to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 21.12.2017

Κοινωνία

Επίθεση στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη - Ανέλαβαν την ευθύνη οι «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων»

Στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εισέβαλε γύρω στις 12 το μεσημέρι ομάδα περίπου 10 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα, προκαλώντας φθορές σε εξοπλισμό - Ανάληψη ευθύνης από τις «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων»


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την άμεση σύλληψη των δραστών της επίθεσης στην ΕΣΗΕΜ-Θ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα άτομα, που δήλωσαν ότι κάνουν παρέμβαση υπέρ των κρατούμενων στις φυλακές, κατευθύνθηκαν απευθείας στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, έριξαν υπολογιστές, μια οθόνη τηλεόρασης και χαρτιά από τα γραφεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές καταστροφές, ενώ πέταξαν "τρικάκια" με συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, αντίστοιχα εκείνων που βρέθηκαν κατά τη χτεσινή επίθεση με έναν τραυματία στις εγκαταστάσεις της δημοτικής τηλεόρασης και του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης.

Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε TV100/FM100 και ΕΣΗΕΜ-Θ   

Την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης TV100/FM100 και στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, ανέλαβε η ομάδα «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων».

Σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org, ο συντάκτης εξηγεί τους λόγους των επιθέσεων, τονίζοντας ότι «η αλήθεια του εξουσιαστικού συστήματος αντικατοπτρίζεται στη βαρβαρότητα του εγκλεισμού».

Το κείμενο αναφέρεται στο νέο σωφρονιστικό κώδικα και στοχοποιεί τα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ένα ακόμη εργαλείο της εξουσίας» και αποτελούν, όπως αναφέρουν, «μία βιομηχανία που παράγει πραγματικότητες κατά παραγγελία».

Για οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου κάνει λόγο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη βίαιη εισβολή κουκουλοφόρων στα γραφεία της, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Η βίαιη εισβολή στην ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής επίθεσης στα δημοτικά ΜΜΕ, δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου» αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ ζητά από τις Αρχές να προστατεύσουν τον κόσμο της ενημέρωσης από κάθε ανάλογη ενέργεια και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όσους φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Επίσης, υπογραμμίζει, ότι η σημερινή επίθεση, όπως και η χθεσινοβραδινή, στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), όπου στεγάζονται η δημοτική τηλεόραση «TV 100» και το δημοτικό ραδιόφωνο «FM 100» θα αναφερθούν στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, αναφερόμενη στο περιστατικό, κάνει γνωστό ότι ομάδα αγνώστων με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλε, γύρω στις 12:00, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και αφού ακινητοποίησε με απειλές τους εργαζόμενους της γραμματείας που ήταν παρόντες, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε γραφεία και εξοπλισμό. «Οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν στοχευμένα στον όροφο όπου στεγάζεται η γραμματεία της Ένωσης και ζήτησαν απειλητικά από τους εργαζόμενους να μην κινηθούν επειδή θα εξελιχθεί "μία παρέμβαση υπέρ των φυλακισμένων". Στη συνέχεια κατέστρεψαν εξοπλισμό στα γραφεία του ορόφου (υπολογιστές, τηλεόραση, φωτοτυπικά) και τράπηκαν σε φυγή» τονίζει η Ένωση.

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη.

Οι βίαιες εισβολές στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο βράδυ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, η οποία θα καταγγελθεί στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

Τέλος, η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της με την ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας από τις αρχές να προστατεύσουν τον κόσμο της Ενημέρωσης από κάθε ανάλογη ενέργεια και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όσους φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Καταδικάζουν οι διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων 

Απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), Μόγκενς Μπίχερ Μπζέρεγκαρντ (Mogens Blicher Bjerregard), τη σημερινή επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την είδηση γι΄ αυτή την απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο επίθεση στην Ένωση-μέλος μας, στη Θεσσαλονίκη, την ΕΣΗΕΜ-Θ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε από τις Ενώσεις Συντακτών στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις σε δημοσιογραφικές Οργανώσεις ισοδυναμούν με επιθέσεις εναντίον όλων των δημοσιογράφων».

Εξάλλου, τη συμπαράστασή του στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και στους εργαζόμενους της TV 100 και του FM 100, εκφράζει η ΕΟΔ, αλλά και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες θα ειδοποιήσουν για τα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

«Η επίθεση αυτή απειλεί την ελευθερία των Ενώσεων και την ελευθερία της έκφρασης, που είναι θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Όσοι επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας της ΕΣΗΕΜ-Θ και των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα το επιτύχουν. Η ΔΟΔ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους Έλληνες συναδέλφους και ζητεί από τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και τιμωρήσουν αυστηρά τους υπεύθυνους αυτών των επιθέσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Φιλίπ Λερούθ (Philippe Leruth), ενώ οι δύο ομοσπονδίες αναφέρονται αναλυτικά στις καταστροφές που προκάλεσαν οι άγνωστοι, αλλά και στον τραυματισμό, με λοστό, του υπαλλήλου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)