to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 11.01.2018

πηγή: t-zine.gr

Κοινωνία

Στο υπουργείο Υγείας αντιπροσωπεία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας τέθηκαν, εκ μέρους του ΣΥΔ, μία σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις προκλήσεις που ανακύπτουν από την εφαρμογή του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνει σχετικά με συνάντηση εκπροσώπων του ΣΥΔ με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό, καθώς και άλλα στελέχη του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΥΔ,  την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση που διήρκεσε περί τις δύο ώρες στην οποία εκ μέρους του ΣΥΔ συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, η Σύλβια Κουρετζή, Γενική Γραμματέας και η Άννα Απέργη, διευθύντρια του γραφείου του ΣΥΔ, ενώ εκ μέρους του Υπουργείου συμμετείχαν ακόμη ο Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού, και η συνεργάτης του Υπουργού, κυρία Αθηνά Παπαναγιώτου.

Τέθηκαν εκ μέρους του ΣΥΔ, μία σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις προκλήσεις που ανακύπτουν από την εφαρμογή του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με πρωταρχικά: α) την επταμελή διεπιστημονική επιτροπή που ορίζεται στο Άρθρο 3, παρ. 2 του νόμου, για τα πρόσωπα ηλικίας 15-17 ετών, β) θέματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης χωρίς στιγματισμό και διακρίσεις για τα πρόσωπα που μεταβάλουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, γ) συμμόρφωση της χώρας μας με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επιταγές της αποπαθολογικοποίησης της ταυτότητας φύλου, δ) πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου από τα ασφαλιστικά ταμεία, ε) θέματα υγείας ίντερσεξ προσώπων, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την διασφάλιση της πλήρους ασφαλούς πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις.

Αναφορικά με την σύσταση της Διεπιστημονικής Επιτροπής όπως ορίζει η παράγραφος 2, άρθρο 3 του ν. 4491/2017, και για την οποία αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, το ΣΥΔ παρά την κατ’ αρχήν αντίθεσή του με την έντονη ιατρικοποίηση που εισάγεται και η οποία βρίσκεται μακριά τόσο από τις πρόσφατες συστάσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Τρανς Υγείας (WPATH), όσο και από τις αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει καταθέσει από κοινού με την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων ώστε η επιτροπή αυτή τουλάχιστον να ανταποκρίνεται στα ελάχιστα στάνταρντς επιστημονικής γνώσης.

Σε σχέση με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης χωρίς στιγματισμό και διακρίσεις για τα πρόσωπα που μεταβάλουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, το ΣΥΔ έθεσε το ζήτημα που αφορά τόσο τον τομέα πρόληψης και διάγνωσης στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, σε περιπτώσεις εξετάσεων, συνταγογράφησης, θεραπείας και περίθαλψης προσώπων που μεταβάλουν τα έγγραφά τους σε περιπτώσεις ασθενειών που θεωρούνται έμφυλες, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πρόσωπα θα έχουν πλήρη, ασφαλή και δίχως διακρίσεις πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ακόμη, με αφορμή και το πρόσφατο θέμα αντιεπιστημονικής εκδήλωσης που έγινε στον Ευαγγελισμό, το ΣΥΔ αφενός μεν έθεσε την αντίφαση πραγματοποίησης εκδηλώσεων που έχουν την επίφαση της επιστημονικότητας αλλά βρίσκονται μακριά από τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και έχουν αφετηρία τις προκαταλήψεις, αφετέρου έθεσε το γενικότερο ζήτημα της αποπαθολογικοποίησης της ταυτότητας φύλου και της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Επίσης θέσαμε την ανάγκη της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού φύλου από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα πρόσωπα που είναι γι’ αυτά αναγκαιότητα, καθώς και θέματα προστασίας των ίντερσεξ προσώπων στην κατεύθυνση της Απόφασης 2191/2017 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κατάργηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ίντερσεξ άνθρωποι», ενώ τέθηκαν ακόμη και άλλα θέματα όπως η άρση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για του LGBTQI ανθρώπους .

Ο Υπουργός, κύριος Ξανθός, ανέφερε ότι σύντομα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για την επταμελή διεπιστημονική επιτροπή που επιτάσσει ο ν. 4491/2017 και θα ανταποκρίνεται στις προτάσεις για τη σύστασή της και στη συνέχεια θα εξεταστούν πιθανές εισηγήσεις για βελτίωσή της. Αναφορικά με το ζήτημα της πλήρους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις σημείωσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων και του ΣΥΔ, που θα διερευνήσει όλα αυτά τα ζητήματα ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις. Επίσης, ο Υπουργός συμφώνησε ότι βρίσκονται μακράν των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων οι απόψεις ότι η ομοφυλοφιλία ή η τρανς κατάσταση είναι ψυχικές διαταραχές ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σύγχρονες εξελίξεις, για το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου σημειώθηκε ότι θα το εξετάσει το Υπουργείο, όπως και τα ζητήματα προστασίας των ίντερσεξ προσώπων.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενδεικτικό του οποίου ήταν η άμεση παρέμβασή του σε συγκεκριμένη περίπτωση που θέσαμε ομογενούς αλλοδαπής υπηκοότητας τρανς γυναίκας που γραφειοκρατικά προσκόμματα στάθηκαν εμπόδιο για την περίθαλψή της παρ’ όλο που η κατάσταση της υγείας της είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, το οποίο λύθηκε άμεσα, ενώ αναφέρθηκε από τον Υπουργό ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η έναρξη Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν όπως αυτό και πρότεινε την κατάρτιση επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τα πρόσωπα που θα τα στελεχώσουν σε LGBTQI και ιδιάιτερα τρανς θέματα υγείας και συμφωνήθηκε η διατήρηση της επαφής στην κατεύθυνση της διασφάλισης της πλήρους πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας χωρίς διακρίσεις.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών θα συνεχίσει τις επαφές του προς όλες τις κατευθύνσεις, ανάμεσα σ’ αυτές και στον τομέα της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743
Τηλ. 210.9210697

Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.

http://www.transgender-association.gr/

[email protected]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)