to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μακεδονική σαλάτα από τη διχασμένη ΝΔ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει τη θέση της Ν.Δ., καθώς άλλα λέει η Ντ. Μπακογιάννη (σύνθετη ονομασία) και άλλα ο Ά. Γεωργιάδης, που εκφράζει τη θέση Σαμαρά


"Μετά από 10 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το Μακεδονικό" είχε πει ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ζήτημα της ΠΓΔΜ συνεχίζει να απασχολεί κυβερνήσεις και διπλωμάτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες, "τράφηκαν" εθνικισμοί πυροδοτώντας επικίνδυνα παιχνίδια και βέβαια σημαντικές ευκαιρίες πετάχτηκαν στα σκουπίδια στο όνομα φθηνών μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Σήμερα, πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η πιθανότητα συμφωνίας και εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης διαφαίνεται στον ορίζοντα, με το πρώτο εξάμηνο του 2018 να μοιάζει ως η πιθανότερη στιγμή απεγκλωβισμού από ένα εθνικό αδιέξοδο δεκαετιών, με Βρυξέλλες και ΗΠΑ να στηρίζουν την ανάγκη επίλυσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της γείτονος χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

Πρωτοχρονιά Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη

Και μπορεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να περάσει την Πρωτοχρονιά να είναι «ιδιωτική», κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, όμως οι συμβολισμοί και το «τάιμινγκ», αν μη τι άλλο, δείχνουν κάτι. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η επίσκεψη έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ζάεφ πως «το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας», αλλά και την τοποθέτηση πως «εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ τη 'Μακεδονία' τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία, στην Περσία...».

Παιχνίδι Μητσοτάκη με τη δεδηλωμένη

Την ίδια στιγμή όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του φαίνεται πως ποντάρουν στο αδιέξοδο με στόχο την πρόκληση τριγμών στην κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο ξανά τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., κάνοντας λόγο ακόμη και για απώλεια δεδηλωμένης. Ξέχασε όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει την επίσημη θέση της Ν.Δ., αφού άλλα προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα εισηγείται ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης, που εκφράζει τη «σαμαρική» πτέρυγα.

"Όχι" Καμμένου σε χρήση του όρου "Μακεδονία"

Τελευταίο επεισόδιο η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένου πως το κόμμα του τάσσεται εναντίον ονομασίας της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Δήλωσε όμως αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν σε μία αξιοπρεπή λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία στη Βουλή ή η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε δημοψήφισμα για το θέμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι ο όρος «Ματσεντόνια» είναι ελληνικός, ενώ ο όρος «Βαρντάρσκα» όχι. «Εάν υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής είτε σε επίπεδο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα περάσει. Εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν θα περάσει» σημείωσε.

Επιπλέον τόνισε ότι δεν διαφωνεί με τον Ν. Κοτζιά και απέφυγε να πει περισσότερα για το θέμα της ονομασίας για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Φρόντισε ωστόσο να τονίσει πως «η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία» αποκρούοντας τα βέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική με tweets

«Έχουμε μία κυβέρνηση που προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις. Εάν πάει η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εθνική θέση, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει» σχολίασε σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη -τονίζοντας μέσω Τwitter τα σχετικά με το «Μακεδονικό» κομμάτια- υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε λύση φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα. «Θα εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμα που θα φέρει συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. στη Βουλή» σημείωσε.

«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης» τόνισε.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες πως η κυβερνητική γραμμή «είναι μία και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών». Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια γραμμή και υπάρχει και μια διαφορετική άποψη, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Μικροκομματική σκοπιμότητα

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη στο «Βήμα» του Κ. Μητσοτάκη, όπου έθεσε θέμα δεδηλωμένης. «Δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους» ανέφερε ο αρχηγός της Ν.Δ. επαναφέροντας στην πραγματικότητα την απόφαση του κόμματος να μην υπερψηφίζει στη Βουλή εάν δεν ψηφίζουν από κοινού τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Να «σοβαρευτεί» κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου τον Κ. Μητσοτάκη «και να καταλάβει ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δεν μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας». «Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό» επισημαίνει και προσθέτει: «Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δεν θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Είναι σαφές πως στη Ν.Δ. παίζουν ξανά το παιχνίδι Γεωργιάδη - Σαμαρά. «Αν δεν ψηφίσει ο Καμμένος, δεν ψηφίζουμε ούτε εμείς» επαναλαμβάνεται στην Πειραιώς, όπου η ηγεσία του κόμματος βλέπει ως παράθυρο ευκαιρίας μια αποτυχία των επικείμενων διπραγματεύσεων στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που η καταστροφολογία στο οικονομικό πεδίο έχει ακυρωθεί. Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης ενός τόσο σημαντικού εθνικού ζητήματος να «ντυθεί» Σαμαράς αποσκοπώντας σε μικροπολιτικά οφέλη με το βλέμμα σε εθνικιστικά ακροατήρια.

Κ. Καραμανλής το 2008: Σύνθετη ονομασία

Ερωτήματα προκαλεί η σιωπή των λεγόμενων «καραμανλικών», αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, που είχε θέσει το 2008 «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θέτοντας ως όρο να επιλυθεί προηγουμένως το ονοματολογικό στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Είπαμε καθαρά ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν τελικό στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή, σύνθετη ονομασία. Επιδιώκουμε πραγματικά σύνθετη ονομασία, που να ισχύει erga omnes, έναντι όλων» είχε δηλώσει μετά το Βουκουρέστι ο Κ. Καραμανλής.

Μια θέση που αποτυπώνεται με σαφήνεια και στο επίσημο site του υπουργείο Εξωτερικών: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη 'Μακεδονία' που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Ν. Κοτζιάς: Ωφέλιμος συμβιβασμός

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι ούτε από τον Νίμιτς ούτε από τα Σκόπια. «Αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη, ο οποίος να αντέχει στον χρόνο» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν από μερικές ημέρες ο Ν. Κοτζιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)