to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 12.01.2018

Οικονομία

Η προεδρία του Eurogroup από τον Ντάισελμπλουμ στον Σεντένο που δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι η παράδοση της προεδρίας του Eurogroup από το Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, Μάριο Σεντένο. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διετέλεσε πρόεδρος του Eurogroup από το 2013, ενώ η θητεία του λήγει επίσημα αύριο.


Για να σηματοδοτήσουν την αλλαγή στην ηγεσία του Eurogroup, οι δύο άντρες πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας σήμερα στο Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Μ. Σεντένο για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία συζήτησαν επίσης την ημερήσια διάταξη του Eurogroup. 

«Έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, καθιστώντας το κοινό μας νόμισμα πιο ανθεκτικό σε μελλοντικές κρίσεις» σημείωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ανάληψη της ηγεσίας του Eurogroup. «Η ευθύνη μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα καταβάλλει «κάθε προσπάθεια» για να επιτύχει την «απαραίτητη συναίνεση», ενώ ευχαρίστησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ για την «ισχυρή» του ηγεσία «σε μια περίοδο όπου η ζώνη του ευρώ τέθηκε υπό δοκιμή». 

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Η ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα από ό,τι το 2013. Έχουμε οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες, η ανεργία πέφτει και τα δημόσια οικονομικά είναι πιο υγιή. Έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, ιδίως της τραπεζικής ένωσης. Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Σεντένο ό,τι καλύτερο στο νέο του ρόλο ως προέδρου του Eurogroup».

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του Μ. Σεντένο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου 2018.


Ο νέος πρόεδρος Μάριο Σεντένο δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, δεσμεύθηκε σήμερα να προωθήσει με «ισχυρή αποφασιστικότητα» τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του από τον απερχόμενο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Παρίσι.

«Το παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε (τις μεταρρυθμίσεις) των θεσμών που έχουμε στην ευρωζώνη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σε μία μικρής διάρκειας τελετή στην πρεσβεία της χώρας του στο Παρίσι.

«Αυτό σχετίζεται με την τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και τις συζητήσεις που έχουμε για τη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Σεντένο.

«Έχουμε βγει από την κρίση, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να «ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών μας και να οικοδομήσουμε μια ευρωζώνη πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική», ενώ κάλεσε τους εταίρους του να σταθούν στο ύψος «των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο διάδοχός του «έχει ισχυρή υποστήριξη εντός του Eurogroup για να προωθήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της ευρωζώνης». Ο Ολλανδός πολιτικός του έδωσε συμβολικά το «καμπανάκι του Eurogroup» που χρησιμοποιούσε για την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η τελετή έλαβε χώρα στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες «για πρακτικούς λόγους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες του Σεντένο και του Ντάισελμπλουμ και όχι για συμβολικούς λόγους.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)