to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:14 | 05.01.2018

Διεθνή

ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Σ.Α. για την κατάσταση στο Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν, σήμερα Παρασκευή, 5η Ιανουαρίου, στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσαν διπλωμάτες και ανακοίνωσε η προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Ρωσία επέκρινε έντονα την Πέμπτη την αξίωση των ΗΠΑ να εξεταστούν από το Συμβούλιο οι διαδηλώσεις στο Ιράν και υπονόησε πως θα ζητούσε, μαζί με άλλη μέλη του Συμβουλίου, ψηφοφορία επί της διαδικασίας προκειμένου να αποτραπεί η συνεδρίαση.

Για να συγκληθεί το ΣΑ και να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι είχε εξαγγείλει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ζητούσε τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στους ιρανούς διαδηλωτές.

«Ο ιρανικός λαός διεκδικεί την ελευθερία του», είχε υποστηρίξει η Χέιλι την Τρίτη. «Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία οφείλουν να υποστηρίξουν την υπόθεσή του», είχε προσθέσει.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα στο Ιράν, που προσέλαβαν αντικυβερνητικό χαρακτήρα, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις.

Η Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για να συζητήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια και την καταστολή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον «κάθε απόπειρας ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν.

Η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιθέτως, επιχειρηματολόγησε ο Ριάμπκοφ την Πέμπτη, η σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ είναι μια «επιβλαβής», αν όχι «καταστροφική» πρωτοβουλία. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ο Ριάμπκοφ έκανε λόγο για «έκνομες» μεθόδους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα δεν βλέπει το ρόλο που μπορεί να παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίλυση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο Ιράν, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, με αφορμή τη δήλωση της εκπροσώπου του Στείτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναούερτ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να συγκαλέσουν εκτάκτως στις αμέσως επόμενες μέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την κατάσταση στο Ιράν

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να επέμβουν αν χρειαστεί.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Σιρίν Εμπαντί κάλεσε τον ιρανικό λαό να αντισταθεί και να πιέσει για τη συνέχιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, οι οποίες συνιστούν την πιο τολμηρή πρόκληση για τους ηγέτες της μετά την εξέγερση πριν από τη μεταρρύθμιση του 2009.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)