to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Παγώνει» η τράπεζα Πειραιώς την «μεταφορά» 120 εργαζομένων καθαρισμού και φύλαξης σε εργολάβο

Κατά την τριμερή συνάντηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο υπουργείο Εργασίας, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με όσα προβλέπει ο νόμος και θα διενεργήσει διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων, στις αρχές του νέου έτους


Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων (σ.σ.: διαβάστε το δημοσίευμα του Left.gr), αλλά και η πίεση του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται ότι φέρνουν ένα πρώτο, θετικό αποτέλεσμα για τους 120 εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη φύλαξη τους οποίους η τράπεζα Πειραιώς επιχείρησε εν μία νυκτί να μετατρέψει σε ενοικιαζόμενο προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, προσερχόμενοι στην τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση της Πέμπτης 21/12 στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, ανέφεραν ότι θα συμμορφωθούν με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 (με βάση το οποίο θα γίνει η μεταφορά των εργαζόμενων της τράπεζας σε τρίτη, εργολαβική εταιρεία), δηλαδή θα διενεργήσουν διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων, με αφετηρία την 6η Ιανουρίου 2018 και κατάληξη την 20η Ιανουαρίου (ή και αργότερα «αναλόγως της εξέλιξης της διαβούλευσης»).

 Μέχρι τότε, η απόφαση  για τη «μεταφορά» 120 υπαλλήλων καθαρισμού και φύλαξης, στις αρχές του νέου έτους, σε ιδιωτική εργολαβική εταιρεία, παγώνει.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται θετική από τους εκπροσώπους των σωματείων αλλά και της ΟΤΟΕ που συμμετείχαν στην τριμερή συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων,  δήλωσαν επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρόθεση της Τράπεζας και ζήτησαν να ανακαλέσει την απόφασή της ενώ, κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου να εμποδίσει τέτοιες εργοδοτικές ενέργειες.

(φωτογραφία από τον αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης  της Τράπεζας Πειραιώς, την Τρίτη 19/12)

Μόνη εξαίρεση, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς που θεωρεί ότι μόνη θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους θα ήταν η ακύρωση της μεθόδευσης της τράπεζας η οποία, παραμονές εορτών, σε μία επίδειξη αναλγησίας, επέλεξε  να ανακοινώσει μέσω e-mail ότι προχωρά «στη μεταφορά της Μονάδας Υπηρεσιών Ασφάλειας και Καθαριότητας» σε εταιρεία - εργολάβο.

Το υπουργείο Εργασίας, διά των εκπροσώπων του, κάλεσε την τράπεζα «να τηρήσει αυστηρά την εθνική/ενωσιακή νομοθεσία περί ενημέρωσης/διαβούλευσης και να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις» ενώ, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείο για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Left.gr, τόνισε ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις καθώς η ενοικίαση εργαζομένων μέσω εικονικών εργολάβων είναι πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων κι αυτό διότι, αν δεν αποτραπεί η μεθόδευση της Πειραιώς, θα ανοίξει ο δρόμος για γενίκευση της ανάθεσης σε εργολαβικές εταιρείες και άλλων υπηρεσιών, στο πλαίσιο του στόχου μείωσης του προσωπικού σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Η μεταφορά των 120 εργαζομένων σε τρίτη εταιρεία θα σημάνει, πιθανότατα, την απώλεια θέσεων εργασίας και σίγουρα επιδείνωση των συνθηκών εργασία,ς καθώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές τους συμβάσεις.

«Γι' αυτό ζητάμε νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του Π.Δ. 178/2002, ώστε οι επιχειρήσεις να μην έχουν το δικαίωμα της απόσχισης ολόκληρων τομέων εργασίας και της μεταφοράς τους σε τρίτες εταιρείες, χωρίς τη συναίνεση των σωματείων», επαναλαμβάνει στο Left.gr εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Καθήκον των σωματείων αλλά και της ΟΤΟΕ, η κλιμάκωση της πίεσης ώστε, στη διάρκεια της διαβούλευσης, να προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους. 

«Καλούμε την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επαναπαυθεί σε Συμβάσεις που δεν εφαρμόζονται, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με τη διοργάνωση μαζικής κλαδικής απεργίας στις 27 Δεκέμβρη, στη βάση της πρότασης των σωματείων που δραστηριοπούνται στο χώρο της τράπεζας Πειραιώς. Ήρθε η ώρα για ενότητα και αγώνα!», αναφέρει σχετικά η  Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ.

Στο νέο έτος, λοιπόν, τα σπουδαία και ελπίζουμε ευχάριστα, για τους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς...

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)