσει ότι όποιο στέλεχος ή βουλευτής του κόμματος επιθυμεί να παραστεί σε συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» έχει την ελευθερία να το πράξει.

Συναντήσεις με βουλευτές

Ωστόσο, παρά την “ελευθερία” καθενός στη Ν.Δ. να τοποθετηθεί όπως νομίζει, η εσωστρέφεια καραδοκεί, καθώς ακόμη και η “γραμμή” του Βουκουρεστίου προκαλεί προβληματισμό. Μάλιστα, προχθές, στο περιθώριο της συνεδρίασης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με περίπου δεκαπέντε βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, οι “γαλάζιοι” βουλευτές μετέφεραν στον πρόεδρο της Ν.Δ. τον προβληματισμό της βάσης του κόμματος για τυχόν χρήση του όρου “Μακεδονία” ακόμη κι αν τηρηθεί η γραμμή του Βουκουρεστίου. Επίσης, όλα δείχνουν πως, παρά την έμμεση διαφωνία που έχει εκφράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα συλλαλητήρια -επικαλούμενος τη φράση του Κων. Καραμανλή πως “εξωτερική πολιτική δεν γίνεται στους δρόμους”- δεν θα είναι λίγοι οι “γαλάζιοι” που θα βρεθούν σ' αυτά. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει, κατά πληροφορίες, νέο ραντεβού για αύριο με τους εν λόγω βουλευτές, ώστε η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων δεδομένων, εφόσον αυτά προκύψουν από τη σημερινή συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους Βασιλάκη - Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη για το «Μακεδονικό».

Κινητικότητα Καραμανλή

Ενόσω η “αφωνία” του Αντ. Σαμαρά και κορυφαίων “σαμαρικών”, όπως ο Άδ. Γεωργιάδης, ενισχύουν τα σενάρια περί διαφωνίας τους ακόμη και με τη “γραμμή” του Βουκουρεστίου, κινητικότητα για το «Μακεδονικό» επιδεικνύει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το γραφείο του ουδέποτε διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Realnews” την περασμένη Κυριακή, στο οποίο ο ίδιος εμφανιζόταν να τονίζει σε συνομιλητές του πως “δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος”, θέτοντας άλλη μία “κόκκινη γραμμή”. Ταυτοχρόνως, χθες ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους “πανμακεδονικών οργανώσεων” ανά την υφήλιο. Όπως είπαν μετά την 25λεπτη συνάντηση, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το «Μακεδονικό». Μάλιστα, σύμφωνα με τον γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Παν. Μπαλτατζή, ο Κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση όχι μόνο δεν διέψευσε τη διαρροή, αλλά την... επικαλέστηκε επιβεβαιώνοντάς τη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)