to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:54 | 22.12.2017

Διεθνή

Η Καταλονία ψήφισε: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία

70 στις 135 έδρες: Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 90% των καταμετρημένων ψήφων. Μακρύς ο δρόμος των εξελίξεων.


(τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων)
 
Όπως εκτιμά ο Γκάρντιαν (12.30 ώρα Ελλάδας):

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας κατακτούν οριακή πλειοψηφία με καταμετρημένο το 90% των ψήφων.

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας φαίνεται πως κερδίζουν την πλειοψηφία στο 135μελές καταλανικό κοινοβούλιο κατά μόλις δύο έδρες. Αν καταφέρουν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους – πράγμα καθόλου σίγουρο  - τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, το JuntsxCat, ERC και το CUP θα έχουν μια πλειοψηφία 7 εδρών.

Σϋμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, η κατανομή θα έχει ως εξής:

1. Citizens (Ciudadanos) - 36 έδρες [Σ.σ.: Οι Ciudadanos είναι κατά της αυτονομίας]

2. JuntsxCat (το κόμμα του Πουτζντεμόν)- 34 έδρες

3. ERC - 32 έδρες

4. PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα) - 17 έδρες

5. Catalunya in Comú-Podem [Ποδέμος] - 8 έδρες

(Πανηγύρια για το JuntsxCat (το κόμμα του Πουτζντεμόν, ο οποίος από το Βέλγιο έστειλε μέσω συμβούλου το μήνυμα: Επιστρέφουμε). Δικαιολογημένα...)

Ετσι, μπορεί οι Ciudadanos να εμφανίζονται ως νικητές όσον αφορά το ποσοστό και τις έδρες που κατακτούν, ωστόσο τα κόμματα που υποστηρίζουν την συνέχιση της παραμονής στο ισπανικό κράτος κατακτούν όλα μαζί μόλις 57 έδρες, έναντι 70 που συγκεντρώνουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης.  

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πλήρωσε βέβαια τα αποτελέσματα της πολιτικής του, αφού το Λαϊκό Κόμμα κατέρρευσε, κατακτώντας μόλις 4 έδρες, έναντι 11 που κατείχε το 2015.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) από την άλλη, είχε περισσότερη επιτυχία, κερδίζοντας μια έδρα και φτάνοντας συνολικά στις 16. 

 
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα.

Η απευθείας μετάδοση του Euronews:

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονταν να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, κατέδειξε νωρίτερα και το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia, μόλις έκλεισαν οι κάλπες στην Καταλονία.

Βάσει του exit poll, οι CIUDADANOS που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο με τους CIUDADANOS να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).

Ωστόσο τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Περισσότερα σε λίγο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)