to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 16.01.2018

Κοινωνία

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη χθεσινή δόνηση στην Ανατολική Αττική

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή τη Δευτέρα στις 10: 24 σε ολόκληρη την Αττική - Συνέχεια τους σμήνους σεισμών η χθεσινή δόνηση, λένε οι σεισμολόγοι


Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης .

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γ. Χουλιάρα, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επίσης υποστηρίζει ότι πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Φωτογραφία της Eleftheria Koumandou.

Οι σεισμολόγοι συνδέουν άμεσα τη χθεσινή δόνηση με το σμήνος σεισμών που έχει παρουσιαστεί τις προηγούμενες ημέρες. Μιλούν για μία περιοχή η οποία δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διασπορά των επικέντρων καθώς  δεν μπορεί να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε ευρύτερη περιοχή. 

«Στις 2 Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Αττική η οποία συνεχίστηκε με αραιότερο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες και ακριβώς στην ίδια περιοχή. Άρα, συνδέουμε τους σεισμούς», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτο.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως «Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος αυτής της σειράς, όλοι οι άλλοι είχαν μικρότερα μεγέθη και πρόκειται για περιοχή χωρίς ιστορικό μεγάλων σεισμών και αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά. Ωστόσο, τα φαινόμενα των χειμώνα έχουν πάντα μια υψηλή αβεβαιότητα» είπε και συνέστησε ψυχραιμία.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Όλα τα επίκεντρα διατάσσονται στο βόρειο-βορειανατολικό άκρο της Πεντέλης, προς την πλευρά του Μαραθώνα με το μικρό εστιακό βάθος να είναι ο λόγος που έγινε τόσο αισθητός.

Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, ««Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός γιατί ούτως αυτοί οι σεισμοί είναι παραπλήσιου μεγέθους. Δεν έχουμε έναν σεισμό αρκετά πιο μεγάλο για να τον θεωρήσουμε ως κύριο και προέρχονται από μικρά ρήγματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ίδια περιοχή και τα οποία ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο».

Το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όπως υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας είναι ότι «Δεν υπάρχει διασπορά των επικέντρων σε μεγάλη απόσταση γεωγραφική και σε μεγάλη περιοχή και έτσι φαίνεται πολύ εντοπισμένη δραστηριότητα σε μικρή περιοχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε ευρύτερη περιοχή και δεν μπορεί να πάει προς την πλευρά του Ωρωπού ή των Αφιδνών όπου εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες τεκτονικές δομές».

«Τις επόμενες ώρες θα έχουμε κάποιες ακολουθίες»

Τουλάχιστον δέκα μετασεισμοί ακολούθησαν μετά την ασθενή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και οπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Αρκετοί μετασεισμοί -πάνω από δέκα- ακολούθησαν και σίγουρα τις επόμενες ημέρες και ώρες θα έχουμε και κάποιες ακολουθίες. Ένας σεισμός 4,4 δεν "σβήνει" τόσο απλά, θα έχει κάποια μικρή ακολουθία σίγουρα, αν η κατάσταση συνεχίσει να βαίνει ομαλώς, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Υπογράμμισε δε, ότι, «δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για έναν σεισμό 4,4 (Ρίχτερ) που γίνεται σε μια περιοχή η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιβαρυμένα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορική σεισμικότητα, υπάρχουν κάποια ρήγματα πιο βόρεια που έχουν δώσει κάποιους σεισμούς, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περιοχή και τέλος πάντων δεν μπορεί για μία ακολουθία τόσο μικρή να είμαστε μονίμως ανήσυχοι και αναστατωμένοι».

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε: «Κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο συχνά στον ελλαδικό χώρο (σ.σ. σεισμοί) με κάποιον "μαγικό" τρόπο –καταλαβαίνω, ίσως η πίεση της καθημερινότητας ή άλλα προβλήματα- το ξεχνάμε και λέμε συνεχώς μας αιφνιδιάζει. Δεν μπορεί να σε αιφνιδιάζει κάτι το οποίο συμβαίνει σε ετήσια βάση με σημαντικές συνέπειες. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ξεχάσει ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε δύο καταστρεπτικούς σεισμούς με θύματα στον ελληνικό χώρο, στην Κω και τη Λέσβο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, «είναι πολύ δύσκολο να πούμε εάν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, παρόλο που αυτό είναι το πιο πιθανό, η ακολουθία να σβήσει φυσιολογικά (...) το ιστορικό της περιοχής είναι ευνοϊκό, αλλά ειλικρινά σας λέω δεν υπάρχει κανένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης με το οποίο να μπορεί να σας πει κάτι κατηγορηματικά (...)».

Τέλος, σημείωσε πως «οι πιο πολλοί κύριοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο, πάνω από τους μισούς, γίνονται πρακτικά χωρίς κανέναν προσεισμό, οπότε ο συνδυασμός είναι ακόμα πιο απόλυτος σ' αυτές τις περιπτώσεις».

 

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)