to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 15.01.2018

Πολιτική

Αύριο η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας -Ιορδανίας


Αύριο, Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β´.

Οι σχετικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2017. Εκείνο που μένει να διαφανεί, είναι το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η επόμενη τριμερής με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον η σχετική εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε δεκτή. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει στην Κρήτη, με συμμετοχή και της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, πολύ καλύτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων από το βυθό της θάλασσας - απόσταση που ισοδυναμεί με το 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει το τρυπάνι και είναι τα 3.657 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απόσταση πέντε μιλίων δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή δραστηριότητα πλωτών μέσων, εμπορικών ή πολεμικών. Οι πληροφορίες λένε πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή της γεώτρησης είναι μειωμένη, σε βαθμό ακόμα και πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας που παρατηρείται σε περιόδους όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ. Από την ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης (1 Ιανουαρίου), κατά διαστήματα παρατηρείται απλή διέλευση πολεμικών μέσων της Τουρκίας, εκτός της ζώνης επιτήρησης της γεώτρησης, που είναι τα πέντε ναυτικά μίλια.

Με βάση την εικόνα που δίνεται, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της γεώτρησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3, όπου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση εντός της ΑΟΖ για το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)