to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 07.01.2018

Οικονομία

Bloomberg: Τα 10 βήματα για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, όπως τον παρουσιάζει το Bloomberg


Το 2018 είναι μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα τονίζει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη με τα δέκα βήματα που θα πρέπει να κάνει η χώρα μας για την έξοδό της από το «πρόγραμμα διάσωσης», τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αν η Ελλάδα θα πετύχει μια καθαρή έξοδο, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση,ή αν το τρέχον πρόγραμμα που λήγει στις 20 Αυγούστου θα χρειαστεί μια ανάλογη ρύθμιση, όπως αναμένουν ορισμένοι παρατηρητές.

"Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και η ανάκαμψη επιταχύνεται", υπογραμμίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε σημείωμά του στις 4 Ιανουαρίου. "Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να εργαστούν σκληρά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα "αγκάθια" το επόμενο εξάμηνο - οκτάμηνο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσιάζει τα δέκα πιο σημαντικά βήματα για την Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο:

- Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στο κοινοβούλιο  νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των πιστωτών να παρουσιάσουν προς έγκριση την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

- Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests των  ελληνικών τραπεζών.

- Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο, με διάρκεια ωρίμανσης τριών ή επτά ετών, καθώς αγωνίζεται να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια αποκλεισμού.

- Εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση που σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ύψος του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

- Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

- Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

- Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα, η αναθεώρηση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, εάν η χώρα θέλει να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.

- Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στο διάστημα 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.

- Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress-tests, από τα οποία θα φανεί κατά πόσο οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.

- Έως τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη ζωή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν κάθε μορφή νέου προγράμματος, αλλά σύμφωνα με το διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν από την πλευρά τους ότι θα υπάρξει κάποιο είδος «συμφωνίας μέχρι το 2022», όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τότε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σταθάκης: Μέχρι τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, η ανεργία θα επιστρέψει στο 15%

Die Welt: «Ευφορία στην Ακρόπολη» - Η Ελλάδα ξεπερνά κάθε προσδοκία

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ με τίτλο «Ευφορία στην Ακρόπολη» δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt. Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα: «Το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί. Ξαφνικά, ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία»

Όπως γράφει η Die Welt αισιοδοξία επικρατεί και στο χρηματιστήριο των Αθηνών, κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς. Πάνω απ? όλα όμως, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το πρόβλημα του χρέους. Όμως, ακόμη και γι? αυτό ίσως υπάρξει λύση εντός του 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, το ΔΝΤ προβλέπει 2,6% και κάποιοι οικονομολόγοι ακόμη περισσότερο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δείκτες ανέβηκαν πέρυσι αισθητά περισσότερο απ? ό,τι στη Γερμανία, ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά ένα τέταρτο πιο ψηλά, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα του Dax- ο οποίος βέβαια είχε τα προηγούμενα χρόνια σαφώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. [?] Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μιας οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει αντίκρισμα και στους πολίτες, δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ποτέ μεγαλύτερη απ? ό,τι είναι τώρα.

Reuters: Το κόστος δανεισμού σε χαμηλό 12ετίας

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι την Παρασκευή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών και πλέον υπάρχει η προσδοκία ότι η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέτρων διάσωσης αργότερα φέτος. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ανάκαμψη 8 χρόνια μετά την εποχή που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)