to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 22.12.2017

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Βαθιά η κρίση στην Ισπανία με ιστορικές ρίζες

Κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμη σίγουρος για τις εξελίξεις στην Ισπανία, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το στρατόπεδο του Μαριάνο Ραχόι στις εκλογές στην Καταλονία, όπως εκτίμησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο, από την Βαρκελώνη όπου βρίσκεται. Με βεβαιότητα, όμως, μπορεί να ειπωθεί, όπως εξήγησε, ότι η Ισπανία εισέρχεται σε περίοδο σοβαρής κρίσης.


«Ο Πουτζδεμόντ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και γνωρίζει ότι μόλις γυρίσει στην Ισπανία θα τον συλλάβουν. Υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για στάση - μια κατηγορία που θα τον οδηγήσει για 30 χρόνια στην φυλακή. Επίσης, οι υπόλοιποι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία, όπως ο Χουνκέρας του κεντροαριστερού κόμματος, είναι ήδη στην φυλακή. Όλοι αυτοί, όμως, εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές που προκήρυξε ο Ραχόι. Θα παραμείνουν στην φυλακή; Κανείς δεν ξέρει ακόμη», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Περιμένουμε τις αντιδράσεις της Μαδρίτης. Τα σχέδια του Ραχόι να κατατροπώσει το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας αποδείχθηκαν αποτυχημένα. Οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας διατήρησαν τα ποσοστά τους, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα είχε γίνει υπό συνθήκες πίεσης, με τις επιχειρήσεις να φεύγουν από την Καταλονία, το χρηματιστήριό της να πέφτει, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί ότι θα ακολουθεί κανονικά εκ νέου διαδικασία ένταξης εάν ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα, το λαϊκό κόμμα καταστράφηκε παίρνοντας μόνο 4%. Δεν μπορεί πια να σχηματίσει ούτε κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία απαιτεί ποσοστό τουλάχιστον 5%», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνοντας ότι οι εκλογές δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως διατύπωσαν τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η Ισπανία, η οποία έχει ιστορικές ρίζες.

«Ο Ραχόι προέβη σε αυτή την κατασταλτική αντίδραση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία για να στρέψει την προσοχή μακριά από τα πολιτικά προβλήματα και για να ενισχυθεί στην υπόλοιπη Ισπανία. Υπάρχει μια παράδοση, ήδη από την εποχή του Φράνκο, που όταν κάποιος χτυπά την Καταλονία, κερδίζει στην υπόλοιπη Ισπανία», σχολίασε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι κινήσεις της Μαδρίτης έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς διαρκώς ενίσχυαν το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας. Από την επιβολή της διεξαγωγής ταυρομαχιών έως τις διώξεις, τα ποσοστά των οπαδών της ανεξαρτησίας έφτασαν από το 10% στο 50%.  «Όμως μετά την ήττα αυτή, παρότι κανονικά θα έπρεπε, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα παραιτηθεί η κυβέρνηση της Μαδρίτης», προσέθεσε.

Όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, «κάτω από την μάχη των σημαιών κρύφτηκαν τα κοινωνικά προβλήματα της Ισπανίας και τα σκάνδαλα που τυραννούν τόσο τη Μαδρίτη όσο και την Βαρκελώνη. Όμως από την μάχη γύρω από τον εθνικισμό η Αριστερά βγαίνει χαμένη, ειδικά σε μια περιοχή, όπως η Καταλονία, όπου η Αριστερά ήταν πάντα ισχυρή».

Εκεί που πρέπει, βέβαια, να δωθεί προσοχή πλέον, όπως τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, είναι πως μια μεγάλη χώρα με σημαντική οικονομία «μπαίνει σε συνταγματική κρίση. Δεν γίνεται να καταργηθεί εκ νέου η ανεξαρτησία της Βαρκελώνης. Πρέπει συνεπώς να δούμε τι θα γίνει. Υπό αυτό το πρίσμα έχει ιδιαίτερη σημασία και η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ». Κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέμβει ωθώντας τις δυο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, και εκεί να αποφασιστεί εάν η Καταλονία θα παραμείνει στην Ισπανία ή όχι. «Δεν ξέρω εάν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Μαδρίτη και το μαδριλένικο σύστημα», σχολίασε προσθέτοντας ότι από τον Βασιλιά και τον Ραχόι ως τα ΜΜΕ διατηρείται μια αδιάλλακτη στάση που εκπορεύεται από μια αποικιοκρατική λογική ότι «η Καταλονία είναι η τελευταία μας αποικία και δεν θα την αφήσουμε ποτέ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)