to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 19.12.2017

Διεθνή

14 προς 1: Προκλητικό βέτο των ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε σε απόρριψη της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Δευτέρα, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη είχαν ταχθεί υπέρ. «Δεν θα μας πείτε πού να βάλουμε την πρεσβεία μας», είπε η Νίκι Χέιλ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΟΗΕ.


(η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, τη στιγμή που ασκεί βέτο ενάντια στη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Λίγο πριν, και τα 14 άλλα μέλη του ΣΑ είχαν ψηφίσει υπέρ - δείτε το βίντεο παρακάτω)

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί «προσβολή και κόλαφο που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

 

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. 

Η Άγκυρα θα θέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα, θεού θέλοντος, θα προωθήσουμε το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Τζιμπουτί Ισμαήλ Ομάρ Γκελέ.

«Η υποστήριξη των 2/3 στη Γενική Συνέλευση θα σημαίνει όντως την ανάκληση της απόφασης που πάρθηκε από το ΣΑ», σημείωσε.

Η Νίκι Χέιλι εδώ λέει στα άλλα 14 μέλη του ΟΗΕ, «δεν θα μας πείτε πού να βάλουμε την πρεσβεία μας»...

«Απαράδεκτο»: Σφοδρές οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Εντός των επόμενων 48ωρών… προγραμματίζουμε να καλέσουμε έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης» δήλωσε ο Ριάντ αλ Μαλικί σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα.

«Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ… η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη με αύξηση των περιστατικών, κυρίως ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα και συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο ΣΑ, πριν την ψηφοφορία.

«Αυτό που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί», δήλωσε η Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια.

«Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό», τόνισε. «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο.

«Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Σοκαρισμένη η Άγκυρα από το βέτο των ΗΠΑ επισήμανε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει "χάσει την αντικειμενικότητά" της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται "αναποτελεσματικό" μπροστά σε μια τέτοια ενέργεια.

Και μετά απ' όλα αυτά: ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναβάλλει την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πενς αποφάσισε να αναβάλει το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο στο φόντο.
 

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης δεν σχετίζεται με τη βία ή με τις διπλωματικές εντάσεις που προκάλεσε η μονομερής, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πενς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανέναν ρόλο να διαδραματίσουν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Η Φάταχ καλούσε σε διαδηλώσεις μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ επίσης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μάικ Πενς, όπως και ο πάπας των κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄, ο οποίος έκρινε ότι ο Τραμπ «περιφρόνησε τα αισθήματα εκατομμυρίων Αράβων».

Μολονότι η βία δεν έφθασε στο επίπεδο που φοβούνταν πολλοί, η αμερικανική απόφαση προκάλεσε επεισόδια στα οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί.

Ο Πενς σχεδιάζει πλέον να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή την 14η Ιανουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)