to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 08.01.2018

Πολιτική

Πολυνομοσχέδιο, ονομασία της ΠΓΔΜ και σαρία, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (σ.σ.: διαβάστε εδώ την ομιλία του), με επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.

Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα (υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών) στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Στην διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίασης της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την Αλβανία, με στόχο να επιτευχθεί λύση σε σειρά διμερών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε επίσης το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με το βλέμμα στο Eurogroup στις 22/1

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, με την κατάθεση -αύριο ή ακόμη και μεταμεσονύκτια σήμερα- του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)