to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 22.12.2017

Διεθνή

Το Σ.Α. του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα επί σχεδίου απόφασης των ΗΠΑ για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων στη Β. Κορέα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή ένα σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κι έχει σκοπό να γίνουν ακόμη σκληρότερες οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σε αντίδραση για την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε, δήλωσαν διπλωμάτες.


Το σχέδιο απόφασης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη, προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων του πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των βορειοκορεατών μεταναστών εργαζομένων μέσα σε 12 μήνες.

Επίσης προβλέπει τη θέσπιση ορίου στις εξαγωγές αργού στη Βόρεια Κορέα, στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να μειώσει δραστικά την προμήθεια πετρελαίου στη γειτονική χώρα με την οποία διατηρεί μια μάλλον δύσκολη συμμαχία.

Το κείμενο διανεμήθηκε στα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ την Πέμπτη. Αν και δεν είναι ακόμη σαφής η θέση της Κίνας, είθισται να μη διανέμονται στα άλλα κράτη σχέδια απόφασης για τη Βόρεια Κορέα εάν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Αμερικανοί διπλωμάτες διαπραγματεύονταν με κινέζους ομολόγους τους το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης όλη την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν διπλωματικές πηγές. Εάν υιοθετηθεί, θα πρόκειται για τη 10η απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το 2006.

Για να εγκριθεί μια απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα.

Οι ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα απείλησαν ξανά τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα «κατέστρεφαν ολοσχερώς» τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εάν ξεσπούσε πόλεμος, μετά τη δοκιμή του πιο προηγμένου ICBM που έχει εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ μέχρι σήμερα. Με την προσθήκη αυτού του ICBM στο οπλοστάσιό της η Βόρεια Κορέα θεωρείται πλέον ότι μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην αμερικανική ενδοχώρα.

Σε μια ομιλία του την Πέμπτη, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ΛΔΚ, η οποία ταχύτατα αναδείχθηκε» σε πυρηνική δύναμη, «είναι σε θέση να εγείρει μια σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα—ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που μετέβη στη Βόρεια Κορέα μετά το 2011—κι επισήμανε πως παρότι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε δεν δεσμεύθηκαν σε συνομιλίες, η πόρτα προς αυτές θεωρεί ότι είναι «μισάνοιχτη».

Το σχέδιο απόφασης επαναλαμβάνει διατυπώσεις που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως προς την ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών, επαναβεβαιώνοντας την «υποστήριξη στις Εξαμερείς Συνομιλίες» και καλώντας «για την επανέναρξή τους». Οι λεγόμενες εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεάτικο πυρηνικό πρόγραμμα κατέληξαν σε αδιέξοδο το 2008.

Σε μια προσπάθεια να στραγγαλίσει τις πηγές χρηματοδότησης της Βόρειας Κορέας, το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης την απαγόρευση των βορειοκορεατικών εξαγωγών τροφίμων, μηχανημάτων, ηλεκτρικού εξοπλισμού, σπανίων γαιών και πολύτιμων λίθων, ξύλου, και επίσης κάθε είδους πλοίου. Απαγορεύει ταυτόχρονα τις εξαγωγές βιομηχανικού εξοπλισμού, μηχανημάτων, οχημάτων και μετάλλων για βιομηχανική χρήση στη Βόρεια Κορέα.

Ακόμα, επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα τυχόν πόρων που διαθέτουν στο εξωτερικό σε άλλους 19 Βορειοκορεάτες και στο υπουργείο των Λαϊκών Ένοπλων Δυνάμεων.

Επιτρέπει εξάλλου σε χώρες να προχωρούν σε κατασχέσεις, επιθεωρήσεις και ακινητοποιήσεις στα λιμάνια τους ή στα χωρικά ύδατά τους πλοίων που πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρουν απαγορευμένα αγαθά στην Βόρεια Κορέα ή από αυτήν, ή πιθανόν ενέχονται σε απαγορευμένες δραστηριότητες.

Παράλληλα η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν την Πέμπτη να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσουν την πρόταση των ΗΠΑ να προστεθούν στη μαύρη λίστα 10 πλοία διότι μετέφεραν απαγορευμένα είδη από τη Βόρεια Κορέα, ιδίως άνθρακα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος πρόκειται να τους δοθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)